Elirigyelte Elon Musk híres és "méltán sikeres" kék pipáját Mark Zuckerberg. Hiába, a fontos innovációk mindig utat törnek maguknak.

Mivel egyelőre nincs jobb ötlet a láthatáron, a Meta is bevezeti a Twitternél már bevezetett 8-11 dolláros kék pipa mintájára a maga kék pipáját. Csak épp 12-15 (egészen pontosan 11,99-14,99) dollárt kér érte: nagyobb felhasználói bázis – drágább előfizetés. A vállalat vasárnap jelentette be, hogy megkezdte a Meta Verified nevű havi előfizetéses szolgáltatás tesztelését. Ha valaki hajlandó kipengetni a platformtól függő előfizetési díjat, akkor kap a Facebook/Instagram-profiljára egy kék plecsnit, amely jelzi, hogy ő az, akinek mondja magát. Ehhez persze igazolnia is kell a személyazonosságát egy arra alkalmas hivatalos okmánnyal. (Remélhetőleg a rajta található adatok nem szivárognak elfele egy Cambridge Analytica típusú céghez.)

A "platformtól függően" azt jelenti, hogy webes felületről megvásárolva csak 12 dollárt kell fizetni az előfizetésért, de ha valaki iOS-en vagy Androidon keresztül bonyolítja az ügyletet, az 15 dollárjába kerül. (A különbségből fedezi a Meta a mobilos platformszolgáltatók által felszámított extra jutalékot.) A szolgáltatást a héten indítják el kísérleti jelleggel Ausztráliában és Új-Zélandon, és fokozatosan vezetik be más országokban. Az előfizetők állítólag nagyobb védelmet kapnak a személyiséglopás ellen. De ígértek még személyes supportot, nagyobb láthatóságot (pl. a keresésnél), és olyan, egyelőre közelebbről nem részletezett exkluzív funkciókat, melyek segítik az előfizetőt, hogy egyedi módon fejezhesse ki magát.

Pénz: produktivitás, kreativitás

Mivel a közösségi alkalmazások fenntartása, fejlesztése elég költséges, nyilvánvaló, egy komolyabb oldalt hobbiból nem lehet finanszírozni. Ezért inkább eladják a felhasználók adatait. Csakhogy a hirdetők háklisak, a hirdetési piac hektikus. A Twitternél az előfizetéssel a hirdetési bevételek drámai visszaesését próbálják ellensúlyozni: Elon Musk érkezése után a nagyobb cégek sorra mondták le vagy függesztették fel hirdetési kampányaikat a moderálási elvek változásai miatt. De hasonló eszközhöz nyúlt tavaly a Snap és a Telegram is – utóbbi esetében érthető is, hiszen egyelőre még nem adja el boldog-boldogtalannak felhasználói adatait.

A Meta esetében más a helyzet. Az Alphabet/Google-lel közösen a digitális hirdetési piac több mint felét uraló vállalatnál a több lábon állás lehet a cél, hogy legalább részben függetleníthesse magát a hirdetési piac hektikusságától. Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató korábban többször is beszélt arról, hogy több új termék bevezetését tervezik, amelyek "lehetővé teszik az alkotók számára, hogy sokkal produktívabbak és kreatívabbak legyenek". A vállalat óvatosságát pedig azzal magyarázta, hogy a nagy felhasználói bázis miatt az ilyen szolgáltatások támogatása jelentős költségekkel jár. Úgy látszik, sikerült átvágni a gordiuszi csomót.

Az első új szolgáltatás, a Meta Verified pedig remélhetőleg olyan produktivitási és kreativitási tűzijátékot generál a Facebookon és az Instagramon, hogy Kiszel Tünde adja a másikat.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.