Számítások szerint fél év alatt bukik ennyit a Facebook, a Snap, a Twitter és a YouTube Cupertino szigorított szabályzata miatt.

Az Apple némi halogatás után végül idén áprilisban, az iOS 14.5-ba csomagolva élesítette az App Tracking Trancparency (ATT) néven emlegetett új rendszerét. Ennek lényege, hogy az almás mobil eszközökre fejlesztőknek innentől csak akkor engedélyezett a felhasználók digitális nyomkövetése, amennyiben utóbbiak arra kifejezetten engedélyt adnak.

Ahogy az sejthető volt, ha az embereknek nem csak annyi a dolguk, hogy automatikusan (és olvasatlanul) rányomjanak az alkalmazások szabályzatára, akkor bizony sokan boldogan tiltják le a szolgáltatókat a személyes adatvagyonukban történő turkálásról. Mindez pedig nehéz helyzetbe hozta azokat a cégeket, ahol pontosan ezekre az információkra támaszkodva igyekeztek a lehető legjobban kiszolgálni a hirdetési partnereket.

Az ATT bevezetésekor azonban még maximum találgatni lehetett, hogy mindennek számszerűleg mekkora hatása lesz a reklámpiacon elköltött dollárokra. Az azóta eltelt fél év ugyanakkor már jó alapot biztosít egy pontosabb helyzetkép felrajzolására. Erre vállalkozott a hirdetési technológiákkal foglalkozó Lotame, amelynek friss kutatását a Financial Times közölte.

Kettőt fizet, egyet kap!

A helyzetet egy közérthető példával világította meg a lapnak a Lotame ügyvezetője. Korábban egy ügyfélnek mondjuk 5 dollárt kellett adnia azért, hogy 1000 iPhone-t használó férfit elérjen, amivel egy új vásárlóval gazdagodott. Mindez a képlet most úgy módosul, hogy ugyanennyi férfi eléréséhez kétszerannyi embert kell elérni a reklámmal, hiszen már nem lehet kikövetkeztetni az egyes felhasználók nemét. 

A szakértői elemzés alapján Cupertino "keménykedése" miatt közel 10 milliárd dollárt, egészen pontosan 9,85 milliárdot bukott, illetve fog bukni az idei két utolsó negyedévben a Facebook, a Snap, a Twitter és a YouTube. Átlagosan ez 12 százaléknyi forgalom-visszaesést jelent. Bár mind a négy cég közösségi médiában utazik és erősen támaszkodik/támaszkodott a célzott hirdetések értékesítésére, az egyedi jellemzők miatt az ATT hatása sem ugyanolyan az egyes platformokon.

Ahogy az várható volt, a legtöbbet a Facebook veszti a módosítással. (Nem is volt véletlen, hogy Mark Zuckerberg cége tényleg szinte mindent bevetett az ATT bevezetésének megakadályozására.) A közösségi óriásnál 13,2 százalékosra becslik a reklámbevételekre gyakorolt negatív hatást. Mindez pedig a cég méretéből adódóan azt jelenti, hogy az említett közel 10 milliárdnak a tetemes része innen hiányzik majd. A másik nagy vesztes a Snap, amely legutóbbi negyedéves jelentése után 22 százalékot vesztett részvényei értékéből, nem kis részben az ATT bevezetésével összefüggő forgalomcsökkenés miatt.

Ugyanakkor a másik két vizsgált szereplőnél nem ennyire drámai a helyzet. A Twitter vezetősége például azt közölte, hogy a vártnál kisebb mértékben hatott az ügymenetre az Apple szigorítása. Hasonlóan enyhébbek a becsült hatások a YouTube esetében. Ennek egyik magyarázata az, hogy sem a Twitter, sem a Google videómegosztó platformja nem támaszkodik szinte kizárólag a mobilos közönségre (a Snap esetében a mobil app hozza a forgalom 98 százalékát, míg a Facebooknál ez 90 százalék körül van).

And the winner is...

Ráadásul a Google egy másik zsebébe még szaporodhattak is az érmék, hiszen az iOS-en megdrágult reklámozás a hirdetők egy részét nagyobb androidos költésre ösztönözte. Mint ahogy jól járt a TikTok is, ahol adott tömeg elérése jóval olcsóbban lehetséges, mint a Zuckerberg-birodalomban. Az ügyfelek pedig villámgyorsan igazodnak az új felálláshoz, és ott hirdetnek, ahol pénzükért a legjobb feltételeket kapják. Ez egyébként akár az Apple saját hirdetési megoldása is lehet, ami miatt egyes elemzők kételkednek abban, hogy Cupertinót kizárólag csak a felhasználói adatok védelme sarkallta az ATT bevezetésére. 

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.