Lapértesülések szerint a befektetők már nagyon kiszállnának a drága és tökéletlen AR-headseteket fejlesztő Magic Leaptől, amelybe eddig több milliárd dollárt öntöttek bele.

A Bloomberg tegnap számolt be róla, hogy vevőt keres a Magic Leap. A kiterjesztett valóság területén sokáig az egyik legizgalmasabbnak tartott startupnál állítólag mindenféle opciót vizsgálnak a cégeladástól az együttműködéseken át az elsődleges részvénykibocsátásig, a lényeg bármelyik esetben a befektetők nagyjából 10 milliárd dolláros értékelésének igazolása lenne esetleges tranzakcióval. A Bloomberg szerint a Facebookkal és a Johnson & Johnsonnal már korábban tárgyalásokba is kezdtek, de ezek a megbeszélések végül sosem vezettek valamilyen formális akvizíciós folyamat elindításához.

A Magic Leap majdnem pontosan hat évvel ezelőtt, a legelső körben 50 millió dolláros tőkével kezdte meg működését, de hamar megjelentek körülötte az olyan nehézsúlyú befektetők, mint a Google, az Alibaba, a Qualcomm vagy a Warner Bros. A vállalat eddig összességében idáig 2,6 milliárd dollárt szerzett, de ahogy az hosszú ideig téma volt, semmilyen konkrétummal nem szolgáltak azzal kapcsolatban, hogy mivel és hogyan próbálják megváltani a világot. A fejlesztésekkel kapcsolatban főleg a Magic Leap által benyújtott szabadalmaikból próbáltak valamilyen következtetést levonni.

Csak a veszteség nem volt virtuális

A Magic Leap One nevű AR-headset fejlesztői változata végül 2018-ban jelent meg, amely az akkor úttörőnek számító Microsoft HoloLens eszközökhöz hasonló módon a digitális objektumokat vetíti a külvilág valódi képeire. A rendszer majdnem 2300 dollárba került, ami már akkor is elég merész végfelhasználói árnak tűnt. Pláne, hogy a termékről hamar kiderült, hogy képtelen például a gyorsan mozgó tárgyak követésére, vagyis alkalmatlan a szórakoztató alkalmazások legnagyobb részéhez, de az amerikai hadsereg nagyszabású pályázatán is elhasalt a Microsoft eszközeivel szemben.

Decemberben már arról számolhattunk be, hogy a cég az első évben alig 6 ezer darab Magic Leap One-t értékesített, szemben a korábbi tervekben szereplő milliós tétellel. A Business Insider korábbi számításai szerint a startup a Magic Leap One megjelenéséig havi átlagban 50 millió dollárt égetett el, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy ezeket a költségeket akár csak részben is vissza tudná hozni. Ehhez képest még 2019 tavasszán is sikerült nyélbe ütniük egy 280 millió dolláros befektési kört, de a pénznyelő nem állt le, már novemberben újabb fordulót akartak előkészíteni.

Ennyiért viszont nem fogják elvinni

Ahogy decemberben írtuk, a Magic Leap megpróbálta átalakítani a látványosan működésképtelen üzleti modelljét, és az üzleti felhasználás felé fordult, megcélozva az egészségügyi, ipari vagy pénzügyi szegmens szereplőit. Az erre a célra beígért, továbbfejlesztett eszköz azonban a hardveres képességeit tekintve nem különbözik a konzumerpiaci megoldástól. A társaságot a korábbi befektetések 6-8 milliárd dollárra értékelték, ami az elégetett forrásokkal együtt már akkora összeg, hogy bizonyos beszámolók a 10 milliárdos eladási cél kiszivárogtatását csak eszköznek gondolják az érdeklődés felkeltésére. 

A Bloomberg beszámolójára a Magic Leap egyelőre nem reagált hivatalosan. A kommentárok azt is kiemelik, hogy a kiterjesztett valóság az otthoni szórakoztató megoldások között egyelőre nem tűnik annyira csábítónak, mint a kifejezetten ilyesmire való virtuális valóság; ehhez képest a mostani koronavírus-járvány nem csak a világgazdaságot padkázta meg, de hosszabb távon is előtérbe tolja azokat a technológiákat, amelyek a közösségi tereket elkerülő fogyasztóknak szólnak. Bár a Magic Leap korántsem értéktelen cég, és a jelek szerint már a befektetőit is csak a gyors exit érdekli, azt csak a legnagyobb nagyvállalatok engedhetik meg maguknak, hogy 10 milliárd dollárral fogadjanak a startupnál lévő szakértelemre és technológiákra.

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.