Az Intel modemcsip üzletágát vásárolják meg tokkal-vonóval. Szakértők szerint a szabadalmakkal jár a legjobban.

Néhány napja még csak megszellőztették, most azonban már hivatalos: megveszi az Apple az Intel modemcsipgyártó üzletágát. A vételár egymilliárd dollár. Az Apple átveszi a részleg 2200 alkalmazottját, a berendezéseket, valamint szabadalmakhoz is jut. Az ügyletet várhatóan a negyedik negyedévben zárják le, a szabályozó hatóságok jóváhagyása után. Az Apple közleménye kitér arra, hogy a most megszerzettekkel együtt mintegy 17 ezer szabadalmuk lesz a vezeték nélküli technológiákban a mobil szabványokhoz kapcsolódó protokolloktól kezdve a modemarchitektúrákon át a modemek működéséig.

A megállapodás kizárólag az okostelefonba szánt modemcsipekre vonatkozik. Az Intel minden más szegmensben ott akar lenni az 5G-s megoldásaival, tehát továbbra is fejleszt modemcsipeket például PC-khez, internetes eszközökhöz és autonóm járművekhez.

A piac jól fogadta az Intel döntését, a hír hatására közel 6 százalékkal erősödött a vállalat részvényeinek árfolyama. Az Apple-nél ugyanakkor nem volt szignifikáns elmozdulás.

Win-win üzletet kötöttek

Összességében érthető, hogy az Intel befektetői jól reagáltak a hírre, hiszen egy olyan üzletágtól szabadult meg a csipgyártó, amivel már amúgy sem voltak komolyabb tervei. Amikor tavasszal megegyezett egymással az Apple és a Qualcomm, hogy lezárják a közel két éve húzódó pereskedésüket, az Intel órákon belül bejelentette, hogy leállítja a mobilokba szánt 5G-s modemchipek fejlesztését. Az intel vezéigazgatója, Bob Swan ezt azzal indokolta, hogy a mobilpiacon nem látják az ilyen fejlesztések megtérülését. Ugyanakkor továbbra is az egyik legfontosabb területnek tartják az 5G technológiát, de elsősorban a hálózatok és felhő terén, ezért továbbra is kiemelten kezelik az 5G-s infrastruktúraelemek fejlesztését.

Az Apple számára azért nagyon fontos a lépés, mert végre lesz saját csipgyártása. Mint a Reuters írja, legnagyobb riválisai mind rendelkeznek saját csipfejlesztő és -gyártó kapacitással: a Samsung ma már a világ egyik legnagyobb csipgyártója, és a Huawei is folyamatosan fejleszti fejlesztő- és gyártókapacitását, különösen mióta az amerikai-kínai kereskedelmi csatározások frontvonalába került.

Velük szemben az Apple-nek eddig külső szállítókra kellett támaszkodnia. Bár a vállalat hivatalosan nem ismerte el, már tavaly voltak olyan információk, hogy dolgozik saját modemcsipen, sőt folyamatosan növeli a fejlesztőcsapat létszámát, hogy gyorsabban haladjon a munka. Mint a Reuters írja, ez beleillik Tim Cook vezérigazgató 2009-ben meghirdetett tervébe – az ún. Cook-doktrínába –, hogy az Apple-termékeknek elsősorban olyan saját technológiákra kell épülniük, melyek fölött a vállalat teljes felügyelettel rendelkezik.

A gyártásnál is értékesebbek a szabadalmak

Iparági források a Reutersnek azt fejtegették, hogy a megszerzett szabadalmak talán még értékesebbek a vállalat számára annak ellenére, hogy az Intel egyelőre nem jutott el az 5G-s modemcsipek kifejlesztéséig.

Attól ugyanis, hogy lesz saját csipgyártása, az Apple még nem lesz önellátó, tehát továbbra is kell vásárolnia partnerektől, mindenekelőtt a Qualcommtól csipeket. De annak a szabadalomtömegnek a birtokában, melyhez most hozzájut, sokkal jobb tárgyalási pozícióba kerül, mert keresztlicencelési szerződéseket tud kötni kulcspartnereivel.

Tavaszi kiegyezésük miatt amúgy sem szakadhatna el egyik pillanatról a másikra a Qualcommtól – az áprilisi megállapodásukkal a csipgyártó hat évre betonozta be magát az iPhone-okba –, de technikailag sem lenne rá képes. Ha ki akar jönni jövőre az 5G-s iPhone-okkal, akkor nem marad nagyon más választása, mint a Qualcomm.

Bár bennfentes információk szerint 2021-től már egyes olcsóbb iPhone-modellekben saját fejlesztésű 5G modemtechnológia kerülhet – és ebben az Inteltől megvásárolt üzletág is segít –, a Qualcomm modemcsipjeinek kiváltása csak több lépésben képzelhető el. Hiszen az is hosszú idő, amíg az Apple saját modemeit leteszteli minden hálózaton és országban, ahol telefont értékesít, míg a Qualcomm történeti okokból eleve képes biztosítani a globális kompatibilitást.

Mobilitás

Bekeményítenek az internetes óriások az új hongkongi törvény miatt

A különleges státuszt élvező kínai régióban múlt héten lépett életbe az új törvény, amely komoly büntetéssel fenyegeti az "államellenes terroristákat" és a kormányzati adatkéréseket megtagadó internetes cégeket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.