A közösségi média egykori üdvöskéje meglehetősen sok problémával küzd. A befektetők pánikszerű eladással reagáltak a bejelentésre, miszerint megint távozik egy topmenedzser.

Kis túlzással még meg sem melegedett Tim Stone a pénzügyi igazgatói székben, máris veszi a kabátját, és távozik a számtalan gonddal küzdő Snap (leánykori nevén Snapchat) vezetőségéből -  derült ki egy tőzsdefelügyelethez beadott vállalati jelentésből. Mivel mostanában szinte havonta történik ilyesmi a cégnél, így nem nagyon lehet csodálkozni azon, hogy a részvényesek a szokásosnál sokkal élesebben reagáltak a hírre.

Egy évet sem töltött ki

Bár az ügy kapcsán megszólaló Stone hangsúlyozta, hogy a távozás mögött semmiféle céges konfliktus nincs, az mindenképpen beszédes, hogy a "más lehetőségek" felé forduló menedzser csak tavaly májusban érkezett a céghez az Amazontól. Az utód személye nem tisztázott egyelőre, az viszont igen, hogy Stone egy rövid ideig még marad, és igyekszik segíteni az átmeneti időszakban.

A hír hallatán a befektetők pánikszerű eladásba kezdtek, mivel Stone hivatalba helyezését a szakértők anno a tulajdonosi érdekek markánsabb figyelembe vételeként értékelték a vállalat eddigi működéséhez képest. A részvények rövid idő alatt 6 dollár közelébe estek, ami 8 százalékos zuhanásnak felel meg.

Az erős reakciót nyilván az sem tompította, hogy a cégtől tavaly egy sor kulcsember távozott. A vezetői irodák ajtaján majdhogynem folyamatosan kell dolgozni a munkásoknak, hogy a megfelelő név legyen kint. Az egykori főstratéga, Imran Khan szeptemberben, a tartalomért felelős Nick Bell pedig novemberben hagyta ott a vállalatot.

És ez még nem minden

A pénzügyi igazgató távozását is tartalmazó beadvány egyébiránt a február elején lezárandó negyedév kilátásairól is szót ejt. A vezetőség szerint a bevételek a korábban belőtt célsáv felső részén köthetnek ki. (Az előrejelzés 355 és 380 millió dollárra tette a negyedik pénzügyi negyedév összforgalmát.) Ennyiben azonban ki is merülnek a pozitívumok.

A cég továbbra sem képes nyereséges pályára állni. A folyó negyedév várható vesztesége 75 és 100 millió dollár között lehet. Bár ez sem olyasmi, aminek a befektetők örülni szoktak, de egy közösségi hálózatot üzemeltető vállalatnál ennél is kritikusabb a felhasználói bázis változása. Nos, ebben sem áll túl jól a Snap, hiszen az elmúlt fél évben nemhogy növelni tudta volna a tábort, hanem csökkent a létszám. Ez a trend pedig a beadvány szerint minden bizonnyal folytatódni fog.

Jó kezdés után durva visszaesés

Pedig a vállalatot kifejezetten pozitívan fogadták a befektetők, amikor szűk két évvel ezelőtt tőzsdére ment. Az első nap zárásakor elért 24,5 dolláros árfolyam ma már elérhetetlen magasságnak tűnik, ami mögött leginkább a képmegosztó közösségi hálózatként funkcionáló Snapchat elerőtlenedése áll. A platform egyre kevesebb embert vonz és a megújítására tett kísérletek sem vezettek pozitív eredményre. A problémák alig pár hónappal a parkettre lépést követően világosan látszottak, és a vergődés azóta is tart.

Az sem segített persze, hogy a Snapnél kétes kimenetelű hardverfejlesztéssel próbáltak újabb bevételi lábat növeszteni. A kezdetektől erős fenntartásokkal fogadott Spectacles viszont inkább tetézte a gondokat. A bumfordi designnal kiadott, rövid felvételeket készítő napszemüvegekre a kutya sem volt vevő, és ezen sokat az sem segített, hogy a második generációval kijött pár elegánsabb, ám drágább változat.

Közösség & HR

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.