Tim Cook levelet írt a részvényeseknek: bizonyossá vált, amit már november végén lehetett sejteni. Nem úgy zakatol a cég, ahogy várták.
Hirdetés
 

Előzetes tájékoztató levelet írt az Apple vezérigazgatója, Tim Cook a cég részvényeseinek, amiben már most megmagyarázza a hivatalosan január 29-én érkező negyedéves pénzügyi jelentést. Az eredmények ugyanis minden előzetes várakozást alulmúltak.

Jóval gyengébb a vártnál

Az előzetes tájékoztatás érthető: a tavaly december 29-ével zárt negyedévben (ez az Apple 2019-es pénzügyi évének az első negyedéve) a bevétel nem paraszthajszállal, hanem alsó hangon is legalább 5 milliárd dollárral, azaz 5,6 százalékkal marad el az előzetes várakozásoktól, de ha az optimistább becslést nézzük, akkor több mint 10 százalékkal. Az előrejelzésekben ugyanis 89 és 94 milliárd közé várták a bevételeket. Ezzel szemben mindössze 84 milliárd jött össze.

A gyengébb negyedévet Cook több tényezőre vezeti vissza, ami nehezíti is az éves összehasonlítást.

1. Az új iPhone-modellek bevezetésének ütemezése. Míg az iPhone X-eket a 2018-as üzleti év első negyedévében (azaz 2017. október-december) dobták piacra, addig az iPhone Xs és az iPhone Xs Max szállítását ugyanannak a pénzügyi évnek a negyedik negyedében (2018. július-szeptember) kezdték meg.

2. Túlságosan erős a dollár, ami rontott az eredményeken.

3. Sok új termék jelent meg, és ezek előállításánál ellátási nehézségek korlátozták az értékesítést. Ez főleg a Apple Watch Series 4-et, az iPad Prót, az AirPodsot és MacBook Airt érintette.

4. A feltörekvő piacok gyengeségei is negatívan befolyásolták a vállalat helyzetét. Itt Cook két fontos tényezőt emel ki: a kínai gazdaság lassulását (szeptemberben a kínai kormány az elmúlt 25 év második leggyengébb GDP-növekedését jelentette), ami az okostelefon-piac csökkenésével is járt, valamint az USA és Kína közötti kereskedelmi háborút. Jelenleg a kínai piac az Apple harmadik legnagyobb piaca az Egyesült Államok és Európa után, de 2015-ben például megelőzte az európai piacot (lásd lentebb a grafikont).

Több figyelmeztető jel is volt

A rossz hírek már november végétől szivárogtak, bár a november elején kiadott pénzügyi beszámoló még egy lendületes céget mutatott: rekord forgalomból rekord nyereség keletkezett. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az értékesített iPhone-ok és a Macek darabszáma stagnált, az iPadekből pedig kevesebb fogyott éves összevetésben. Erre az Apple azzal reagált, hogy bejelentette: a jövőben nem közöl adatokat arról, hogy hány készüléket értékesít. A döntést azzal magyarázták, hogy a termékkategóriák és az árak is annyira sokfélék, hogy az eladási darabszám már nem releváns információ a cég teljesítményének megítéléséhez.

Pár héttel később jött a következő figyelmeztető jel. Az Apple legnagyobb kínai beszállító partnere, a Foxconn tavaly november végén jelentett be egy közel 3 milliárd dolláros költségcsökkentési tervet 2019-re, amit már sokan az iPhone-ok iránti kereslet csökkenésével hoztak összefüggésbe.

 
Az Apple bevételei régiónként, 2016-2018
Infogram


Ez azonban még csak spekuláció volt, hiszen a Foxconn nem csupán az Apple-ből élt, ám a bejelentés után nem sokkal robbant a másik bomba: a Qualcomm kérésére Kínában felfüggesztették a 2015 és 2017 között megjelent iPhone készülékek (iPhone 6s-től iPhone X-ig) forgalmazását. A csipgyártó szabadalmai jogtalan felhasználása miatt indított pert az Apple ellen. Bár a döntés ellen az Apple fellebbezett, így nem kellett beszüntetni a forgalmazást, a Qualcomm szeretné a tiltást kiterjeszteni az iPhone Xs és az iPhone Xr típusokra is.

Mindezek ellenére Tim Cook levelét a részvényesek nagyon zokon vették, az első reakció 7 százalékot meghaladó árfolyamesés volt annak ellenére, hogy az Apple-vezér jó hírekkel is szolgált. A legfőbb pozitívum az, hogy a szolgáltatásokból több mint 10,8 milliárd dolláros bevétel jött össze, és ez minden földrajzi régióban új negyedéves rekordot értek el. A terv az, hogy a szolgáltatásokból származó bevételeket 2016-os szintjét 2020-ra megduplázza a vállalat.

Mobilitás

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.