Több mint másfélszer annyian veszítették el a munkájukat, mint tavaly egész évben. Pedig hónapról hónapra csökken az elbocsátottak száma.

Bár sokan számítottak az ellenkezőjére, idén is folytatódtak a nagy elbocsátok a technológiai iparban. Mint a Marketwatch felhívja a figyelmet, a Layoffs.fyi adatai szerint az év első tíz hónapjában összesen több mint másfélszer annyi embert bocsátottak el, mint tavaly egész évben. 2022-ben 1024 technológiai vállalat 154 ezer alkalmazottjától vált meg, idén október végéig 1059 vállalat több mint 240 ezertől.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az igazán nagy leépítések többségét már tavaly bejelentették a big techek, de  csak ez év első hónapjaiban hajtották végre. Emiatt az első félév jóval keményebben alakult, mint 2022-ben. Míg 2022 első félévében nem is volt számottevő leépítés, idén az első hat hónapban közel 142 ezren veszítették el a munkájukat. (Huszonkét év óta nem érte ilyen munkaerőpiaci sokk a szektort: 2001 első félévében a dotcom lufi kipukkanása miatt több mint 168 ezer ember került utcára.)
 

 

A számok az Amazon, a Google, a Microsoft és társai miatt alakultak látványosan. Januárban az Amazon 18 ezer, az Alphabet 12 ezer, a Microsoft 10 ezer fővel csökkentett állományát. De még a Salesforce is hétezer dolgozóját eresztette szélnek. A probléma azonban a startupokat sem kerülte el. A Layoff.fyi adatai szerint nagyon sokuk kényszerült létszámcsökkentésre, ami összességében több tízezer állás megszűnését jelenthette.

Az ellenirányú mozgás még nem indult be

Bár a technológiai elbocsátások nyáron és ősszel lelassultak, és sokan várták a trend megfordulását, utóbbira egyelőre várni kell. Még mindig a létszámcsökkentés a domináns. Figyelmeztető jel, hogy a vállalatok többsége, nagyok és kis startupok egyaránt nem növekedésről, hanem hangsúlyozottan a hatékonyság növeléséről kezdtek beszélni.

Az elbocsátások meghozták ugyan a (kényszerű) cégalapítási kedvet, ráadásul olyan emberek indítottak startupokat, akik belülről látták-tapasztalták a nagy technológiai cégek működését, és szintén ennek a big tech-múltnak köszönhetően széleskörű szakmai hálózatot is kiépíthettek, így könnyebben megtalálják a megfelelő kulcsembereket egy-egy technológiához. Az érem másik oldala viszont az, hogy a befektetők sokkal jobban megnézik, hogy hova teszik a pénzt: például a biztos piaci kapcsolatok vagy a gyors jövedelemtermelő képesség sokkal fontosabb, mint a növekedés (lásd a WeWork látványos és több okból is tanulságos bukását).

Közösség & HR

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.