A kínai vállalatot a nyugati kormányzatok láthatóan nem kedvelik, ám a mobilvásárlásokat ez nem nagyon zavarja. A gyártó idén akár át is veheti az uralkodói pozíciót a szegmensben.
Hirdetés
 

A saját kormányzatukhoz sok szálon kötődő távol-keleti vállalatokat az Egyesült Államok hathatós ösztönzésével egyre több helyen kezdik nem kívánatos szereplőként kezelni. Az utóbbi időszakban mindez letartóztatásokkal és nyomozásokkal színesedet. A vádakat rendszeresen elutasító Huaweinél azonban még így sem aggódnak különösképpen, mivel a végfelhasználói piacon igencsak jól megy a vállalatnak.

Van másik!

Ugyan a telekommunikációs szolgáltatókkal kötendő zsíros 5G-s hálózatfejlesztések egy részéről valószínűleg le kell mondani, az USA és Kína között dúló kereskedelmi háborúnak sem látszik a vége és a belső piac sem pezseg mostanában, mégis van mibe kapaszkodni a Huawei-nél. A lakossági vásárlások ugyanis sosem látott mértékben nőnek. A végfelhasználói szegmensért felelős Richard Yu egy mai pekingi sajtóeseményen azt mondta, hogy legkésőbb jövőre, de akár már idén is a Huawei lehet a világ legtöbb telefonját értékesítő cég.

Utóbbi kijelentés pár éve még elég meghökkentőnek tűnt volna, hiszen a Samsung és nyomában az Apple sokáig betonbiztosnak tűnő pozícióban voltak. Ám a legtöbb eladást generáló kínai piac gyengélkedése pont őket érintette érzékenyen. Miközben a globális okostelefonpiac tavaly kisebb gödörbe került, a kínai gyártók, élükön a Huawei-jel simán tudtak bővülni, nem ritkán majdnem 50 százalék körüli éves növekedést produkálva.

Az 50 százalékos bővülés a bevételi számoknál is visszaköszön. A konzumer szektor forgalma tavaly 52 milliárd dollárra nőtt, ami másfélszerese a 2017-es eredménynek. Ennek köszönhetően ez a láb lett vállalaton belül a legtöbb pénzt hozó egység, erre pedig a cég történetében még sosem volt példa.

A társaság közlése szerint tavaly 208 millió telefont értékesítettek, ezzel pedig alaposan a nyakára mászik a magát egyelőre még uralkodónak mondható Samsungra. A Huawei-nél annyira magabiztosak, hogy az előzést még úgy is kivitelezhetőnek tartják, ha a cég egyetlen telefont sem értékesít az USA-ban.

Hajtás van

A cég következő nagy dobása az okostelefonos fronton a hamarosan nyíló barcelonai Mobile World Congress keretei között mutatkozik majd be. Az év kétség kívül a hajlítható kijelzőjű megoldásokról szól majd, így nem ért senkit váratlanul, hogy a Huawei is eláll saját verziójával, amely várhatóan áprilisban kerülhet boltokba. Nem árt gyorsan és jót alkotni ebben a témában, hiszen a tülekedés annak ellenére óriási, hogy egyelőre nem látszik tisztán mekkora kereslet gerejszthető az ilyen méregdrága készülékek iránt.

A január elején még csak pletykaként emlegetett, két helyen is meghajlítható Xiaomi modellt például a héten maga a társaság vezetője mutatta meg hivatalosan. Az alábbi videóban szereplő eszköznek egyébként még nincs neve: felmerült a Xiaomi Dual Flex, illetve a MIX Flex elnevezés, de a cég nyitott a nagyközönség ötleteire is.
 

Konzumer tech

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.