A másfél évvel ezelőtti masszív leépítés sem volt elég a Snapchat tulajdonosánál. Ezúttal a kollégák tizedétől köszönnek el.

Idén már a sokadik technológiai vállalatnál derül ki, hogy elbocsátásokkal igyekszik egyensúlyba hozni pénzügyi helyzetét. A Snapchat közösségi alkalmazást birtokló Snap tőzsdefelügyelethez benyújtott tegnapi jelentéséből derült ki, hogy dolgozói 10 százalékától válik meg. A tavaly ősszel még nagyjából 5300 főt foglalkoztató cégnél így bő félezer embernek kell most új munka után néznie.

Magyarázat gyanánt a vezetőség jobbára a szokásos paneleket emlegette (fókuszálás a növekedést biztosító beruházásokra, üzletágak újrapozícionálása, laposabb vállalati struktúra kialakítása), de felbukkant az ukrajnai háború is. A valósághoz legközelebb viszont az a félmondat vezet minket, miszerint nem költenek az ügyfelek eleget digitális hirdetésekre.

Utóbbi pedig különösen fájdalmas egy olyan cég esetében, amelynek a bevételei szinte kivétel nélkül online reklámokból jönnek. A Snap ugyan az évek során megpróbált kitörni ebből, és vadabbnál vadabb eszközökkel igyekezett diverzifikálni a portfólióját, de ezek a kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A 2016-ban debütált Spactacles szemüveg a kutyának sem kellett, a nemrégiben piacra dobott, szelfizésre kitalált Pixy drónt pedig szinte azonnal vissza kellett hívni, mert kiderült, hogy tűzveszélyes a konstrukció.

A karantén idején megerősödő Snap 2022-ben nagyon nehéz helyzetben találta magát, többek között azért, mert az Apple iOS-re bevezetett szigorítása miatt jelentősen visszaestek a reklámbevételei. A cég minderre egy nagyon komoly, a dolgozók 20 százalékát érintő leépítésről döntött, amit aztán azóta kisebb léptékű leépítések követtek. A jelek szerint azonban mindez nem volt elég a helyzet kezelésére.

Hol ezért, hol azért vágnak

Habár az egy-másfél évvel ezelőtti elbocsátási hullámot egyelőre idén még nem közelíti meg a szektor, a technológiai vállalatok egymás után jelentik be a kisebb-nagyobb karcsúsításokat. Legutóbb például a Microsoft racionalizált 1900 pozicíót az Activision Blizzard felvásárlása miatt.

Bár a világgazdasági klíma messze van az ideálistól, a mostanában bejelentett elbocsátások egy része nem azért történik, mert a fogyasztók pénztárcája továbbra sem nyílt elég szélesre, hanem azért, mert néhány területen tényleg elveszi a munkát az egyre jobb formát mutató generatív mesterséges intelligencia.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.