A félelmetes (képességű) robotjairól elhíresült vállalatot a Google, majd később a SoftBank vette meg. Úgy tűnk, most ismét változhat a tulajdonos személye.

Amennyiben a Bloomberg értesülései helyesnek bizonyulnak, a Hyundai lehet a Boston Dynamics új gazdája. A lap belső forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a dél-koreai autógyártó előrehaladott tárgyalásban áll az autonóm gépeket fejlesztő cég megvásárlásáról annak jelenlegi tulajdonosával, a japán SoftBankkal.

Egymilliárd dolláros kérdés

Az értesülések szerint a vételár elérheti az egymilliárd dollárt is, már amennyiben tényleg létrejön az üzlet. A Bloomberg cikke sem felejti el megjegyezni, hogy a folyamat még nincs lezárva, így az sem kizárt, hogy végül meghiúsul a tranzakció. Az érintett felek a pletykát természetesen nem kívánták kommentálni, és mindössze PR-mázzal leöntött általánosságokkal reagáltak a lap megkeresésére.

A Hyundai esetleges akciója mindenesetre egyáltalán nem lenne logikátlan. Bár a vállalatra fentebb mi is autógyártóként hivatkoztunk, ám a dél-koreai cégcsoport több más szegmensben is aktívan jelen van. Az egyik ilyen pont a robotika, amellyel a nagyvállalat dedikált divíziója foglalkozik. A Hyundai Robotics ipari felhasználásra fejleszt különböző automatákat, berendezéseket.

Sőt ennél távlatibb dolgokról is mernek álmodni Koreában. Elég például a tavalyi CES-en bemutatott futurisztikus terepjáróra gondolni. Az Elevate elnevezésű koncepciójármű megalkotását egy frissen felállított fejlesztői részlegre, a New Horizons Studióra bízták. A koreai konglomerátum ezen kívül élénken érdeklődik az autonóm vezetési technológiák iránt is. Erről tanúskodik az Aptivval közösen alapított Motional vegyesvállalat, amely 4-es és 5-ös szintű autonómiára képes rendszert igyekszik fejleszteni 2022-es határidővel.

A cég egy évvel ezelőtt pedig elkötelezte magát egy 35 milliárd dollárnak megfelelő ötéves fejlesztési terv mellett, amellyel a "jövő mobilitási technológiáit" kívánják életre hívni. Ennek a hatalmas összegnek a jelentős része természetesen a vállalat autós portfóliójának elektronizálására megy majd el, de bizonyosan jut belőle az autonóm technológiák és más futurisztikus elképzelések megvalósítására is. Utóbbihoz sorolható a repülő taxi koncepciója is, amelyen a vállalat az Uberrel közösen dolgozik.

Profit után kutatva

Ami a Boston Dynamics sorsát illeti, az eddig meglehetősen hullámzóan alakult. Az 1992-ben alapított cégnél nyilván nagy sikerként élhették meg, hogy 2013-ban maga a Google kebelezte be őket. Akkor még a keresőóriásnál nem volt gond, ha évente néhány százmillió dollárt olyasmire költenek, amelyből még középtávon sem várható semmiféle haszon. Az Alphabet megalapítása és a Google átszervezése azonban változtatott a helyzeten. Az anyavállalat közvetlen irányítása alá kerülő robotos részleg képtelen volt teljesíteni a bevételi célokat. A dolgokat tetézte, hogy a Boston Robotics négylábú vagy akár humanoid kísérleti modelljei időről időre felbukkantak a hírekben, ám ezek a gépek inkább félelmet és szörnyülködést váltottak ki az emberekből.

Így került 2017-ben meg nem nevezett összegért a SoftBank állományába a cég. Az elmúlt időszakban látszott is az igyekezet, hogy a Boston Dynamics végre valami olyasmit tegyen az asztalra, amelyből a nap végére pénzt is láthat a tulajdonos. A korábbi rokonainál sokkal barátságosabb kinézetű Spot robotkutyákat például tavaly ősz óta igyekeznek ipari szereplőknek értékesíteni. A modell rugalmasságának köszönhetően azóta több helyen és formában is szerepet kapott a pandémia elleni harcban. Például fertőzésmentes orvosi vizsgálatot segítő nővérként és információs pultként, megfigyelő egységként egyaránt funkcionáló parkőrként is bevetették már.

Mindezek ellenére a hírek szerint a cég egyelőre továbbra sem profitábilis, ami megmagyarázhatja, miért szeretnének megszabadulni a részlegtől a mostanában sok problémával küzdő SoftBank vezetői.

Piaci hírek

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.