Cupertino kihozta legfrissebb számait, amelyek elég jók voltak ahhoz, hogy a részvényárfolyamok emelkedésével a vállalat értéke megközelítse az 1000 milliárd dollárt. Utóbbi elérése még egyetlen amerikai cégnek sem sikerült.

Ha nem is mindenben soron sikerült meghaladni az előzetes elemzői várakozásokat az Apple most zárt negyedévének, de összességében igen elégedetten magyarázhatta bizonyítványát Tim Cook. A társaság vezetője többek között azt hangsúlyozta ki, hogy ez volt a cég fennállásának legsikeresebb harmadik üzleti negyedéve (az Apple-nél ez a júniussal záruló periódust jelenti).

Jól fogyott az iPhone

Bár a vállalat sok lábon áll, a bevétel szempontjából hosszú évek óta a legfontosabb terméknek az okostelefonok bizonyulnak. Az almás készülékekből 41,3 millió darabot értékesítettek. Ez ugyan egy hangyányival elmaradt a szakértők által remélt 42 milliótól, ám a serpenyő másik oldalán ott van a telefonok bevétele. Utóbbi annak ellenére tudott óriási, 20 százalékos mértékben nőni éves összevetésben, hogy a cég tavaly is eladott 41 millió telefont a tavaszi-nyár eleji időszakban. A változást nyilvánvalóan a méregdrága iPhone X hozta, amelyet tavaly ősszel dobott piacra az Apple, és láthatóan nem mindenkit riasztott el a dollárban is négy számjegyű árcédula.

 

Copy: Apple-eredmények 2017/Q3
Infogram

 

A kisebb súlyt képviselő termékek közül a táblagépek viszonylag jól teljesítettek, hiszen az iPad-ekből nagyjából annyi fogyott, mint tavaly ilyenkor. Igaz, itt az átlagárat nemhogy nem sikerült feljebb strófolni, hanem 5 százalékkal romlott is a mutató. Ehhez képest viszont rosszul szerepeltek a Macintoshok. Az Apple számítógépeiből éves összevetésben 13 százalékkal kevesebb fogyott a második negyedévben. Szépségtapaszként említhető, hogy az ebből befolyt pénz viszont szintén csak 5 százalékkal lett kevesebb, azaz kevesebb, de legalább drágább Macet rendeltek a felhasználók.

A többek között az App Store és az Apple Pay bevételeit tartalmazó Services szekció ellenben szárnyalt. Ezen a soron 31 százalékos forgalomnövekedésről tudott beszámolni a cég. A bő 9,5 milliárd dollárnyi bevétel azt jelenti, hogy a termékkör súlya a teljes cégen belül megközelíti a 18 százalékot.

A vállalat teljes forgalma szűk 53,3 milliárd dollárt tett ki, amiből a kedvezőbb adózási környezetnek is köszönhetően rengeteg nettó profitot tudott megtartani magának az Apple. A 11,5 milliárdos nyereség majdnem harmadával több, mint az egy éve ilyenkor elért szint.

Közel a történelmi pillanat?

Bár a pénzügyi jelentéssel szinte egyszerre érkezett meg az IDC legfrissebb kutatása a globális okostelefonos piacról, a befektetők nem kaptak szívrohamot attól, hogy 2010 óta először fordult elő, hogy az Apple csak a harmadik legtöbb mobilt eladó gyártó lett. A meggyőző üzleti eredmények hatására 4 százalékot emelkedetek a papírok, így a részvényárfolyam immár 197 dollár fölé kúszott. Ha utóbbi eléri a nagyjából 207 dolláros szintet, akkor az Apple lesz az első amerikai vállalat a történelemben, amelynek cégértéke eléri az 1000 milliárd dollárt.

Piaci hírek

A legtöbb szervezetet a frász kerülgeti a publikus felhő biztonságától

Illetve annak hiányától. A Sophos felmérése szerint tízből hét vállalatnál jegyeztek valamilyen biztonsági incidenst az elmúlt év során, összességében pedig 96 százalékuk tartja IT-biztonsági szempontból problematikusnak az általa használt szolgáltatásokat.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.