Cupertino kihozta legfrissebb számait, amelyek elég jók voltak ahhoz, hogy a részvényárfolyamok emelkedésével a vállalat értéke megközelítse az 1000 milliárd dollárt. Utóbbi elérése még egyetlen amerikai cégnek sem sikerült.
Hirdetés
 

Ha nem is mindenben soron sikerült meghaladni az előzetes elemzői várakozásokat az Apple most zárt negyedévének, de összességében igen elégedetten magyarázhatta bizonyítványát Tim Cook. A társaság vezetője többek között azt hangsúlyozta ki, hogy ez volt a cég fennállásának legsikeresebb harmadik üzleti negyedéve (az Apple-nél ez a júniussal záruló periódust jelenti).

Jól fogyott az iPhone

Bár a vállalat sok lábon áll, a bevétel szempontjából hosszú évek óta a legfontosabb terméknek az okostelefonok bizonyulnak. Az almás készülékekből 41,3 millió darabot értékesítettek. Ez ugyan egy hangyányival elmaradt a szakértők által remélt 42 milliótól, ám a serpenyő másik oldalán ott van a telefonok bevétele. Utóbbi annak ellenére tudott óriási, 20 százalékos mértékben nőni éves összevetésben, hogy a cég tavaly is eladott 41 millió telefont a tavaszi-nyár eleji időszakban. A változást nyilvánvalóan a méregdrága iPhone X hozta, amelyet tavaly ősszel dobott piacra az Apple, és láthatóan nem mindenkit riasztott el a dollárban is négy számjegyű árcédula.

 

Copy: Apple-eredmények 2017/Q3
Infogram

 

A kisebb súlyt képviselő termékek közül a táblagépek viszonylag jól teljesítettek, hiszen az iPad-ekből nagyjából annyi fogyott, mint tavaly ilyenkor. Igaz, itt az átlagárat nemhogy nem sikerült feljebb strófolni, hanem 5 százalékkal romlott is a mutató. Ehhez képest viszont rosszul szerepeltek a Macintoshok. Az Apple számítógépeiből éves összevetésben 13 százalékkal kevesebb fogyott a második negyedévben. Szépségtapaszként említhető, hogy az ebből befolyt pénz viszont szintén csak 5 százalékkal lett kevesebb, azaz kevesebb, de legalább drágább Macet rendeltek a felhasználók.

A többek között az App Store és az Apple Pay bevételeit tartalmazó Services szekció ellenben szárnyalt. Ezen a soron 31 százalékos forgalomnövekedésről tudott beszámolni a cég. A bő 9,5 milliárd dollárnyi bevétel azt jelenti, hogy a termékkör súlya a teljes cégen belül megközelíti a 18 százalékot.

A vállalat teljes forgalma szűk 53,3 milliárd dollárt tett ki, amiből a kedvezőbb adózási környezetnek is köszönhetően rengeteg nettó profitot tudott megtartani magának az Apple. A 11,5 milliárdos nyereség majdnem harmadával több, mint az egy éve ilyenkor elért szint.

Közel a történelmi pillanat?

Bár a pénzügyi jelentéssel szinte egyszerre érkezett meg az IDC legfrissebb kutatása a globális okostelefonos piacról, a befektetők nem kaptak szívrohamot attól, hogy 2010 óta először fordult elő, hogy az Apple csak a harmadik legtöbb mobilt eladó gyártó lett. A meggyőző üzleti eredmények hatására 4 százalékot emelkedetek a papírok, így a részvényárfolyam immár 197 dollár fölé kúszott. Ha utóbbi eléri a nagyjából 207 dolláros szintet, akkor az Apple lesz az első amerikai vállalat a történelemben, amelynek cégértéke eléri az 1000 milliárd dollárt.

Piaci hírek

Újabb robotflotta vág bele az ételszállításba

A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.