Elirigyelte Elon Musk híres és "méltán sikeres" kék pipáját Mark Zuckerberg. Hiába, a fontos innovációk mindig utat törnek maguknak.
Hirdetés
 

Mivel egyelőre nincs jobb ötlet a láthatáron, a Meta is bevezeti a Twitternél már bevezetett 8-11 dolláros kék pipa mintájára a maga kék pipáját. Csak épp 12-15 (egészen pontosan 11,99-14,99) dollárt kér érte: nagyobb felhasználói bázis – drágább előfizetés. A vállalat vasárnap jelentette be, hogy megkezdte a Meta Verified nevű havi előfizetéses szolgáltatás tesztelését. Ha valaki hajlandó kipengetni a platformtól függő előfizetési díjat, akkor kap a Facebook/Instagram-profiljára egy kék plecsnit, amely jelzi, hogy ő az, akinek mondja magát. Ehhez persze igazolnia is kell a személyazonosságát egy arra alkalmas hivatalos okmánnyal. (Remélhetőleg a rajta található adatok nem szivárognak elfele egy Cambridge Analytica típusú céghez.)

A "platformtól függően" azt jelenti, hogy webes felületről megvásárolva csak 12 dollárt kell fizetni az előfizetésért, de ha valaki iOS-en vagy Androidon keresztül bonyolítja az ügyletet, az 15 dollárjába kerül. (A különbségből fedezi a Meta a mobilos platformszolgáltatók által felszámított extra jutalékot.) A szolgáltatást a héten indítják el kísérleti jelleggel Ausztráliában és Új-Zélandon, és fokozatosan vezetik be más országokban. Az előfizetők állítólag nagyobb védelmet kapnak a személyiséglopás ellen. De ígértek még személyes supportot, nagyobb láthatóságot (pl. a keresésnél), és olyan, egyelőre közelebbről nem részletezett exkluzív funkciókat, melyek segítik az előfizetőt, hogy egyedi módon fejezhesse ki magát.

Pénz: produktivitás, kreativitás

Mivel a közösségi alkalmazások fenntartása, fejlesztése elég költséges, nyilvánvaló, egy komolyabb oldalt hobbiból nem lehet finanszírozni. Ezért inkább eladják a felhasználók adatait. Csakhogy a hirdetők háklisak, a hirdetési piac hektikus. A Twitternél az előfizetéssel a hirdetési bevételek drámai visszaesését próbálják ellensúlyozni: Elon Musk érkezése után a nagyobb cégek sorra mondták le vagy függesztették fel hirdetési kampányaikat a moderálási elvek változásai miatt. De hasonló eszközhöz nyúlt tavaly a Snap és a Telegram is – utóbbi esetében érthető is, hiszen egyelőre még nem adja el boldog-boldogtalannak felhasználói adatait.

A Meta esetében más a helyzet. Az Alphabet/Google-lel közösen a digitális hirdetési piac több mint felét uraló vállalatnál a több lábon állás lehet a cél, hogy legalább részben függetleníthesse magát a hirdetési piac hektikusságától. Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató korábban többször is beszélt arról, hogy több új termék bevezetését tervezik, amelyek "lehetővé teszik az alkotók számára, hogy sokkal produktívabbak és kreatívabbak legyenek". A vállalat óvatosságát pedig azzal magyarázta, hogy a nagy felhasználói bázis miatt az ilyen szolgáltatások támogatása jelentős költségekkel jár. Úgy látszik, sikerült átvágni a gordiuszi csomót.

Az első új szolgáltatás, a Meta Verified pedig remélhetőleg olyan produktivitási és kreativitási tűzijátékot generál a Facebookon és az Instagramon, hogy Kiszel Tünde adja a másikat.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.