Az ázsiai országban van az egyik legszigorúbban fogva az internet. Most újabb döntés született a kontroll növelésére.

Iránban nagyon máshogy működik a világháló, mint a világ szerencsésebb felén. Az országban például blokkolva van a Facebook és a Twitter hozzáférése. Azonban a politikai vezetés nem akar itt megállni, és múlt hét végén újabb területen jelentettek be komoly szigorítást.

Ami Iránban történik, az Iránban is marad

Az internet szabályozásával foglalkozó országos testület vasárnap hirdette ki az új szabályokat. Ezek alapján a külföldi üzenetküldő szolgáltatóknak egy évük van rá, hogy az ország lakosaihoz köthető kommunikáció egészét Irán területén működő szerverekre költöztesse.

Az intézkedést a hivatalos tájékoztatás szerint a legfelsőbb vezető, Ali Hámenei iránymutatásai és aggályai alapján dolgozták ki. A szövegezés egyértelmű utalást tesz arra is, hogy ha a határidőig nem sikerül megoldani az új szabályoknak megfelelő elhelyezést, akkor bizony a kérdéses szolgáltatások a Facebook és a Twitter sorsára jutnak.

A titkos táviratok vége?

Mivel az irániak internetes kommunikációja korlátozott, így a (még) működő csevegőalkalmazásoknak különösen fontos szerep jut. A WhatsApp mellett kimondottan népszerű az orosz Facebookként emlegetett VKontakte alapítója és testvére által indított Telegram. Mindkét alkalmazás képes az üzeneteket végponti titkosítással küldeni: a Telegram esetében már az indulásnál ez volt az egyik legfontosabb, bár opcionálisan választható elem, míg a WhatsApp fokozatosan vonult védelembe.

A becslések szerint 20 milliós iráni felhasználói bázissal, azaz az ország lakosságának negyedével rendelkező Telegram szinte biztosan nem fog eleget tenni a kormányzati követelésnek. Tavaly ősszel egy iráni újságírói pletykára reagálva például határozottan tagadták, hogy bármilyen információt tárolnának az ország területén. Sőt akkor azt is megerősítették, hogy egyáltalán nem fognak ott szervereket telepíteni. Nem sokkal később, novemberben pedig az iráni hatóságok több mint húsz csoport adminisztátorait vették őrizetbe, mert a Telegram nyilvános csatornáin "erkölcstelen tartalmakat" osztottak meg.

Közösség & HR

Az internetnek nem lenne muszáj ilyennek lennie

Legutóbb az új-zélandon elkövetett rasszista mészárlás világított rá arra, hogy a net milyen nyomorult módon működik abban a formában, ahogy a kétezres években felfutott online vállalatok felépítették.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.