Az ázsiai országban van az egyik legszigorúbban fogva az internet. Most újabb döntés született a kontroll növelésére.

Iránban nagyon máshogy működik a világháló, mint a világ szerencsésebb felén. Az országban például blokkolva van a Facebook és a Twitter hozzáférése. Azonban a politikai vezetés nem akar itt megállni, és múlt hét végén újabb területen jelentettek be komoly szigorítást.

Ami Iránban történik, az Iránban is marad

Az internet szabályozásával foglalkozó országos testület vasárnap hirdette ki az új szabályokat. Ezek alapján a külföldi üzenetküldő szolgáltatóknak egy évük van rá, hogy az ország lakosaihoz köthető kommunikáció egészét Irán területén működő szerverekre költöztesse.

Az intézkedést a hivatalos tájékoztatás szerint a legfelsőbb vezető, Ali Hámenei iránymutatásai és aggályai alapján dolgozták ki. A szövegezés egyértelmű utalást tesz arra is, hogy ha a határidőig nem sikerül megoldani az új szabályoknak megfelelő elhelyezést, akkor bizony a kérdéses szolgáltatások a Facebook és a Twitter sorsára jutnak.

A titkos táviratok vége?

Mivel az irániak internetes kommunikációja korlátozott, így a (még) működő csevegőalkalmazásoknak különösen fontos szerep jut. A WhatsApp mellett kimondottan népszerű az orosz Facebookként emlegetett VKontakte alapítója és testvére által indított Telegram. Mindkét alkalmazás képes az üzeneteket végponti titkosítással küldeni: a Telegram esetében már az indulásnál ez volt az egyik legfontosabb, bár opcionálisan választható elem, míg a WhatsApp fokozatosan vonult védelembe.

A becslések szerint 20 milliós iráni felhasználói bázissal, azaz az ország lakosságának negyedével rendelkező Telegram szinte biztosan nem fog eleget tenni a kormányzati követelésnek. Tavaly ősszel egy iráni újságírói pletykára reagálva például határozottan tagadták, hogy bármilyen információt tárolnának az ország területén. Sőt akkor azt is megerősítették, hogy egyáltalán nem fognak ott szervereket telepíteni. Nem sokkal később, novemberben pedig az iráni hatóságok több mint húsz csoport adminisztátorait vették őrizetbe, mert a Telegram nyilvános csatornáin "erkölcstelen tartalmakat" osztottak meg.

Közösség & HR

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.