Legalábbis ezt nyilatkozta a Baidu alelnöke a negyedéves eredmények közzétételekor. A vezető szerint az amerikai zárlat akár még jót is tehet a hazai iparágnak.

Vállalatára nézve korlátozott hatásúnak minősítette a Baidu ügyvezető alelnöke az amerikai kormányzat nemrégiben hozott rendelkezéseit, amelyek azt célozzák, hogy Kínát elvágják a fejlett félvezetőipari technológiáktól. A céget nem véletlenül emlegetik kínai Google-nek is, hiszen a Baidu a helyi paicon domináns keresője és online reklámplatformja mellett például cloud szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek, miközben leányvállalatánál gőzerővel folyik az autonóm járművek fejlesztése is.

A fenti nyilatkozatot tevő Dou Shen az AI Cloud elnevezésű divízió vezetőjeként közvetlenül érezheti az Egyesült Államok által bevezetett szankciók hatását, ám szerinte mindennek nincs különösebb jelentősége sem a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos projekteknél, sem az önvezető technológiával kapcsolatos munkáknál. Sőt, az intézkedések felgyorsíthatják országa azon törekvését, hogy önellátóvá váljon a félvezetők területén.

Az alelnök mindezt azzal magyarázta, hogy a Baidu eddig sem támaszkodott "túlságosan" a legfejlettebb csiptechnológiára, valamint megfelelő mennyiségű készletet halmoztak fel az elengedhetetlen alkatrészekből. Shen ugyanakkor hozzátette, hogy a szankció alá eső termékek valószínűleg kiválthatók lehetnek alternatív megoldásokkal. A vállalat számára jelentős kiskaput jelent az is, hogy az autóipari csipek (egyelőre) nem szerepelnek az amerikai kormányzat tiltólistáján, így ez a terület egyáltalán nem érintett.

Ráadásul a Baidu már 2019-ben előállt saját MI-csipjével (Kunlun), amelyet Shen szerint már nem csak házon belül vetnek be, hanem ügyfelek felé is megkezdődött az értékesítése. 

Ami a pénzügyi számokat illeti: az idei harmadik negyedévben az AI Cloud részleg húzta a céget, hiszen 24 százalékos éves növekedést felmutatva 630 millió dollárnak megfelelő forgalmat ért el. A vállalat egésze ehhez képest jóval szerényebb, 2 százalékos expanziót tudott felmutatni, a teljes forgalom pedig átszámítva meghaladta a 4,5 milliárd dollárt. 

Kockázatok és mellékhatások

A Biden-kormányzat néhány hónap alatt több olyan rendelkezést is hozott, amelyek egyértelműen arra irányulnak, hogy a "nem baráti" országok technológiai fejlődését fékezze a pozícióját féltő szuperhatalom. Ezekkel azonban több probléma is akadt, hiszen az intézkedések mind az érintett amerikai cégeket, mind más fontos globális szállítókat is súlyosan érinthetnek, arról nem is beszélve, hogy a szankciók egyes régiókat hozhatnak kedvezőbb pozícióba (az USA kárára).

A helyzet fonákságát jól jellemzi, hogy a gyártók, például az Nvidia elkezdték "kitrükközni" a rendelkezéseket, és kifejezetten azért butítanak le bizonyos termékeket, hogy az még éppen ne essen a kiviteli korlátozások hatálya alá.

Mindeközben Kínában...

Mindeközben Kína továbbra is keményen dolgozik a globális technológiai fölény megszerzésén. Bár vannak botlások, az akadályozó tényezők és a korlátozások ellenére akadnak komoly sikerek is. 2023-ban felépítik az első fotonikus csipeket gyártó  létesítményt. Ezek a speciális csipek az elektronikus csipeknél ezerszer nagyobb számítási kapacitást biztosítanak úgy, hogy az energiaigényük ennél sokkal kisebb mértékben nő.

És ezt a gyártósort már nem az USA-ban, Japánban vagy Hollandiában fejlesztik, hanem egy kínai high-tech vállalatnál, Pekingben. Persze ez az üzem nem oldja meg Kína csipellátását, de jelzi, mire képes az ország technológiai ipara: ilyen alkatrészeket még sehol nem gyártanak nagy mennyiségben. A fotonikus csipek más szempontból is érdekesek: a gyártásukhoz nem kellenek azok a speciális litográfiai berendezések, amelyekből Kína importra szorul.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.