A leépítési kör borítékolható volt azt követően, hogy Redmondnak néhány hónapja végre sikerült lezárnia története legjelentősebb akvizícióját.

Jelentős átszervezés indult be a Microsoft gaming üzletágánál azt követően, hogy a vállalat hosszadalmas huzavona után tavaly ősszel végül pontot tett az Activision Blizzard játékkiadó még 2022 januárjában bejelentett, közel 70 milliárd dolláros felvásárlására. Az elsőként a The Verge által megszellőztetett reorganizáció keretében a nagyjából 22 ezer fős részlegtől körülbelül 1900 embert küldenek el.

A leépítés elsősorban a Redmondhoz frissen csatlakozó Activision Blizzard gárdáját érinti, de a hírek szerint néhány Xboxhoz kötődő pozíció is áldozatául esik a "szinergiák kihasználásának". A cég belső használatra szánt tájékoztatása alapján költségek megfelelő szinten tartása mellett igyekeznek olyan területekre koncentrálni, amelyek "növelik üzletmenetünket és támogatják stratégiánkat, hogy [még] több játékot juttassunk el [még] több játékoshoz világszerte".

Vezéráldozat

Az átalakítás bejelentésével egy időben derült ki, hogy távozik az Activision Blizzard eddigi első számú embere is. Mike Ybarra személye már csak annyiban is különleges, hogy a szakember korábban több mint 20 évig volt a Microsoft munkatársa, mielőtt a játékkiadóhoz igazolt volna, ahol az elmúlt két évben elnöki pozícióban dolgozott.

Ybarra távozása kapcsán egyébként egyébként nem teljesen világos, hogy saját döntésből született-e meg, és ha igen, annak van-e közvetlen köze a most bejelentett leépítésekhez. Egy X-bejegyzésben mindenesetre arról ír, hogy a felvásárlás lezárását követően inkább új kihívásokat keres, és immár kívülről szurkol nagyon egykori kollégáinak.

Hullik a forgács

A Microsoft legutóbb szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentett be komolyabb leépítést. Akkor bő 10 ezer pozíciót szűntettek meg az általánosan gyenge gazdasági helyzet miatt. Mindez egyébként nagyságrendjében nem volt annyira jelentős (a dolgozók nagyjából 5 százalékát érintette), mint más nagy technológiai cégek akkori racionalizálási művelete. A Meta például minden hetedik kollégájától elköszönt 2022 végén.

Habár az egy-másfél évvel ezelőtti elbocsátási hullámot egyelőre idén még nem közelíti meg a szektor, a cégek egymás után jelentik be a kisebb-nagyobb karcsúsításokat. Ezek egy része azonban nem azért történik, mert a fogyasztók pénztárcája továbbra sem nyílt szélesre, hanem azért, mert néhány területen tényleg elveszi a munkát az egyre jobb formát mutató generatív mesterséges intelligencia. Utóbbi témában egyébként a Microsoft nagyon jó pozícióban van, ennek is köszönhető, hogy immár nagyon közel áll ahhoz, hogy a világ legértékesebb vállalata legyen.

Közösség & HR

Sztrájkba kezdenek a videójátékok szinkronszínészei az MI miatt

A hollywoodi színészek és a játékkészítő stúdiók képviselői közel álltak a megállapodáshoz, ám a generatív algoritmusok jelentette problémákat egyelőre nem sikerült megnyugtatóan rendezni.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.