Magyar idő szerint tegnap késő délután megtörtént az, amire még nem volt példa: egy amerikai vállalat értéke átlépte az 1000 milliárd dolláros szintet.

A hét első felében közzétett, remek számokat hozó negyedéves jelentés után lényegében csak idő kérdése volt, mikor töri át a mágikus szintet az Apple cégértéke. A keddi zárást követően folyamatos erősödésben voltak a papírok, a csütörtöki kereskedésben pedig megköttettek az első 207 dollár feletti tranzakciók is. Ezzel Cupertino történelmet írt, az első amerikai tőzsdei cég lett, amelyik több mint 1000 milliárd dollárt ér.

Garázsból a csúcsra

A 42 évvel ezelőtt alapított vállalat hosszú és hullámvölgyekkel teli utat tett meg, míg idáig jutott. Az ikonikus társalapító, Steve Jobs ott is hagyta a céget egy időre, ám amikor a vállalat a csőd közelébe került, ismét visszatért és bátor húzásokkal sikerült irányba állítani a hajót.

Bár az Apple-t a Macintosh számítógépeknek köszönhetően ismerte meg a világ, a vállalat egyértelműen az okostelefonos piac megreformálásával vált szupernehézsúlyú piaci szereplővé. A 2007-ben debütált iPhone teljesen szétrobbantotta az akkor még parányi szegmenst, amelyet akkoriban a BlackBerry és a Nokia birtokolt. Az eltelt bő tíz évben az Apple több mint 1,3 milliárd mobilt értékesített, amiből bőven több mint 100 milliárd dollárnyi nettó profitot termelt ki.

Az Apple-részvények és az S&P 500 index (fekete vonal) árváltozása 2007 januárja óta (forrás: Yahoo Finance)


Az Apple részvényei 2007. január 9-én, az iPhone leleplezésekor 12 dolláron álltak, a forgalmazás megkezdésének tizedik évfordulóján, azaz tavaly június végén pedig 145 dollárt értek. Alig több mint egy évvel később pedig már 207 felett jár a mutató. Ha mondjuk az iPhone bejelentésekor úgy döntöttünk volna, hogy látunk fantáziát abban, amit Cupertino csinál, akkor mostanra 16-szorosára nőtt volna a befektetett vagyonunk. Összehasonlításképpen: az S&P500 index ugyanezen időtáv alatt nagyjából megduplázódott.

Nincs itt semmi látnivaló

Steve Jobs 2011-ben bekövetkezett halálakor sok befektető tartott arról, hogy a korszakos zseninek tartott Jobs helyébe lépő "szárnysegédje" nem lesz képes megugrani a magasra tett lécet. Azóta kiderült, hogy Tim Cook nem csak, hogy nem állította földbe a céget, de elődje korábban felállított tabuit döntögetve (például a többféle iPhone bevezetésével) magasabb sebességbe kapcsolta a pénznyomdát. Érdekesség: a Cook-éra kezdetekor a vállalatot nagyjából 350 milliárd dollárra értékelték.

A regnáló vezető a tegnapi sikerre visszafogottan és szerényen reagált. Az 1000 milliárdos mérföldkövet ugyan jelentősnek minősítette, de szerinte a cégérték nem a legfontosabb mérőszáma az üzleti sikernek. Utóbbihoz a termékekre, fogyasztói igényekre és vállalati értékekre fókuszálás kellett.

Volt azért már ilyen

Ugyan az Apple tényleg történelmet írt a tőzsdén, de nem ez a vállalat az első, amelyik elérte az 1000 milliárd dolláros állomhatárt. A kínai PetroChina 2007-ben rövid időre feltornászta magát ebbe a szédítő magasságba, de azóta erős lejtmenetbe váltott és jelenleg "mindössze" 200 milliárd körüli összegre taksálják.

Egy elemzésben érdekességből kiszámolták abszolút történelmi távlatból is ezt a kérdést, és ott arra jutottak, hogy fénykorában a Holland Kelet-Indiai Társaság mai pénzre átszámolva 7900 milliárd dollárt érhetett.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.