A vártnál sokkal jobb számokkal lepte meg a befektetőket a közösségi hálózat. Úgy tűnik, a járványügyi helyzet egyelőre csak segített a cégen.

Több mint húsz százalékkal ugrott meg a Snap-részvények árfolyama, hogy tegnap délután nyilvánosságra hozták az első negyedéves üzleti eredményeket. Az eltűnő üzeneteivel népszerűvé vált közösségi csatorna március utolsó heteiben minden tekintetben komoly növekedést tudott elérni.

Lubickolnak a válságban

A cég az előzetes szakértői várakozásokat meghaladó teljesítménnyel zárta első negyedévét. Ebbe bele tartozik a két legfontosabb mutatószám: a bevétel és a felhasználói létszám alakulása is. A forgalom egyenesen rakétázott, hiszen a 462,5 millió dollár 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ami talán ennél is fontosabb, hogy a piac elvárásait is sikerült jócskán túlszárnyalni, mivel az átlagolt "jóslat" 429 millió alatti összbevételt vetített előre.

Az ilyen jellegű technológiai vállalatoknál talán még a bevételeknél is fontosabb, hogy a cég mennyire tudja bővíteni felhasználói bázisát. Ebből a szempontból is jól alakultak a Snap dolgai, hiszen a naponta aktív tábor 229 millió főre hízott, ami a tavalyi első negyedévhez képest tekintélyes, 20 százalékos ütemet jelent. A tavalyi záráskor 218 milliónál járt a számláló, tehát negyedéves alapon is szignifikánsnak tekinthető az elmozdulás. Itt egyébként már nem volt olyan nagy a különbség a szakértői elvárások és a tényadatok között, de mivel előbbiek nagyjából 224,5 milliónyi felhasználót vártak, ezt is meg tudták fejelni néhány százalékkal. 

Az egyetlen problémás sort a nettó nyereség jelenti. Ezen még a jelentősen megnövekedett forgalom mellett sem tudot sokat kozmetikázni a cég. A Snap továbbra is veszteséges, bár ennek mértéke legalább valamelyest csökkent az előző évhez képest. Ettől függetlenül a realizált közel 306 millió dolláros negyedéves bukta még így is tetemes a forgalomhoz viszonyítva. A társaság a pénznyelés folytatódását a magas fejlesztési költségekkel magyarázta. A tervek szerint ezek segítenek majd hosszú távon egyenesbe állítani a hajót.

A befektetők mindenesetre nem aggódják túl magukat azon, hogy a profitabilitás egyelőre elérhetetlen messzeségű célnak tűnik. A Snap papírjai a negyedéves jelentést követően 15 dollár közelébe erősödtek, ami 20 százalékos drágulást jelent.

Hullámvasút

Úgy tűnik, a nevét Snapchatről pár éve Snapre rövidítő vállalkozás folyamatos hullámvasútban van 2011-es indulása óta. Bő két évvel a start után sokakat megdöbbentett az alapító Evan Spiegel azzal, hogy ajtót mutatott a Facebook urának, aki "csak" 3 milliárd dollárt utalt volna a 2011 őszén indított startupért. A függetlenségét megörző közösségi hálózat aztán szépen építkezett a nagy rivális árnyékában és 2017-ben igen sikeresen nyitott az amerikai tőzsdén.

Azóta viszont inkább a Snap szenvedéséről érkeztek a hírek, a cég sokáig hiába kereste a kitörési lehetőségeket, miközben - ahogy egyébként még most is - folyamatosan termelte a mínuszokat. A legkomolyabb figyelmeztető jel viszont az volt, hogy egy idő után a kincset érő felhasználói tábor sem tudott nőni, sőt fogyatkozni kezdett.. A problémák súlyát jól mutatta, hogy gyakorlatilag forgószínpaddá vált a topmenedzsment.

Tavaly viszont felcsillant némi remény, mert a kulcsmutatók többségében elindult a fejlődés. Így ha sikerül a koronavírus "termelte" extra érdeklődést hosszabb távon is fenntartani a cégnek, akkor még az sem lehetetlen, hogy előbb-utóbb termelni is képes lesz a pénzt, nem csak nyelni. 

Közösség & HR

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.