Emiatt az Intel húzza a rövidebbet. Két évnyi huzavona után peren kívül rendezte egymással a vitás kérdéseit a két vállalat.

Pontot tett arra a több mint két éve húzódó vitára tett pontot az Apple és Qualcomm, melyben a két vállalat kölcsönösen megvádolta egymást. A Qualcomm a szellemi tulajdonhoz való jog megsértésével, azaz lényegében szabadalomlopással vádolta az Apple-t. A mobilgyártó azonban ellenkeresettel élt: azt állította, hogy a Qualcomm visszaélt a mobilos modemek piacán élvezett monopóliumával, és túl sokat kér a kötelezően licencelendő szabadalmaiért.

Az Apple-nek valószínűleg az is kapóra jött, hogy az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC – Federal Trade Commission) 2017 elején megvádolta a chipgyártót monopolhelyzet kialakításával.

Egymásra utaltságból veszekedés

Pedig a két vállalat igencsak egymásra volt utalva. A Qualcomm legnagyobb licencvásárló partnere ugyanis az Apple, az ebből származó bevételeinek negyede származik ebből a megállapodásból. Az Apple számára pedig azért volt fontos partner a chipgyártó, mert biztosította a iPhone-ok magas margóját. A két vállalat ugyanis úgy állapodott meg – ami aztán az FTC elé is került –, hogy a Qualcomm alacsonyan tartja a licencdíjait, de cserébe az Apple csak tőlük szerezheti be a szükséges chipeket.

A mostani megállapodás végső soron a vitában kemény eszközökhöz nyúló (átmenetileg Kínában és Németországban is sikerült letiltatniuk egyes iPhone-modellek forgalmazását) Qualcommnak előnyös: az Apple egyrészt fizet sok milliárd dollárt, másrészt a chipgyártó hat évre bebiztosítja magát az Apple-nél. A Qualcomm hat évig szállítja majd az iPhone-okbe és az iPadekbe az 5G-s modemcsipeket, melyeket tesztelésre már át is adott az Apple-nek.

Egy a Nikkei-nek nyilatkozó informátor ugyanakkor azt állította, hogy az idén piacra kerülő modellekben még nem lesz Qualcomm csip, mert ahhoz későn született meg az egyezség, de a 2020-as modellek már azt használják majd.

Ugyanakkor az Apple is nyert ezzel, mert a Qulacomm kiesésével tavaly óta csak az Inteltől vásárolhatta meg ezt a kulcsfontosságú alkatrészt, amely viszont gyártási nehézségekkel küzd, és többször is késtek a szállításai. Ráadásul az Intel a mobilos 5G modemjeinek fejlesztésével sehol sem tartott. Ez a helyzet pedig azzal fenyegetett, hogy a konkurens mobilgyártók elhúznak az Apple mellett az 5G-s telefonjaikakkal.

De mi lesz az Intellel?

Az Intel mintha csak a megfelelő pillanatot várta volna: a megállapodást követően azonnal bejelentette, hogy leállítja a mobilokba szánt 5G-s modemchipek fejlesztését. A 4G-s csipeket még leszállítják, de a 2020-ra tervezett újabb generációs modellek már nem kerülnek gyártásba. A döntés hátterében nem csak az állhat, hogy az Intel lassan halad a fejlesztésekkel, hanem az is, hogy a piackutatók megkongatták a vészharangot a mobilpiac fölött, és egyelőre az összehajtható kéernyőjű smartphone-tablet kombóknak sem jósolnak nagy jövőt.

A cég közleménye Bob Swan vezérigazgatót idézi, aki hangsúlyozta: a hálózat és a felhő terén továbbra is kiemelten kezelik az 5G-s technológiákat, és továbbra is költenek az 5G-s infrastruktúraelemek fejlesztésére, de a mobilpiacon nem látják egy ilyen fejlesztés megtérülését.

Mobilitás

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.