A több nagyvállalatnál beindított, néhány száz főt érintő elbocsátások nagyságrendben nem jelentősek, de az intézkedések jó barométerként szolgálnak az aktuális piaci helyzetről.
Hirdetés
 

Még csak a hét felénél járunk, de már két meghatározó technológiai óriás háza tájáról is olyan hírek érkeztek, miszerint a költségracionalizálás jegyében több száz munkatárstól válnak meg.

Egyik

Az Amazon leépítéséi terveiről a Reuters számolt be. A hírügynökség egy belső levélre hivatkozva arról írt, hogy a streaming és filmgyártó részlegeknél százakat érintő karcsúsításba kezdett a menedzsment. A Prime Video és az Amazon MGM stúdió amerikai dolgozóit már szerdán, a világ más régióiban élőket pedig még a héten értesítik a kellemetlen hírről.

Az okokkal kapcsolatban a belső levél a szokásos PR-fordulatokat sorakoztatja fel, ami nagyjából úgy fordítható le, hogy a cég nem kívánja tovább pénzelni a gyenge profitabilitást mutató üzleteket, és inkább vonzóbb területekre csoportosítja át forrásait.

Másik

Az amazonos elbocsátásokkal szinte egyszerre jelentek meg hasonló értesülések a Google-ről is. A Semafor beszámolóját, miszerint több száz embertől köszönnek el a mesterséges intelligenciával turbózott hangvezérelt személyi asszisztenst fejlesztők közül, maga a cég szóvívője erősítette meg. Utóbbi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az átszervezéssel csak a Google Assistant megfelelő irányú fejlesztését igyekeznek biztosítani.

Ezzel párhuzamosan a keresőóriás hardveres részlegénél sem lehet mindenki nyugodt. Elsőként a 9to5Google írt a területet érintő alapos átalakítási tervekről. Ennek kapcsán például összegyúrják a Pixel, a Nest és Fitbit termékek fejlesztésért felelős csapatokat, így három kvázi külön életet élő szervezetből egy nagyobb hardveres részleg keletkezik.

A remélt szinergiák kihasználása természetesen itt is azzal jár, hogy sokak feladatköre megszűnik az új felállásban, de a lap értesülései alapján a néhány száz elbocsátott többsége az AR-eszközökért felelős részlegtől kerül ki. Mindez azt jelezheti, hogy a Google felhagy azzal, hogy saját megoldással álljon elő a kiterjesztett valóság területén. 

A sokra dobnak még egy keveset

Ahogy a bevezetőben említettük, a több mint százezer főt alkalmazó techóriások esetében számszerűleg nem sokat jelent néhány száz fő elbocsátása, de a lépések azt mindenképpen jelezhetik, hogy a szektornak nem sikerült az elmúlt évek nehézségeit teljesen maga mögött hagyni.

A pandémia miatt a digitális megoldások iránt rakétaszerűen megugró keresletet a technológiai vállalatok hatalmas bővítésekkel igyekeztek lekövetni. A probléma az volt, hogy a cégvezetők többsége képtelen volt "visszakapcsolni kettőt", mivel úgy gondolták, a növekedés töretlenül folytatódik majd. De ahogy elkezdtek megakadni a világkereskedelem fogaskerekei, úgy vált egyre tarthatatlanabbá a felduzzasztott létszám. A 2022-ben beindult fűnyíró még tavaly is nagy lendülettel dolgozott: csak az első tíz hónapban 240 ezer állás szűnt meg a techszektorban.

Az egy-másfél évvel ezelőtt bejelentett, jelentősebb leépítési köröket jellemzően a cégvezérek jelentették be. A Google-t birtokló Alphabetnél például Sundar Pichai vezérigazgató vállalta a felelősséget, a Metánál pedig az alapító Mark Zuckerberg szórt hamut a fejére (bár ezekkel a gesztusokkal sokra nem mentek a lapátra tett kollégáknak).

Ezeket a nagy bejelentéseket aztán az elmúlt hónapokban sok helyen újabb és újabb, jellemzően kisebb, csendben végrehajtott karcsúsítási körök követték, amelyek a jelek szerint idén év elején még bizonyosan folytatódnak.

Közösség & HR

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.