Mivel közeleg a KKP kongresszusa, a hatóságok egyre intenzívebben keresik az elfolyt-elcsalt pénzeket.

Egyre frusztáltabb a kínai vezetés, hogy nem halad a kitűzött ütemben a kínai félvezetőipar felfuttatása, írja a Nikkei. Az üzleti lap beszámolója szerint a hatóságok több érintett cégnél vizsgálódik, vezetőket tartóztattak le hűtlen kezlés vádjával. A szigorú fellépés nem független attól, hogy ősszel rendezik a Kínai Kommunista Párt következő, 20. kongresszusát (az 1921-ben alapított pár ötévente tart kongresszust).

Pont a legnagyobbak csaltak

A kínai sajtó szerint az ország legnagyobb, államilag támogatott alapja, a CICF (China Integrated Circuit Industry Investment Fund), amelynek kulcsszerepe van a félvezetőgyártók fejlesztéseinek támogatásában, a korrupció melegágyává vált. A gyártás bővítésére szánt és főleg állami forrásokból származó  pénzek jelentős része gazdagított magánvagyonokat.

A hatóságok emiatt július végén vizsgálatot indítottak a CICF elnöke, Ding Wenwu ellen, aki 2014-es megalakulása óta irányítja az alapot. A hatóságok nem közöltek részleteket letartóztatása okairól, de annyi kiszivárgott, hogy állítólag finanszírozott gyártók közreműködésével sikkasztott az alap kasszájából. Ding hatalmas vagyon fölött diszponált: CICF jelenleg 340 milliárd jüant (kb. 50 milliárd dollár) tőkét kezel, aminek mintegy kétharmadát be is fektette. Mint a Nikkei írja, a CICF-elnök így a kínai félvezetőipar nehézsúlyú szereplője volt, ezért letartóztatása az egész ágazatot sokkolta.

De a CICF vezérigazgatója csak a jéghegy csúcsa. Július közepén letartóztatták Lu Junt, a CICF-hez szorosan kapcsolódó Sino IC Capital elnökét, aki szintén fontos szerepet játszott a befektetési célpontok kiválasztásában. Emellett más alapoknál is történtek letartóztatások.

Az átfogó nyomozás a finanszírozott gyártókra is kiterjed. Szintén júliusban tartóztatták le Tsinghua Unigroup korábbi vezetőjét, Zhao Weiguót, akinek a vagyonát a Forbes 2,7 milliárd dollárra becsüli, és rács mögé került egy korábbi vezetőtársa is. A Tsinghua úgy került a képbe, hogy CICF a csoport több leányvállalatát finanszírozta.

Hét év pénzeső, távolodó cél

Mint azzal a Bitport is többször foglalkozott, Kína 2015-ben bejelentette, hogy Made in China 2025 kezdeményezés keretében 2025-re 70 százalékban önellátó lesz félvezetőkből (2015-ben a saját gyártás aránya 10 százalék volt). A megvalósításban kulcsszerepet szántak a CICF-nek (és a Tsinghua Unigroupnak is).

A döntés után ömlött a pénz a félvezetőiparba, elsősorban olyan, a kormány által ellenőrzött alapokon keresztül, mint a CIC, de beszálltak a finanszírozásba az állami tulajdonú bankok és vállalatok is. A Nikkei idéz egy felmérést, amely szerint 2015-től máig összességében mintegy 900 milliárd jüan (közel 135 milliárd dollár) áramlott az iparba, csak tavaly több mint 200 milliárd (kb. 30 milliárd dollár).

A pénzbőségnek volt némi eredménye: tavaly a termelés volumene (kb. 150 milliárd dollár) közel megháromszorozódott a 2015-ös szinthez képest. De ez még mindig kis része a hazai ipar igényeinek, így a saját termeléshez 400 milliárd dollár meghaladó értékű import is társult – ami viszont duplája a 2015-ös importnak. Ráadásul a tovább fejlődést nagyban lassítják a Kínával szemben hozott szankciók, melyek elzárja a csúcstechnológiától (benne a legújabb félvezetőgyártó technológiáktól). És ez nem is változik egyhamar. Az USA-ban elfogadott a CHIPS Act ugyanis nem csak az 52 milliárd dolláros támogatásról szól, hanem arról is, hogy megtiltja a támogatásban részesülő amerikai vállalatoknak, hogy a következő tíz évben csúcstechnológiájú chipgyártó létesítményeket építsenek, fejlesszenek Kínában.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.