A kormányzati ellenszél és a kilátásba helyezett vizsgálatok miatt több partner is elzárkózott tőle, hogy nyilvánosan kiálljon az új fizetési rendszer mellett.
Hirdetés
 

A The Wall Street Journal szerdai riportja szerint repedések mutatkoznak a Facebook globális fizetési hálózatát támogató koalícióban. A Visa, a Mastercard és mások is újragondolják szerepüket a Libra jövőre induló hálózatában, amelynek felépítésére és gondozására összeálltak a Libra Association nevű non-profit szervezetben. A bizonytalanság oka a Libra óvatos vagy kifejezetten negatív fogadtatása az európai és amerikai kormányzati szereplők körében, illetve a hatóságok fokozott figyelme és kilátásba helyezett vizsgálatai sem tetszenek a nagy szolgáltatóknak – írja az üzleti lap bennfentes forrásaira hivatkozva.

Ilyesmire pedig az utóbbi időben rengeteg példa akadt. Ahogy nemrég mi is beszámoltunk róla, a pénzmosás elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó Pénzügyi Akciócsoport (FATF) is közelről vizsgálja a digitális fizetőeszköz bevezetésével kapcsolatos kockázatokat, de mások mellett az Európai Központi Bank is aggályosnak tartja, hogy a Libra mögött nem áll semmilyen végső hitelező, az ellenőrzésben csak piaci cégek vesznek részt, a rendszer pedig az uniós monetáris politika alakítását is alááshatja. Még Donald Trump is megosztotta a Twitteren a digitális fizetőeszközökről szóló lesújtó véleményét, ebben pedig külön nevesítette a Librát.

Egyre nagyobbnak tűnik a bizonytalanság

Az Egyesült Államokban a pénzügyi szolgáltatásokért is felelős kongresszusi bizottság képviselői már a nyár folyamán a Libra bevezetésének elhalasztására kérték a Facebookot. A Libra Association a Calibra nevű digitális tárca fejlesztéséért felelős alelnöke egy képviselőházi meghallgatáson többszöri nekifutásra sem volt képes igennel vagy nemmel válaszolni arra a kérdésre, hogy a fizetőeszközöket a közjavak közé sorolja-e, a legfrissebb hírek szerint pedig a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget is behívták egy januári meghallgatásra az illetékes kongresszusi bizottság elé.

A múlt héten már a Libra Association tagjainak illetékes vezetőit is Washingtonba rendelték egy megbeszélésre. A WSJ beszámolója szerint a projektben résztvevő cégeket az amerikai pénzügyminisztérium levélben is felszólította , hogy adjanak részletes áttekintést pénzmosás elleni megfelelőségi programjaikról, illetve arról, hogy mindezekhez hogyan viszonyulna a Libra működése. A lap úgy tudja, hogy már a Facebook több partnere is visszautasította azt a felkérést, hogy a nyilvánosság előtt is elkötelezze magát a Libra mellett, ez pedig a fejlesztések és a bevezetés előkészítésének koordinációjában is egyre nagyobb problámákat okoz.

A jelen állás szerint a Libra Association tagjai egy nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írtak csak alá, és még azt a 10 millió dollárt sem fizették ki, amit a Facebook a szervezet minden tagjától beszedne a digitális fizetőeszköz fejlesztésének és a fizetési hálózat kiépítésének költségeire hivatkozva. A WSJ itt a Visa vezérigazgatójának júliusi nyilatkozatát idézi, amelynek alapján csak a tényeket érdemes számba venni Librával kapcsolatban, és tisztában kell lenni vele, hogy a szövetség egyik tagja sem fog sietni vele, hogy a többieket megelőzve kötelezettségeket válaljon.

Piaci hírek

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.