Előrehaladott tárgyalásokat folytat a TSMC-vel, hogy utolérje versenytársait gyártástechnológiában.

Folyamatosan szivárognak a hírek arról, hogyan képzeli el az Intel a félvezetőgyártás kiszervezését. A Nikkei értesülései szerint a Samsung mellett a TSMC-vel is előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy akár a legfontosabb termékeit is bérgyártásba adja. A kiszervezés a laptopoktól a szervereken át az edge computing eszközökbe szánt processzorokig szinte minden területet érint. Sokan abban reménykednek, hogy már a héten bejelenthetik a megállapodás részleteit. A két vállalat egyébként élő kapcsolatban van: a TSMC gyártja többek között az Intel néhány grafikus processzorát, MI-gyorsítóját is, de a kulcstermékek eddig mindig házon belül készültek.

A Nikkei információi szerint a TSMC-vel sokkal kiterjedtebb és volumenében is jelentősebb lesz az együttműködés, mint a dél-koreai gyártóval. A japán pénzügyi portál úgy tudja, a TSMC által gyártott csipek 2022-ben kerülhetnek piacra, de komolyabb mennyiségre csak két év múlva lehet számítani. Ennek oka lehet az is, hogy a tajvani gyártóra, amely már a világ legnagyobb bérgyártója olyan megrendelésállomány zúdult az utóbbi időszakban, hogy a folyamatos kapacitásbővítés ellenére sem tud minden megrendelést kielégíteni.

A tárgyalásokat ismerő informátorok szerint az Intel tervezi a TSMC által biztosított 5 nanométeres gyártási technológia kihasználását (ez ma a legmodernebb, de a TSMC már dolgozik a 3 nanométeren is), valamint a 6 nanométeres technológia alkalmazási lehetősége is felmerült, amit pl. az AMD már használ a laptop- és szerverprocesszoraihoz.

Lemaradtak a gyártástechnológiában

Az Intelnek lépnie kell, mivel vészesen lemaradt gyártástechnológiában a konkurenciától. A februárban távozó vezérigazgató, Bob Swan például tavaly nyáron jelentette be, hogy a 7 nanométeres gyártástechnológia bevezetése csak 2022 végére várható. Swan már akkor beszélt arról, hogy újra kellene gondolni az Intel üzleti modelljét, hogy a tervezéstől az értékesítésig mindent házon belül tart. Azóta a részvényesek felől is érkeztek jelzések, hogy célszerű lenne egy ilyen váltás.

A versenytársak pedig ott loholnak az Intel nyakában. A már említett AMD például két év alatt, 2020-ra megduplázta a PC-piaci részesedését az Intel rovására, így már 20 százalékot birtokol. Közben kiesett az Intel ügyfelei közül az Apple, amely házon belül fejleszti ARM-alapú processzorait, és ez újabb piacvesztéssel jár majd. A TrendForce szerint az Intel idén akár 10 százalék piaci részesedét is veszíthet a PC-s szegmensben (tavaly a piac 78,5 százalékát birtokolta).

Az AMD és az Apple is csak a tervezést tartja saját kézben, a fő gyártója a TSMC. Az Intel belépése ebbe a körbe akár 8 százalékkal is megdobhatja a bérgyártó bevételeit. Ugyanakkor iparági elemzők szerint elképzelhető, hogy az Intel csak időlegesen gondolkodik bérgyártásban, és ha felzárkózik a élhez gyártástechnológiában, minden visszatér a régi mederbe. Mindez azonban már az új vezérigazgató, a vállalathoz 11 év után visszatérő Pat Gelsinger stratégiáján is múlik.

Piaci hírek

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.