Miközben a techóriások papírjainak árfolyamát általánosan, de nem egyenlő mértékben tépázták meg a globális gazdasági kockázatok, egy-egy aktuális hír újabb és újabb fordulatot hoz a trónért folyó harcban.

Valószínűleg kevesen gondolták tavaly augusztus elején azt, milyen állapotban kezdik a tőzsei kereskedést a világ legnagyobb technológiai cégei 2019-ben. Akkoriban történt ugyanis, hogy az Amazonnal folytatott versenyfutást végül az Apple nyerte, és utóbbi mondhatta magáról először az USA-ban (és nem mellesleg másodszor a világ összes cégét tekintve), hogy több mint 1000 milliárd dollárra értékelik. A két nagy A-t szintén egy A (az Alphabet), illetve a Microsoft üldözte, a négy technológiai mamut pedig kényelmesen kibérelte a legértékesebb cégeknek fenntartott toplistákat a maguk minimum 700-800 milliárd körüli értékelésével.

Borús ősz, keserű karácsony

Aztán a szektor kilátásait egyre több befektető kezdte negatívan értékelni, az ősz folyamán pedig általános gyengülésbe kezdtek a technológiai részvények. A tavalyi évzárás "megkoronázása" volt az amerikai tőzsdéken tapasztalt fekete december, amely olyan csapnivalóan sikerült, hogy arra 1931. óta nem volt példa. A NASDAQ-on jegyzett informatikai cégek papírjai szintén lefelé úsztak az árral, így ma már azon sem kell csodálkozni, hogy az első helyhez nemhogy 1000 milliárd dollár nem kell, de még 750 sem.

Ilyen környezetben különösen szerencsétlenül jön ki, ha egy cégnél problémás hírek jelennek meg. Az Apple ennek érezheti most hatását, hiszen kiderült, hogy nem úgy fogynak a telefonok, ahogy azt előzetesen várták (vagy inkább remélték) a befektetők. A vezérigazgató Tim Cook egy külön levélben igyekezett tompítani a gyülekező viharfelhők hatását, de ahogy az várható volt, a külső tényezőkre történő mutogatástól nem nyugodtak meg a kedélyek.

A cég papírjai tegnap majdnem pontosan 10 százalékot estek a tőzsdén, amire hat éve nem volt példa. A pénzügyi mészárlás végeredménye 142 dollár közeli árfolyam lett, ami egyben azt is jelenti, hogy Cupertino jelenleg már csak a negyedik legdrágábbra értékelt technológiai vállalat.

Utolsókból lesznek az elsők (és fordítva)

Az Apple pillanatnyilag kevesebb mint 675 milliárd dollárt ér. Ez természetesen még mindig felfoghatatlanul hatalmas összeg, de jól jelzi a turbulens folyamatokat, hogy tavaly szeptemberben ugyanez a mutató még bőven 1100 milliárd felett járt. Az almás vállalatot kísértő értékesítési problémák oda vezettek, hogy az elmúlt év vége felé az Amazon és a Microsoft is megelőzte. Az év eleji botladozást pedig már a Google-ből lett Alphabet is kihasználta, így jelenleg az Apple csak a negyedik legértékesebb vállalat.

A csütörtöki záróárakkal kalkulálva a három A és az egy szem M párharcában utóbbi áll nyerésre, bár a különbségek annyira kicsik, hogy mindez már jövő héten, vagy szélsőséges esetben akár ma is átrendeződhet. A Microsoft cégértéke pillanatnyilag 748 milliárd körül jár, az Amazon valamivel több mint 733-at ér, az Alphabetet 710 milliárdra értékelik, míg az Apple a már említett szűk 675 milliárddal egyre távolabb kerül a tavaly kivívott dominanciájától.

Piaci hírek

Villanypóznákon is átmászik a Facebook kábelező robotja

A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
 
Hirdetés

Így építhető fel a jövő adatokból

Az elmúlt hónapokban minden korábbinál jobban felértékelődött a vállalatok adatvagyona.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.