Magyar idő szerint tegnap késő délután megtörtént az, amire még nem volt példa: egy amerikai vállalat értéke átlépte az 1000 milliárd dolláros szintet.

A hét első felében közzétett, remek számokat hozó negyedéves jelentés után lényegében csak idő kérdése volt, mikor töri át a mágikus szintet az Apple cégértéke. A keddi zárást követően folyamatos erősödésben voltak a papírok, a csütörtöki kereskedésben pedig megköttettek az első 207 dollár feletti tranzakciók is. Ezzel Cupertino történelmet írt, az első amerikai tőzsdei cég lett, amelyik több mint 1000 milliárd dollárt ér.

Garázsból a csúcsra

A 42 évvel ezelőtt alapított vállalat hosszú és hullámvölgyekkel teli utat tett meg, míg idáig jutott. Az ikonikus társalapító, Steve Jobs ott is hagyta a céget egy időre, ám amikor a vállalat a csőd közelébe került, ismét visszatért és bátor húzásokkal sikerült irányba állítani a hajót.

Bár az Apple-t a Macintosh számítógépeknek köszönhetően ismerte meg a világ, a vállalat egyértelműen az okostelefonos piac megreformálásával vált szupernehézsúlyú piaci szereplővé. A 2007-ben debütált iPhone teljesen szétrobbantotta az akkor még parányi szegmenst, amelyet akkoriban a BlackBerry és a Nokia birtokolt. Az eltelt bő tíz évben az Apple több mint 1,3 milliárd mobilt értékesített, amiből bőven több mint 100 milliárd dollárnyi nettó profitot termelt ki.

Az Apple-részvények és az S&P 500 index (fekete vonal) árváltozása 2007 januárja óta (forrás: Yahoo Finance)


Az Apple részvényei 2007. január 9-én, az iPhone leleplezésekor 12 dolláron álltak, a forgalmazás megkezdésének tizedik évfordulóján, azaz tavaly június végén pedig 145 dollárt értek. Alig több mint egy évvel később pedig már 207 felett jár a mutató. Ha mondjuk az iPhone bejelentésekor úgy döntöttünk volna, hogy látunk fantáziát abban, amit Cupertino csinál, akkor mostanra 16-szorosára nőtt volna a befektetett vagyonunk. Összehasonlításképpen: az S&P500 index ugyanezen időtáv alatt nagyjából megduplázódott.

Nincs itt semmi látnivaló

Steve Jobs 2011-ben bekövetkezett halálakor sok befektető tartott arról, hogy a korszakos zseninek tartott Jobs helyébe lépő "szárnysegédje" nem lesz képes megugrani a magasra tett lécet. Azóta kiderült, hogy Tim Cook nem csak, hogy nem állította földbe a céget, de elődje korábban felállított tabuit döntögetve (például a többféle iPhone bevezetésével) magasabb sebességbe kapcsolta a pénznyomdát. Érdekesség: a Cook-éra kezdetekor a vállalatot nagyjából 350 milliárd dollárra értékelték.

A regnáló vezető a tegnapi sikerre visszafogottan és szerényen reagált. Az 1000 milliárdos mérföldkövet ugyan jelentősnek minősítette, de szerinte a cégérték nem a legfontosabb mérőszáma az üzleti sikernek. Utóbbihoz a termékekre, fogyasztói igényekre és vállalati értékekre fókuszálás kellett.

Volt azért már ilyen

Ugyan az Apple tényleg történelmet írt a tőzsdén, de nem ez a vállalat az első, amelyik elérte az 1000 milliárd dolláros állomhatárt. A kínai PetroChina 2007-ben rövid időre feltornászta magát ebbe a szédítő magasságba, de azóta erős lejtmenetbe váltott és jelenleg "mindössze" 200 milliárd körüli összegre taksálják.

Egy elemzésben érdekességből kiszámolták abszolút történelmi távlatból is ezt a kérdést, és ott arra jutottak, hogy fénykorában a Holland Kelet-Indiai Társaság mai pénzre átszámolva 7900 milliárd dollárt érhetett.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.