A Facebook anyavállalatának a vártnál kevésbé sikerült rosszul a legutóbbi negyedév, ami nagyon jót tett a tavaly padlót fogott részvényárfolyamnak.
Hirdetés
 

Tegnap közzétett negyedéves jelentésével valami nagyon hasonlót adott elő a Meta Platforms (leánykori nevén: Facebook) ahhoz, ami a Spotify esetében történt nem sokkal korábban. A svéd zenei szolgáltatónál ugyan nem minden pénzügyi mutató sikerült pozitívra, de a befektetők néhány kedvező elemnek, illetve a hatékonyságra fókuszáló üzleti céloknak is nagyon tudtak örülni.

Ami a Metát illeti, volt honnan kimászni, hiszen a cég a tavalyi évben valóságos vesszőfutásban volt, ami igencsak megtépázta a részvényárfolyamot. A tavalyi utolsó negyedév sok szempontból mintegy megkoronázta ezt a lefelé tartó trendet, ám az alapító-vezérigazgató Mark Zuckerbergben továbbra is bízóknak elég volt az a kevés pozitívum is, amit ki lehetett bányászni a jelentésből, illetve az azt kommentáló vezetői nyilatkozatokból.

A Facebook mellett többek között az Instagramot és a WhatsAppot is magáénak tudó közösségi polip a tavalyi utolsó negyedévben 32,16 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított. Ez abban az értelemben gyenge, hogy 4 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben, ugyanakkor a Wall Street elemzői ennél is rosszabbra számítottak.

A nettó nyereség viszont brutálisan zuhant. Az elért 4,65 milliárd profit 55 százalékkal kevesebb, mint amit 2021 végén hozott a cég. A gyenge profitalitásnak az is megágyazott, hogy a Zuckerberg által határozottan kijelölt jövőbe, azaz a "metaverzumba" továbbra is egyre nagyobb dézsával öntik a pénzt. Az egyelőre pénzt nem, csak látványos kudarcokat hozó koncepcióra 22 százalékkal költött többet a vállalat tavaly, mint egy évvel korábban.

Úgy rossz, hogy jó

A látszólag nem túl kedvező pénzügyi mutatók ellenére a befektetők nagy lelkesedéssel fogadták a fejleményeket, mivel a menedzsment számos költségcsökkentési tervet vázolt fel. Ezek egy része az adatközpontok telepítéséhez kötődik, amelyeket a Meta a jövőben egy új koncepció szerint építene fel. Utóbbi fejlesztés alatt van, és a lényege, hogy kisebb alapterületű, de rugalmasabban felhasználható számítási centrumokra költenék a pénzt.

Mark Zuckerberg 2023-at nemes egyszerűséggel a "hatékonyság évének" titulálta. Ezzel is jelezve, hogy mostantól minden dollárnak megnézik a helyét (már amelyiket nem a metaverzumra szórnak el). A megfontolt költekezés jegyében a menedzsment például alaposan visszavett az idei évre tervezett beruházásokból is. A korábbi 34-37 milliárd dolláros tervből mostanra 30-33 lett. 

A befektetőknek az is tetszhetett, hogy a vállalat a folyó negyedévre 26 és 28,5 milliárd dollár közötti bevételt prognosztizált, ami meghaladja a Wall Street várakozásait. A Meta papírja a hírek következtében közel 20 százalékkal erősödtek a tegnapi amerikai tőzsdezárást követően.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.