Sam Altman sokadszor fejtette ki, hogy mennyire nyomasztó a mesterséges intelligencia villámgyors és nem megfelelően szabályozott fejlődése, de úgy tűnik, hogy lassítani azért nem fognak.
Hirdetés
 

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman ismét arról értekezett, hogy ő maga is fél az cégénél kifejlesztett mesterséges intelligenciától. A Times of India csatornáján néhány nappal ezelőtt közzétett beszélgetésben úgy fogalmazott, hogy a ChatGPT megjelenése miatt álmatlanságban szenved attól a gondolattól, hogy esetleg "valami nagyon rosszat csináltak". Bár ehhez hozzáteszi, hogy szerinte nincs szó ilyesmiről, de ettől még úgy látja, hogy repülőrajtot adtak a teljes MI-iparágnak, és a későbbiekben már nem lesznek képesek túl nagy hatást gyakorolni a dolgok alakulására. Altman szerint aggasztó, hogy innetől egyre gyorsabb lesz az új mesterségesintelligencia-rendszerek létrehozása, ezek működése pedig annyira bonyolulttá válik, hogy azt sem ő, sem a többi szakmabeli nem láthatja át a programok közzétételét megelőzően.

Ez messze nem az első alkalom, hogy az OpenAi vezetője a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztet, hiszen már hónapok óta rendszeresen osztja meg a nyilvánosssággal a félelmeit. Néhány hete pédául valós kockázatnak nevezte a generatív algoritmusok felhasználását a közelgő amerikai elnökválasztás során: egy szenátusi bizottsági ülésen úgy fogalmazott, hogy "ideges miatta", sürgetve a megfelelő szabályok és irányelvek felállítását. (Azóta már ki is derült, hogy félelmei nem voltak alaptalanok.) Nem sokkal később ő maga is aláírta a Center for AI Safety (CAIS) vészjósló nyilatkozatát, amelyben a technológia által hordozott "kihalási kockázatokra" figyelmeztetnek, korábban pedig arról írt a Twitteren, hogy az MI "nem áll messze valami potenciálisan félelmetestől", ezért kritikus jelentőségűnek tartja a terület szabályozását.

Kérem, állítsanak meg!

A dolog mé érdekesebb, hogy Altman ugyanilyen gyakran próbálja meg elvenni saját kijelentéseinek az élét: korábban azt is kifejtette, hogy túl nagy feneket kerítenek neki,amikor arról beszél, hogy "egy kicsit fél" a mesterséges intelligenciától. Szerinte őrültség lenne, ha valamilyen szinten nem tartana tőle, és együttérez azokkal is, akik nála sokkal aggasztóbbnak látják a helyzetet. Innentől tényleg zavarba ejtő az OpenAI irányírójának megnyilatkozásait figyelni, hiszen nála többet talán senki sem tett a fejlett mesterséges intelligencia építéséért és a hétköznapi életünkbe való becsatornázásáért, és azt a rendszeres figyelmeztetések mellett sem veti fel soha, hogy az OpenAI-nak esetleg nem kellett volna közzé tennie a ChatGPT-t, vagy hogy az általa már eddig is látványosan kifejtett diszrupció nem feltétlenül bizonyul hasznosnak.

Az biztos, hogy kevés vállalkozás működik a világon, amelynek alapítója és első embere folyamatosan a saját termékeiben rejlő kockázatokról nyilatkozik, és saját működésének szabályozását sürgeti, miközben a lábát a gázpedálon tartja, és 100 milliárd dollárnyi további befektetést célozna meg a következő években. Altman eközben persze azt is hangoztatja, hogy a technológia mennyivel jobbá teheti a világot, az ellentmondásokat pedig azzal igyekszik feloldani, hogy a mesterséges intelligencia egyelőre nem veszélyes, csak a megfelelő szabályozás híján válhat azzá belátható időn belül. A fenti beszélgetés során is lelkesen ecseteli a küszöbön álló munkaerőpiaci változásokat, miközben a technológia miatt már most is emberek veszítik el a megélhetésüket a költségcsökkentést hajszoló cégvezetők közreműködésével.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.