Az amerikai értékpapír-felügyelet büntetése aprópénz ahhoz képet, amit befektetőknek kell visszafizetnie Pavel Durovnak. És nem épül meg a világ legnagyobb elosztott hálózata sem.

Maga Pavel Durov, a Telegram alapítója (a fenti képen) jelentette be, hogy leállítják történetük egyik legnagyobb projektjét, a blockchain-alapú globális fizetési rendszerük, a Telegram Open Network (TON) fejlesztését. Az értékpapír-törvény megsértése miatt az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission - SEC) 18,5 millió dollárra büntette a céget. A SEC szerint a Telegram megsértette az értékpapír-kibocsátásra vonatkozó szabályokat. Végül a a felügyelet és a Telegram peren kívül állapodott meg. Ennek értelmében Durovék kifizetik a büntetést, és a TON gram nevű tokanjeinek ellenértékét, mintegy 1,2 milliárd dollárt visszafizetnek a befektetőknek.

Radar alatt indult

A rendszer tavaly őszre lényegében felállt. A szélesebb közönség már akkor szembesülhetett azzal, hogy a Telegram a több százmilliós felhasználói bázisára építve egy valóban elosztott globális fizetési rendszert fejlesztett, amikor szeptemberben elindult a béta változat tesztelése. Kiderült, hogy még a különböző szabályzók sem tudtak róla. A TON Labs alelnöke, Pavel Prigolovko ezt – meglehetős optimizmussal – azzal magyarázta, hogy rendszerük valóban elosztott, így nincs kitüntetett helyzetben lévő személy/szervezet, aki kezeli a fizetési rendszert, ezért olyan sincs, akinek meg kellene felelnie a szabályzói követelményeknek.

A SEC azonban ezt másként látta, és már októberben bírósághoz fordult, aminek eredményeként végül a bíróság megtiltotta a TON terjesztését belföldön és az USA-n kívül (!) is. A bíróság utóbbit azzal indokolta, hogy a TON rendszeréhez amerikai állampolgárok akár az USA-ból is hozzáférhetnek. Durovéknak végül sikerült megegyezniük a SEC-kel, így a per lezárult, de a szebb reményű projektnek ezzel be is fellegzett.

A TON fejlesztése azon bukott meg, hogy a SEC a tokenkibocsátást (lényegében egy kriptovaluta), amiből a Telegram a fejlesztést finanszírozni szerette volna, engedély nélküli értékpapír-kibocsátásának ítélte. Indoklása szerint a döntéssel sikerült elkerülni, hogy a Telegram a kisbefektetők számára jelentős kockázatokat hordozó, regisztrálatlan részvényekkel árassza el a piacot.

Túl sok volt a homály

A Telegram fejlesztésének sokáig az volt a szerencséje, hogy a Facebook hasonló időzítéssel induló Libra rendszere körüli zaj miatt nem kapott figyelmet. Annyiban kevesebb is a Facebook által elképzelt rendszernél, hogy nem akart univerzális fizetőszeközzé válni, csupán egy jól ellenőrizhető és értékálló kriptovaluta révén a közel 400 millió felhasználójának megkönnyíteni az egymás közötti tranzakciót egy megbízható elosztott infrastruktúrán.

Persze kockázatok már a kezdetektől bőséggel voltak. Először is nem építettek még ilyen méretű elosztott hálózatot (a TON valóban az lett volna, ami fölött a Telegramnak semmiféle befolyása sincs). Sokan problémásnak gondolták azt is, hogy a gram tokenhez készített wallet alapértelmezett tartozéka lett volna a Telegram kliensnek. És aztán ott  voltak a személyes adatok kezelése körüli homály és még sorolhatnánk...

Mindez azonban már a múlté. Már csak egy kérdés maradt hátra: vissza tudják-e fizetni azt a mintegy 1,2 milliárd dollárt Durovék, ami a fejlesztésre összejött?

Közösség & HR

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.