Bár az elmúlt hónapokban sok száz milliárd dollárt veszítettek értékükből, rengeteg pénzük van, amiből most jól üzleteket köthetnek.

A befektetők optimizmusa augusztusban tetőzött a technológiai szektor kilátásait illetően, amelynek nyomán először az Apple, nem sokkal később pedig az Amazon cégértéke is átlépte az ezermilliárd dolláros küszöböt. Ahogy azonban az irreális elvárások egyre több negatív értékelést eredményeztek, a vállalatok részvényárfolyama is elindult lefelé, hogy végül az amerikai tőzsdék "fekete decembere" olyan zuhanást hozzon, ami arányaiban már a XX. század harmincas éveinek válságát idézte – ez az új évben az Apple figyelmeztetésével folytatódott, amely minden előzetes várakozást alulmúló negyedéves eredményeket vetít előre.

A technológiai nagyvállalatok miatt persze a kedvezőtlen piaci hatások ellenére sem kell aggódni, különösen, ha figyelembe vesszük a rendelkezésükre álló készpénzállományt, amit sokan egyfajta "végütközőnek" tekintenek a cégek értékelésében. Ahogy a Business Insider összeállításából is kiderül, a tíz legnagyobb amerikai társaság széfjében összességében majdnem 350 milliárd dollár hevert a tavalyi harmadik negyedév végén, amihez 2020-ig további 600 milliárdnyi szabad cashflow-t termelhetnek majd.

Ez közvetlenül is nagy mozgásteret biztosít a vállalatoknak, ha a gazdasági környezet hosszabb távon sem fordul kedvezőre, és segít a hitelképesség megőrzésében is. Ráadásul a cégértékek csökkenése kedvez a vállalatfelvásárlásoknak és -összeolvadásoknak, lehetővé téve, hogy a nagy piaci szereplők olcsóbban jussanak hozzá a korábban kinézett üzletekhez. Ez az akvizíciós aktivitás pedig a BI cikkében megszólaló szakértők szerint elegendő lesz ahhoz, hogy a víz fölött tartsa a szoftvercégek árfolyamát.

Valójában meg sem kell izzadniuk?

Az arányokat jól érzékelteti, hogy a tíz legnagyobb vállalat 2020-ra prognosztizált, ezer milliárd dollárt közelítő készpénzállománya bőven lefedi a következő negyven legnagyobb szoftvercég aktuális, 660 milliárdos összesített értékét. Ezek természetesen csak tájékoztató jellegű adatok, hiszen nehezen képzelhető el, hogy a top 10-es multik a következő két évben semmi másra nem költenek, főleg, hogy a mostani helyzet megérett a sajátrészvény-visszavásárlási programokra és az osztalékfizetésre.

Ugyanakkor könnyű belátni, hogy ha csak a készpénzállomány 10 százalékát fordítanák akvizíciókra, már az is önmagában 100 milliárd dollár értékű stratégiai cégfelvásárlást jelentene a legnagyobb piaci szereplők részéről. A BI szerint olyan volumenű üzletekről lesz szó, mint ahogy novemberben már az SAP is 8 milliárd dollárért megszerezte magának a tőzsdére menetel előtt álló Qualtrics Internationalt – sőt aktuálisan ennek a negyede is elég hozzá, hogy a teljes szektorban normalizálja a részvények árfolyamát.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.