Miután múlt pénteken kémkedés vádjával letartóztatták a kínai vállalat egyik kereskedelmi vezetőjét, már a vonatkozó törvények szigorítását sem zárják ki.
Hirdetés
 

A lengyel hatóságok négy nappal ezelőtt jelentették be, hogy kémkedéssel vádolnak és őrizetbe vettek egy kínai és egy lengyel állampolgárt. A beszámolók szerint a belbiztonsági szervek a Huawei Technologies mellett az Orange lengyelországi irodáiban is házkutatást tartottak. Előbbi kézenfekvő módon a Huawei letartóztatott kereskedelmi vezetőjének, utóbbi pedig annak a lengyel gyanúsítottnak a munkahelye, aki 2011-ig éppen a belbiztonsági hivatal (ABW) állományába tartozott.

A Huawei már másnap közölte, hogy szerződést bontott alkalmazottjával, akinek állítólagos cselekedeteitől is elhatárolta magát. A kínai vállalat már nem először jelezte, hogy betartja mindazokat a törvényeket és szabályozásokat, amelyek a tevékenységének otthont adó országokban érvényesek, és ugyanezt várja el munkatársaitól is. A varsói kínai nagykövetség aggodalmát fejezte ki az incidens, illetve a gyanúsított jogainak tiszteletben tartása és biztonsága miatt.

Szaporodnak a térképen a gombostűk

Újabban szinte menetrendszerűen érkeznek az újabb és újabb hírek azzal kapcsolatban, ahogy egyre több állam próbál gátat szabni a Huawei globális terjeszkedésének. Ahogy azt számtalanszor összefoglaltuk, az USA-ban, majd Ausztráliában és Új-Zélandon már korábban kizárták a kínai gyártót a közcélú infrastruktúra fejlesztéséből, utóbb pedig az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa is óvatosságra intett a kínai technológiai szállítókkal szemben.

Máshol még csak most adogatják körbe a forró krumplit, de Kanadában, az Egyesült-Királyságban vagy Németországban, ahol egyelőre nem tervezik a közcélú infrastruktúra beszállítóinak feketelistázását, már ugyanilyen figyelmeztetéseket adtak ki az illetékes kormányügynökségek vagy iparági szervezetek. Közben lapértesülések szerint a japán kormány is a beszerzésekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatára készül, legutóbb pedig a cseh titkosszolgálatok minősítették biztonsági kockázatnak a Huawei technológiáit.

A vállalat következetesen elutasítja a gyanúsításokat, amelyeket bizonyítékokkal még senki sem támogatott meg a nyilvánosság előtt, a helyzet azonban egyre durvul. Kanadában december elején, amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét (a cég alapítójának lányát), aki a vádak alapján részt vett az Irán elleni kereskedelmi szankciók kijátszásában – ezt Kínában kanadai állampolgárok letartóztatása, sőt egy állítólagos kanadai drogcsempész korábbi ítéletének halálbüntetésre való súlyosbítása követte.

A lengyelek közös fellépést javasolnak

Ahogy a dolog kinéz, előbb-utóbb mindenki kénytelen lesz állást foglalni az amerikai szövetségesek és Kína kereskedelmi-technológiai háborújában – még a hagyományosan nehézkes Európai Unió végrehajtó testületében is téma lett a koordinált fellépés a beözönlő kínai befektetések, a kikényszerített technológiai transzferek és nem utolsósorban az informatikai biztonság ügyében. Ehhez járult most hozzá a lengyelországi affér is, amelynek ezen a héten már folytatása is van.

A Reuters egy kiberbiztonsági vonalon dolgozó kormánytisztviselőt idéz, aki úgy látja, hogy a szabályozás villámgyors változtatásaira nem kell számítani, de az állami szervezetek felül fogják vizsgálni a Huawei termékeinek alkalmazását, ebben pedig az is benne van, hogy teljesen beszüntetik azt. Bár a törvények Lengyelországban sem adnak rá lehetőséget, hogy cégeket vagy magánszemélyeket eltiltsanak egy-egy szállító informatikai eszközeinek a használatától, a hírügynökség beszámolójában megszólaló kormánytisztviselő szerint nem zárható ki, hogy sor kerül az ilyesmit lehetővé tevő módosításokra.

A lengyel külügyminiszter eközben az Európai Unióhoz és a NATO-hoz fordult, egységes álláspont létrehozását kérve azzal kapcsolatban, hogy indokolt-e kizárni piacaikról a Huaweit. Joachim Brudzinski ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Kínával folytatott együttműködésről és jó kapcsolatról a továbbiakban sem mondanának le, de az új 5G hálózati infrastruktúra fejlesztése szükségessé teszi, hogy a felmerülő aggályok miatt megvizsgálják az uniós és NATO-tagországok készségét egy közös perspektíva kialakítására.

Biztonság

10 év után távozik az IVSZ elnöke

Az informatikai, távközlési és elektronikai cégek érdekképviseletét zászlajára tűző szervezetet már csak augusztus végéig irányítja Laufer Tamás.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.