Az elmúlt pár napban jelentősen gyarapodott azoknak a cégeknek a listája, amelyek az orosz agresszióra reagálva felfüggesztik tevékenységüket az országban.

Alig néhány napja számoltunk be arról, milyen komoly hullámokat vet az informatikai szektorban az Ukrajna ellen indított invázió. A folyamat az elmúlt hétvége alatt is folytatódott, hiszen szinte óránként jelentették be újabb és újabb szereplők, hogy (a nemzetközi szintéren hozott szankciók hatására, vagy éppen önálló elhatározásból) beszüntetik tevékenységüket Oroszországban.

A Microsoft már péntek délután feliratkozott a többek között az Oracle-t és az SAP-t is tartalmazó listára, nem sokkal később pedig a Samsung jelezte, egy ideig felhagy az orosz piacon történő értékesítéssel. Ennél is határozottabb lépésre szánta el magát az amerikai DXC, amely azonnali hatállyal megkezdte teljes orosz operációjának felszámolását, ami hozzávetőleg 4000 embert érint.

Pénzügyi területen is mozgalmasan teltek az elmúlt napok. A Visa és a Mastercard egyaránt elvágta a szálakat Oroszországgal, aminek következtében például a külföldön kiállított bankkártyák már nem működnek az orosz bankautomatáknál. A Putyin-rezsim indította háború elítélésével párhuzamosan felfüggesztette orosz tevékenységét a PayPal online pénzügyi szolgáltató is.

A játékvilágot sem hagyták érintettlenül a történtek. Pénteken a Microsoft méregdrága ölelését élvező Activision Blizzard kiadó csatlakozott a "blokádhoz", melynek keretében nem értékesítenek játékokat Oroszországban, és a játékokon belüli tranzakciók sem lesznek elérhetők az orosz felhasználóknak. Alig egy napra rá hasonló lépéseket jelentett be az Epic Games. Az Electronic Arts már korábban jelezte, hogy népszerű sportjátékaiból (pl. FIFA) kiveszi az orosz csapatokat, ami múlt pénteken Oroszország mellett Fehéroroszországra is kiterjedő értékesítési stoppá fokozódott.

A közösségi hálózatokat és a streaming szolgáltatókat szintén cselekvésre késztették a történtek. Különösen azt követően, hogy Vlagyimir Putyin pénteken aláírta az új médiatörvényt, amely többek között börtönbüntetéssel fenyegeti az állami narratívától eltérő tartalmak publikálóját.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.