Az eredetileg jósoltnál előbb érkeztek. Tizenöt év után váltott ismét CPU-t az Apple.

Felgyorsult az ún. Cook-doktrína kiteljesedése. Erre utal, hogy hamarabb piacra kerültek az Apple saját fejlesztlésű-gyártmányú csipjeire épülő Macek, mint azt az év elején sejteni lehetett. Mintegy két éve röppentek fel az első pletykák, hogy az Apple a Macekbe lehetőség szerint saját fejlesztésű ARM-alapú processzort tenne. Ez is abba a Tim Cook vezérigazgató által 2009-ben meghirdetett stratégiába illeszkedik, mely szerint az Apple-termékeknek elsősorban olyan saját technológiákra kell épülniük, melyek fölött a vállalat teljes felügyelettel rendelkezik.

Az év elején arról szivárogtak hírek, hogy 18 hónapon belül érkezhetnek is az első ARM-os processzorok köré épülő Macek. Pedig az Apple hivatalosan csak júniusban, a WWDC-n (World Wide Developers Conference) jelentette be, hogy lecseréli az Intel CPU-kat. (Bár egy hónappal később egy modemcsipgyártó részleget is vettek az Inteltől, az ARM-alapú CPU-kat a tajvani TSMC gyártja). Ehhez képest gyorsan, már a menetrend szerinti őszi bejelentésekor hozta az M1-re keresztelt CPU-k köré épülő laptopjait.

Ezzel azonban még nincs vége az x86-os érának, az Apple nagyjából két évet szán teljes portfóliója átállítására. De fontos lépés az Apple-ökoszisztéma egységesítése felé. A 8 magos, 5 nanométeres gyártástechnológiával készülő alkatrész a jobb hatékonyság mellett olyan környezetet biztosít, ahol az iPhone és iPad appokat is lehet futtatni Maceken.

Csendesebben, erősebben...

Az Apple csipgyártásért felelős vezetője már a nyári bejelentéskor megígérte, hogy a saját fejlesztésű komponensekkel a Macek úgy lesznek gyorsabbak és erősebbek, hogy közben csökkentik a gépek energiaigényét is. Ez olyannyira megvalósulni látszik, hogy az új MacBook Airben még hűtőventilátor sincs. Emellett a CPU eleve minden vele szerelt gépnek biztosít gépi tanulási képességet a beépített Neural Engine révén.

Nagy mondásokból most sem volt hiány: a MacBook Air a most kapható laptopok jelentős többségénél nagyobb teljesítményre képes, és egy feltöltéssel 18 órányi videót tud lejátszani. Ehhez képest valóban meglepő, hogy az Apple mérnökei olyan alacsony szinten tudták tartani a CPU disszipációját, hogy nem kell a gépbe hűtőventilátor. Az Air két kivitelben, 1000 és 1250 dolláros áron kerül forgalomba (Magyarországon a kisebb modell ára is bőven 430, a nagyobb 530 ezer forint lesz). Mindkét modell 8 megabájt memóriát kap, a kisebb változat 256 gigás, a nagyobb 512 gigás SSD-t, illetve az utóbbi erősebb GPU-t is kap. Ezek az alapmodellek, de mindkét kivitelnél lehet bővíteni a memóriát (max. 16 gigabájt) és az SSD-s háttértárat (max. 2 terabájt).

A MacBook Prók között a 13 hüvelykes modell az első, amely megkapta az M1-et. Az új modell az Apple szerint 2,8-szor lesz gyorsabb, mint az elődje, a hasonló kategóriájú windowsos laptopokhoz képest pedig akár háromszor nagyobb teljesítményt is hozhat. Ehhez már kellett is a hűtőventilátor. A gép hatékonyságát azzal jellemezték, hogy egy feltöltéssel 20 órányi videót tud lejátszani. A gépbe stúdióminőségű mikrofonrendszer is került, illetve fejlesztették a webkamerát. Ez a modell 1300 dollárnál indul, ami azt jelenti, hogy itthon az alapgép (256 gigás SSD) 550 ezer, a nagyobb (512 megás SSD) 630 ezer forint lesz, és a hónap közepétől rendelhető.

Jött egy új Mac Mini is, így már asztali gép is van M1 processzorral. Természetesen ez is háromszor gyorsabb, mint az elődje (úgy látszik, a 3 az Apple-nél is mágikus szám), illetve ötször lesz gyorsabb a legtöbb windowsos PC-nél. Ára 700 dollár (itthon 310 ezer forintról indul).

Az új gépekhez érkezik új operációs rendszer is, a MacOS Big Sur, ami közelebb hozza egymáshoz a desktop és a mobil rendszereket.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.