Mark Zuckerberg bejelentette a Facebook kriptovalutáját. A tervek szerint 2020-tól lehet használni.

Ma bejelentette Mark Zuckerberg a Facebook saját kriptovalutáját, amelynek feljesztéséről már korábban is érkeztek hírek. A 2020-tól elérhető Libra azonban csak nyomokban emlékeztet a kriptovalutákra. Ugyanúgy a blockchain technológiára épül, de alapvetően egy globális pénzügyi infrastruktúra lesz, amely egy gombnyomásra vagy Messenger-üzenetre egyszerűsíti a pénzküldést – Zuckerberg ígérete szerint olcsón. És nem is a Facebooké, mert egy jelenleg közel harminc tagú nonprofit szervezet, a Libra Association kezeli, amiben persze a Facebook is benne van egy sor fizetési szolgáltató mellett, mint a MasterCard, a Visa vagy a PayPal, de csatlakoztak olyan cégek is, mint a Spofity, az Uber vagy a Vodafone.

Értékálló pénzeszközök biztosítják a stabilitását

A rendszer működése szempontjából kulcsfontosságú a stabilitás. A Libra árfolyama egy több devizát súlyozottan figyelembe vevő devizakosárhoz van kötve, hogy csökkentsék az egyes devizák árfolyammozgásainak hatását. Mint a Libra FAQ-jában olvasható, a stabilitást az is biztosítja, hogy a kriptovaluta mögött tartalék pénzeszközök állnak. Ez konkrétan tőkét jelent, amit jellemzően alacsony kockázatú befektetésekben fialtatnak.

Persze a rendszerbe bele van építve a Facebook biznisze: létrejön a Facebooktól független leányvállalat, a Calibra. Ez olyan digitális pénztárcát kínál a Librához, amely közvetlenül kapcsolódik a Facebook azonnali üzenetküldő platformjához és a WhatsApp-hoz. A Calibra feladata lesz annak az alrendszernek a fejlesztése is, amelyen keresztül online alkalmazásokba lehet beépíteni a Librával fizetés lehetőségét.

A Libra mindenekelőtt olyan országokban tarolhat, ahol fejletlen a bankhálózat, ezért az emberek nem vagy csak nehezen férnek hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz, használatához ugyanis csak okostelefon és net kell. Az esélyek jók, például Kínában hasonló okból terjedt el a mobilfizetés, kihagyva egy fejlődési lépcsőfokot, a bankkártyát. Mint Zuckerberg írja, jelenleg legalább egymilliárd embernek nincs bankkártyája, miközben van okostelefonja. És az bőven elég, hogy hozzáférjen ehhez a fizetési rendszerhez.

Facebookra? Pénzt?!

A posztjában Zuckerberg külön kitér a biztonságra, ami az elmúlt évek sorozatos adatvédelmi botrányai után nem is meglepő. A felhasználók biztonságát több tényező is garantálja Zuckerberg szerint. A Calibra cégre a fizetési szolgáltatókra érvényes szabályozás vonatkozik. A leányvállalat a vele megosztott felhasználói adatokat a Facebookon megosztott információktól szigorúan szeparálva kezeli. Emellett felállítanak egy önálló biztonsági csapatot, melynek feladata a csalások kiszűrése és megakadályozása, valamint a rendszerben tárolt pénz biztonságának garantálása lesz. Ha valaki a rendszer hibájából elveszíti a pénzét, annak megtérítik a kárát.

A Facebook a nyíltság jegyében egyébként a Libra blokklánc technológiáját nyílt forráskódú Apache 2.0 licenccel közzé is teszi.

A Libra Association legfontosabb feladata a jövő évi indulásig a taglétszám százas nagyságrendűre bővítése, hogy minél szélesebb körben lehessen elfogadtatni a rendszert. De mint arra a Reuters felhívja a figyelmet, lesz még más teendő is: a Libra sikere ugyanis elsősorban azon múlik, hogy sikerül-e a felhasználók adatbiztonsággal kapcsolatos aggályait eloszlatni, illetve még a szabályozói oldalról is érkezhetnek kifogások.

Közösség & HR

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.