Az Apple legnagyobb beszállítója is megszorításokra készül, amiből a korábbi bejelentésekkel együtt a kereslet visszaesését olvassák ki a befektetők.
Hirdetés
 

A tajvani Foxconn, az Apple legnagyobb beszállító partnere, 20 milliárd jüannak (közel 3 milliárd dollárnak) megfelelő költségcsökkentési tervet jelentett be a következő évre, egy belső vállalati körlevél szerint pedig "nagyon nehéz és kompetitív időszakra" készülnek 2019-ben – derül ki a Bloomberg szerdai riportjából. A társaság egy közleményben megszokott üzleti tervezési folyamatokról beszél, ami ennek alapján a büdzsé évről évre megszokott kiigazításáról szól a piaci körülményekhez és a válallat globális tevékenységéhez igazodva. Az Apple befektetői azonban, úgy tűnik, emögött is az iPhone-ok iránti kereslet csökkenését sejtik, már ami a szállítások volumenét illeti.

Az Apple ugyanis, bár bevételeit és nyereségességét tekintve az utóbbi negyedévekben is sorra dönti a rekordokat, az eladott eszközök darabszámát illetően azonban kevésbé jók az eredményei. A kettő közti olló az utóbbi évben egyre látványosabban nyílik: a cég forgalma úgy növekszik, hogy közben a szállítások volumene a különféle termékkategóriákban a nulla szint körül táncol. Mindebből az következik, hogy az Apple egyre drágábban adja a cuccait, az árakat azonban nyilvánvalóan nem emelheti a végtelenségig, így az elemzők egy része már el is kezdte kongatni a vészharangokat.

Ez utóbbi persze túlzásnak tűnik: a hagyományosan túlárazott okostelefonokra épülő üzlet nem valószínű, hogy mostanában fog összeomlani. Ahogy pedig sokan sok helyen kifejtették, az Apple-nél már ott a "B" terv. Azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy előbb-utóbb a világtörténelem legnagyobb üzletének nevezett iPhone is kifullad. Viszont az Apple-t sem lehet már tradicionális hardvergyártónak tekinteni, hiszen a társaság fókusza is egyre inkább eltolódik a szolgáltatások felé.

A befektetők nem akarnak lassítani

Ilyen előzményekkel érkezett az Apple november eleji bejelentése, amely szerint a továbbiakban nem közölnek adatokat az értékesített készülékek darabszámáról, csupán az eladások értékét és a profitot hozzák nyilvánosságra. Ezt hivatalosan azzal magyarázzák, az egyre szélesebb termékportfólió összetett árazása mellett az eladási darabszám már nem jelent érdemi információt a cég teljesítményével kapcsolatban. Bár ilyen adatokat az Apple versenytársai sem igen közölnek, az gyanakvó befektetők szerint a termékpaletta pont akkor szélesedett ki, amikor a piac már egyértelműen csalódást keltőnek ítélte a szállítások volumenének alakuását.

Visszatérve a Foxconn mostani figyelmeztetésére, a dolognak attól lesz tényleges hírértéke, hogy rövid időn belül már ez a többedik olyan Apple-beszállító, amely a megrendelések visszaesésére figyelmeztet. Igaz, hogy a Foxconn sok más ügyfelet is kiszolgál, így a megszorítások általában a prémium elektronikai termékek piacának lassulását is jelezhetik, ráadásul a cég komoly beruházásokat is tervez, például egy új wisconsini gyártóüzem beindítását. Ha azonban az Apple partnerei (Qorvo, Lumentum, Skyworks, Foxconn) sorban adják ki a figyelmeztetéseket, akkor érthető, ha ezt mindenki az iPhone-okkal hozza összefüggésbe.

Az Apple augusztus legelején a legelső amerikai vállalatként elérte az 1000 milliárd dolláros cégértéket, részvényeit már 207 dollár felett adták-vették. Az árfolyam október elején a 232 dolláros szintet is elérte, hogy aztán a máig tartó zuhanásba kezdjen. Bár a vállalat a legutóbbi negyedévét tekintve is egészen elképesztő forgalomról és profitról számolt be, az előző kereskedési napon a papírok már kevesebb mint 177 dollárt értek. A vállalat ebből következő, 839 milliárd dollár körüli piaci kapitalizációja pedig azt jelenti, hogy az október eleji csúcshoz képest az Apple 265 milliárd dollárt veszített az értékéből.

Piaci hírek

Álhíreknek járó figyelmeztetést kapott Trump tweetje

A fekete öves twitterezőnek számító amerikai elnök bejegyzését első ízben ítélte neccesnek a szolgáltató. Természetesen a felháborodott reakció sem maradt el.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.