Tim Cook levelet írt a részvényeseknek: bizonyossá vált, amit már november végén lehetett sejteni. Nem úgy zakatol a cég, ahogy várták.

Előzetes tájékoztató levelet írt az Apple vezérigazgatója, Tim Cook a cég részvényeseinek, amiben már most megmagyarázza a hivatalosan január 29-én érkező negyedéves pénzügyi jelentést. Az eredmények ugyanis minden előzetes várakozást alulmúltak.

Jóval gyengébb a vártnál

Az előzetes tájékoztatás érthető: a tavaly december 29-ével zárt negyedévben (ez az Apple 2019-es pénzügyi évének az első negyedéve) a bevétel nem paraszthajszállal, hanem alsó hangon is legalább 5 milliárd dollárral, azaz 5,6 százalékkal marad el az előzetes várakozásoktól, de ha az optimistább becslést nézzük, akkor több mint 10 százalékkal. Az előrejelzésekben ugyanis 89 és 94 milliárd közé várták a bevételeket. Ezzel szemben mindössze 84 milliárd jött össze.

A gyengébb negyedévet Cook több tényezőre vezeti vissza, ami nehezíti is az éves összehasonlítást.

1. Az új iPhone-modellek bevezetésének ütemezése. Míg az iPhone X-eket a 2018-as üzleti év első negyedévében (azaz 2017. október-december) dobták piacra, addig az iPhone Xs és az iPhone Xs Max szállítását ugyanannak a pénzügyi évnek a negyedik negyedében (2018. július-szeptember) kezdték meg.

2. Túlságosan erős a dollár, ami rontott az eredményeken.

3. Sok új termék jelent meg, és ezek előállításánál ellátási nehézségek korlátozták az értékesítést. Ez főleg a Apple Watch Series 4-et, az iPad Prót, az AirPodsot és MacBook Airt érintette.

4. A feltörekvő piacok gyengeségei is negatívan befolyásolták a vállalat helyzetét. Itt Cook két fontos tényezőt emel ki: a kínai gazdaság lassulását (szeptemberben a kínai kormány az elmúlt 25 év második leggyengébb GDP-növekedését jelentette), ami az okostelefon-piac csökkenésével is járt, valamint az USA és Kína közötti kereskedelmi háborút. Jelenleg a kínai piac az Apple harmadik legnagyobb piaca az Egyesült Államok és Európa után, de 2015-ben például megelőzte az európai piacot (lásd lentebb a grafikont).

Több figyelmeztető jel is volt

A rossz hírek már november végétől szivárogtak, bár a november elején kiadott pénzügyi beszámoló még egy lendületes céget mutatott: rekord forgalomból rekord nyereség keletkezett. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az értékesített iPhone-ok és a Macek darabszáma stagnált, az iPadekből pedig kevesebb fogyott éves összevetésben. Erre az Apple azzal reagált, hogy bejelentette: a jövőben nem közöl adatokat arról, hogy hány készüléket értékesít. A döntést azzal magyarázták, hogy a termékkategóriák és az árak is annyira sokfélék, hogy az eladási darabszám már nem releváns információ a cég teljesítményének megítéléséhez.

Pár héttel később jött a következő figyelmeztető jel. Az Apple legnagyobb kínai beszállító partnere, a Foxconn tavaly november végén jelentett be egy közel 3 milliárd dolláros költségcsökkentési tervet 2019-re, amit már sokan az iPhone-ok iránti kereslet csökkenésével hoztak összefüggésbe.

 
Az Apple bevételei régiónként, 2016-2018
Infogram


Ez azonban még csak spekuláció volt, hiszen a Foxconn nem csupán az Apple-ből élt, ám a bejelentés után nem sokkal robbant a másik bomba: a Qualcomm kérésére Kínában felfüggesztették a 2015 és 2017 között megjelent iPhone készülékek (iPhone 6s-től iPhone X-ig) forgalmazását. A csipgyártó szabadalmai jogtalan felhasználása miatt indított pert az Apple ellen. Bár a döntés ellen az Apple fellebbezett, így nem kellett beszüntetni a forgalmazást, a Qualcomm szeretné a tiltást kiterjeszteni az iPhone Xs és az iPhone Xr típusokra is.

Mindezek ellenére Tim Cook levelét a részvényesek nagyon zokon vették, az első reakció 7 százalékot meghaladó árfolyamesés volt annak ellenére, hogy az Apple-vezér jó hírekkel is szolgált. A legfőbb pozitívum az, hogy a szolgáltatásokból több mint 10,8 milliárd dolláros bevétel jött össze, és ez minden földrajzi régióban új negyedéves rekordot értek el. A terv az, hogy a szolgáltatásokból származó bevételeket 2016-os szintjét 2020-ra megduplázza a vállalat.

Mobilitás

Így nyomaszt majd minket a technológia 2020-ban

A CB Insights kutatása azokat a technológiai trendeket veszi sorra, amelyeket ebben az évben már nem csak elméleti lehetőségként, hanem valós tényezőként vagy problmaként kell kezelnünk.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.