A Biden-kormányzat újabb szigorító intézkedései tovább nehezítik a két rivális hatalom fejlődését többek között a szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia területén.

Szerdán az Nvidia és az AMD is megerősítette azokat az értesüléseket, miszerint bizonyos csúcskategóriát képviselő grafikus csipeket (GPU) mostantól kizárólag külön engedéllyel lehet majd exportálni Kína és Oroszország felé. A Biden-adminisztráció mostani lépése tovább erősíti azt az évek óta megfigyelhető kormányzati szándékot, hogy minden eszközzel megpróbálják megakasztani a riválisok technológiai fejlődését.

Az új korlátozások a GPU-szegmensben két amerikai nagyvállalatot, az Nvidiát és az AMD-t érintik közvetlenül. A grafikus feldolgozóegységeket eredetileg a videojátékok megjelenítési képességének támogatására fejlesztették ki, ám az elmúlt évtizedben sok más területen elterjedtek. A kriptovaluta-bányászat mellett a szuperszámítógépekben is kulcsszerepet kapnak, de ugyancsak elengedhetetlenek mesterséges intelligenciára épülő fejlett algoritmusok futtatásánál.

A grafikus csipek piacán kiemelkedő erőt képviselő Nvidia nyilatkozata szerint a szövetségi kormány mostantól megköveteli, hogy kiviteli engedélyt kérjen két, az adatközpontokban lévő szerverrendszerekben használt csúcskategóriás modell eladásához. A kormányzat ezzel a csipek katonai felhasználását próbálja megakadályozni Kínában és Oroszországban.

Az amerikai gyártó az ukrán konfliktus miatt jelenleg egyáltalán nem értékesít Oroszországba, ám Kínában számos ügyféllel rendelkezik. Pontosabban rendelkezett, mivel a várakozások szerint az említett engedélyeket az adminisztráció nem fogja két marokkal szórni.

A grafikus feldolgozóegységek területén kisebb jelenléttel bíró AMD ugyanakkor azt közölte, hogy a korlátozásoknak nem lesz lényeges hatása az üzletmenetére.

Halmozódó tételek

Érdemes megemlíteni a hír kapcsán, hogy az USA kormányzata augusztusban egy másik területen is csapást mért a nem baráti országok fejlődésre. Bizonyos fejlett EDA szoftvereket ugyanis most már csak a külkereskedelmi minisztérium külön exportengedélyével lehet értékesíteni kb. 150 ország, köztük Kína esetében. 

És hogy mi az EDA? A félvezetőipar CAD/CAM szoftvere: Electronic Design Automation. De nevezik "electronic computer-aided design" vagyis ECAD szoftvereknek is ezeket a fontos eszközöket. A félvezetőipar ellátási láncának parányi elemei, ám nélkülük megáll az élet. EDA szoftverek nélkül ma már nincs csiptervezés.

Arra pedig van példa, hogy Kínára milyen hatása lesz az EDA szoftverek exportjának korlátozása. A Huawei 2019-ben vesztette el a hozzáférését az összes amerikai EDA szoftverhez, ami mostanra nagyon nehéz helyzetbe hozta. Kína egésze azonban rövid távon nem sokat érzékel majd abból, ha elzárják a legmodernebb csipek gyártásához szükséges technológiáktól. Az ottani félvezetőgyártók üzemei jelenleg nem alkalmasak ezeknek a csúcskategóriás alkatrészeknek a gyártására, így nincs is szükségük a legfejlettebb EDA-eszközökre. Az embargó miatt azonban fejlődni sem tudnak majd.

Piaci hírek

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.