Tegnap megtörtént a már régóta pletykált hír bejelentése: az Apple saját kezébe veszi az irányítást a Macek processzorainál is.

Az Apple-fejlesztőknek rendezett idei World Wide Developers Conference (WWDC) sok szempontból is különlegességként vonul majd be a cég történetébe. Egyrészt a koronavírus miatt a hatalmas érdeklődéssel kísért többnapos eseményt ezúttal kénytelenek voltak online csatornára terelni. De az üzletmenet szempontjából ennél lényegesen fontosabb az a lépés, amelyet a cég vezetője, Tim Cook jelentett be a nyitónapon.

Ágytól, asztaltól

A vezérigazgató végül kimondta azt, amit nagyjából már két éve lehetett pletykaszinten tudni: a cég elindítja azt a folyamatot, amelynek végén már csak olyan Macintosh számítógépek kerülnek forgalomba, amelyekben az Apple saját fejlesztésű ARM csipjei dolgoznak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az Intel a mobilok után a Macek beszállítói láncából is kikerül. Ilyen drasztikus váltásra legutóbb 2004-ben került sor, amikor Cupertino a PowerPC processzorokat kezdte lecserélni az Intel x86-os platformjára. 

Tim Cook a bátornak nevezett lépést azzal indokolta, hogy ez biztosít a vállalat számára olyan környezetet, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jobb termékekkel tudjanak előállni. Az Apple csipgyártásért felelős vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy saját fejlesztésű komponenseikkel a Macek úgy lesznek gyorsabbak és erősebbek, hogy közben csökkenteni tudják a gépek energiaigényét. A Macekbe kerülő ARM processzorokat ugyanaz a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) fogja legyártani, amely az Apple telefonjaiba és táblagépeibe is biztosítja a csipeket.

Az első saját fejlesztésű processzorral szerelt Macek már valamikor idén év végén megjelenhetnek, de ezekkel kapcsolatban pontosabb termékjellemzőket még nem osztott meg a vállalat. Az viszont tudható, hogy a váltás nem varázsütésre történik. A tervek szerint nagyjából két évig tarthat, mire az Apple teljesen "Intel-teleníti" portfólióját. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elkövetkező két évben még érkeznek új, x86-os technológiával dolgozó Macek.

Intel Outside

Az Intel részéről természetesen nem volt pezsgőbontás a bejelentéskor. A cég nagyjából 3,4 milliárd dollárt keresett eddig évente azon, hogy a Macekhez szállított processzorokat. Ez az összeg még az egybként nem kispályás Intel összbevételén is nyomot hagy majd, hiszen ez az együttműködés eddig a cég forgalmának közel 5 százalékát adta. Mindezt azt követően kell lenyelni, hogy a telefonokba szánt 5G-s modemek piacáról is kiszorult az Intel, és a cég kénytelen volt pont az Apple-nek eladni az azért felelős egységét.

Az Intel hivatalos reakciójában egyrészt igyekezett hangsúlyozni, hogy számos területen együttműködik az Apple-lel és természetesen az átmeneti időszakban is azon fog dolgozni, hogy a lehető legkiválóbb termékeket biztosítsa. Azt azonban a reagálásokban megkérdőjelezte, hogy az ARM processzorok összességében jobbak lennének, mint az ő megoldásai. Némi oldalvágásként pedig az Intel felhozta a nyílt platform témáját, ez a cég szerint mind a fejlesztők, mind a felhasználók számára a lehető legjobb opció.

Való igaz, ha valamire, a nyitottságra biztosan nem az Apple a legjobb példa a világban. A cég gondosan körülbástyázott zárt ökoszisztémájával biztosítja azt, hogy termékei és szolgáltatásai a lehető legtöbb bevételt generálják. A rövid póráz stratégiának az egyik újabb megnyilvánulásaként is tekinthetünk az Intel leváltására, hiszen a házon belül tartott fejlesztéssel az Apple nagyobb kontroll alatt tarthatja a gyártási folyamatokat, valamint tágabb tere lehet a különböző üzleti döntések meghozatalában is.

Piaci hírek

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.