Egy kisebb kínai gyártó hat év fejlesztés után mutatta be a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő hajlítható kijelzős mobilját.
Hirdetés
 

Több évnyi lebegtetés után a héten fogja bemutatni saját megoldását a Samsung. A szintén hajlítható kijelzővel szerelt mobil eszközön dolgozó Royole viszont kicsit elrontotta a dél-koreai premier hangulatát azzal, hogy előállt a FlexPai elnevezésű táblagépével, ami okostelefonná lapítható. A kínai mérnökök megtették a magukét, de azért lesz még mit csiszolni ezen a technológián.

Méretes pénztárca

A túlmértes telefont tegnap mutatták be San Franciscóban a sajtó képviselőinek, és a fogadtatás meglehetősen vegyesre sikeredett. Az egyelőre csak előrendelésre kapható FlexPai kihajtva egy kisebb, 7,8"-es táblagépként funkcionál, összecsukva viszont egy hagyományos okostelefont kapunk, ami azért jóval szélesebb, mint bármelyik mostanság kapható mobil.

 

A fenti, idilli körülmények között készült reklámvideóban természetesen megpróbálták minden előnyét bemutatni a készüléknek, miközben a negatívumokat igyekeztek elkendőzni. Egy ilyen furcsaság, hogy a telefon két oldala nem képes teljesen egymásba simulni, helyette inkább egy vastag pénztárcához hasonlatos alakot ölt, amit meglehetősen kényelmetlen lehet zsebre vágni.

A FlexPai egyébként nem kerül horribilisan sokba, hiszen a 128 gigabájtos változat nagyjából 1300 dollárért igényelhető decemberre ígért szállítással, míg a 256 gigás változat is megáll 1500 dollár alatt. 

Hajlított műanyag

A kijelző műanyagból készült és a gyártó ígérete szerint sokkal ellenállóbb lesz, mint a mai telefonokban általánosan használt üveg. A hajtogatásért felelős mechanizmus a Royole számításai szerint 200 ezer nyitást és zárást visel el minőségromlás nélkül. Ha ez igaz, ennyinek bizonyosan elégnek kell lennie a telefon teljes élettartalma alatt. A beszámolókban azonban negatívumként felbukkan a művelet nehézsége. Az újságírók szerint elég nagy erőkifejtés kell hozzá, és közelről sem olyan könnyed feladat, mint ahogy azt a promóció ígéri. 

A készülék amúgy is meglehetősen vastag kávája a kamerák oldalán kifejezetten bumfordivá teszi a látványt, de legalább egy 20 és egy 16 megapixeles kamerát foghatunk így munkára. A FlexPai egyik inkább érdekes, mint hasznos funkciója, hogy összehajtva mindkét oldalon látszik, mit szeretnénk lencsevégre kapni.  

Egyes riportereknél tovább rontotta a gép renoméját a hátoldal, amelynél kihajtva középen ott csúfoskodik az összehajtásért felelős szilikonos rész. A gumihatású felület leginkább egy nyitott könyv gerincének tűnik, ami a polcon jól mutat, de mobil eszköznél némileg rombolja az összhatást.

A szoftver nem nőtt fel a feladathoz

A látvány és a nehézkes nyitogatás mellett talán a legkomolyabb kritika a szoftveres támogatást, vagy éppen annak hiányát érte. Az Android 9.0-ra épülő Water OS-t elvben úgy alakították ki, hogy az kiszolgálja a termék különleges képességeit. A Royole szerint folyamatosan dolgoznak a szoftveres platform finomításán, amire szükség is van a beszámolók alapján.

A telefon forgatásánál, ki- és behajtásánál érezhetően nagyon belassul a rendszer és csak késéssel reagál az új felállásra. Problémák akadtak a widgetek megjelenítésével is, de ezeket még akár a hátralévő hetekben is ki lehet javítani. Hosszabb távon viszont felmerül a kérdés, hogy az úttörő eszközhöz hogy viszonyulnak az alkalmazásfejlesztők. Ahhoz, hogy a FlexPai lehetőségét kihasználják, a külsős appok készítőinek maguknak kéne extra munkát beleölni ebbe. Ez pedig nem túl valószínű, ha a készülék nem válik széles körben elterjedté.

A Royole berkeiben is érzik ezt a nyomást, és fejlesztői programmal igyekeznek magukhoz édesgetni a külsős partnereket. Ez önmagában valószínűleg nem lesz elég, de amint a bevezetőben említettük, a Samsung is most fogja lerántani a leplet saját megoldásáról. Egy ilyen nagy gyártó pedig akár a kellő lökést is megadhatja a forradalmi platform elterjesztéséhez.

Konzumer tech

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.