A végponti titkosítás miatt népszerű alkalmazást immár 700 millióan használják. A combos tábort egy havi 5 dollárba kerülő prémium csomaggal szeretnék pénzre váltani.
Hirdetés
 

Tavaly az öt legtöbbet letöltött alkalmazás közé verekedte magát az orosz Durov testvérpár által 2013-ban alapított Telegram. A titkosított kommunikációt elsők között zászlajára tűző csevegőalkalmazást nyilván ez is segítette abban, hogy mostanra elérje a 700 milliós havonta aktív felhasználói bázist. A mérföldkő kapcsán posztolt blogbejegyzés azonban leginkább a pénzről szól.

A cég tájékoztatása szerint ugyanis sok felhasználó jelezte nekik, hogy támogatni szeretné a csapat munkáját. Erre most minden lehetőségük meglesz a Premium csomag megvásárlásával, amely számtalan extra funkciót kínál havonta egy cent híján 5 dollárért cserébe.

Az exkluzív klub tagjai többek között 2 helyett akár 4 gigabájtos fájlokat is feltölthetnek, miközben letöltési mennyiségük és annak sebessége sem ismer korlátokat. A fizetős ügyfelek továbbá 1000 csatornát is követhetnek, csevegéseiket pedig 20 külön mappába rendezhetik, amelyek egyenként akár 200 csevegést is tartalmazhatnak. A Premium csomagra váltók akár négy fiókot is futtathatnak a Telegram alkalmazásban, egyedi matricákhoz és reakciókhoz férnek hozzá, valamint nem utolsó sorban nem fogják őket zavarni a platformon elhelyezett reklámok.

Egyáltalán nem titkolt célok

Érdemes megjegyezni, hogy a 700 milliós tábort ünneplő posztban finoman szólva sem hangsúlyozták túl az alkalmazást a korai években fűtő funkciót, a nem kívánt érdeklődőktől védő végponti titkosítást, illetve általában a személyes adatok védelmét. A Telegramon a kezdetektől alkalmazott titkosítási technológia ugyanis számos kormányzattal összetűzésre kényszerítette a céget.

Hazai pályán, Oroszországban például sokáig húzodó "kapj el, ha tudsz" játékba bonyolódtak az ottani hatóságokkal, azt követően, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálat szerint nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti kommunikációra szolgál az alkalmazás. Az iráni kormányzat a Telegram megszorongatásával akarta felszámolni az ellenzéki szervezkedést, majd miután nem hatott a fenyegetés, valószínűleg állami hátszelet élvező hekkerek törték fel a szolgáltató adatbázisát. A védett csatorna azonban nem csak politikai indíttatású szereplők figyelmét keltette fel, hanem a hagyományos bűnelkövetők számára is ideális tereppé vált.

Úgy tűnik, a nagypályás játékossá érő Telegramnál igyekeznek ezeket a témákat a háttérbe szorítani, és inkább az üzenetküldő alkalmazások piacán jelenlévő más riválisokra lőni (WhatsApp, TikTok) például a bevethető emojirepertoár kiszélesítésével és egyéb fejlesztésekkel. Ha mellette sikerülne néhány (millió) fizetős ügyfelet is keríteni, az pedig a befektetőket töltené el kellemes érzéssel. (Pláne azt követően, hogy a néhány évvel ezelőtti blockchaines kísérletből kínos bukta lett.)

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.