A technológiai óriásnál ezúttal a veszteségek is óriásiak. Korábban nagy reményekkel induló, 100 milliárd dolláros befektetési alapjuk 17 milliárdnyi bukót hozott össze.

Japán legmeghatározóbb technológiai vállalkozása felett egyre sötétebb felhők gyűlnek. A korábbi évek, sőt évtizedek sikereit követően a SoftBank ezúttal kénytelen lesz veszteséges pénzügyi évet zárni. Ráadásul a problémák idén csak még súlyosabbá válhatnak.

Rég volt ilyen

A cégcsoport március végével zárult 2019-es üzleti periódusáról egyelőre nincsenek végleges adatok, de a SoftBank kiadott egy előzetes jelentést, ami alapján nem sok jóra számíthatnak a befektetők. Az elsősorban befektetéseken keresztül operáló cégcsoportnál 15 évet követően lesz ez az első év, amikor negatívba fordul az eredmény.

Egy évvel korábban még 1400 milliárd jen (nagyjából 13 milliárd dollár) feletti nettó nyereség szerepelt a könyvekben, most viszont az előrejelzés szerint jó, ha a veszteség megáll 750 milliárd jennél (ami 7 milliárd dollárnak felel meg). A különleges eredmény leginkább az óriási dobásnak befarangozott, 100 milliárd dollárnyi tőkével rendelkező Vision Fund alap teljesítményének "köszönhető". Ez ebben az évben nagyjából 17 milliárd dollárt jelent - természetesen veszteségként.

A több komoly szereplő pénzéből összedobott gigaalap többek között olyan cégekben szerzett komoly részesedést, mint például az Uber, a OneWeb és a WeWork. És bár a SoftBank igyekszik részben a koronavírus okozta válsághelyzetre mutogatva mentegetőzni, a WeWork esetében már akkor is nagy problémák voltak, amikor még senki nem halott a Covid-19-ről.

Az alapító-vezérigazgató Masayoshi Son ugyanakkor azt elismerte, hogy a mostani helyzet azért is állhatott elő, mert rosszul értékeltek néhány komolyabb befektetést. A társaság 41 milliárd dollárnyi eszközállományt igyekszik pénzzé tenni a közeljövőben, hogy ebből hiteleket és részvényeket vásároljon vissza.

A befektetők természetesen nem voltak elragadtatva a hírektől: az árfolyam 4 százalékkal esett a bejelentést követően.

Sokat akart a szarka...

A SoftBank befektetési stratégiája sokáig igen kifizetődőnek tűnt. Ehhez azonban az is kellett, hogy az elején jó kézzel nyúljanak bele a dolgokba, egészen pontosan az Alibabába. Az azóta világszinten is kiemelkedően gyorsan és nagyra növő kínai vállalatban meglévő részesedés rengeteg pénzt hozott a japánoknak.

A Vision Fundot 2017-ben indította útjára a SoftBank. A hosszú távra szóló, nagy volumenű befektetéseket eszközlő alap technológiai startupokra koncentrálva igyekezett megtalálni a következő Facebookot és Google-t. A világ legértékesebb magántőke-alapjának létrejöttéhez a japánok mellett szaúdi és egyesült arab emírségekbeli állami befeketők és több komolyabb piaci szereplő, például az amerikai Apple és a Qualcomm, a japán Sharp vagy a tajvani Foxconn is hozzájárult.

A Vision Fund 2018 végén már 49 startupnak nevezett cégben rendelkezett érdekeltséggel, amelyekbe összesen 45,5 milliárd dollárt fektetett. Ezzel gyakorlatilag elköltötte a rendelkezésére álló összeg felét, és figyelembe véve, hogy a tervek szerint az alap 2022 novemberéig futna, ezzel elég feszített tempót diktál saját magának. Kiritkusok már akkor megjegyezték, hogy az alap sokszor érthetetlenül drágán szállt be sokak szerint túlárazott üzletekbe.

Egy ideig azonban a dolog összességében működtt. Ehhez képest úgy tűnik, hogy egyelőre bejönnek a számítások, hiszen a 45,5 milliárdos befektetések aktuális értékét bő egy évvel ezelőtt 55,3 milliárd dollárra tették. Ebben pedig nem is szerepelnek a korábbi exitek, hiszen már ilyenekre is sor került. Az alap például idejében beszállt az indiai e-kereskedelmi piac meghatározó szereplője, a Flipkart befektetői közé, hogy 2,5 milliárd dollárért vásárolt 20 százalékos részesedését nem sokkal később 4 milliárdért adja tovább a WalMartnak.

Ám azóta szinte csak a gondok és a veszteségek gyűlnek. A már említett WeWork-fiaskó mellett ott van a folyamatos pénznyelőként és problémaforrásként funkcionáló Uber, de több kínai befektetésről is kiderült idő közben, hogy nem rajtuk keresztül vezet az út a paradicsomba.

A három hónappal ezelőtt zárt negyedév kapcsán a SoftBank már arról beszélt, hogy ugyan most nem alakultak legjobban a dolgok, de a Vision Fund portfóliójába tartózó cégek "ráncba szedésével" és óvatosabb befektetési politikával minden jóra fordul. A mostani számok ugyanakkor nem ezt erősítik meg, ráadásul időközben világjárvánnyá terebélyesedett a Covid-19, ami a SoftBank egyébként sem egyszerű helyzetében minden, csak nem reményt keltő.

Piaci hírek

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.