Legalábbis a Boston Dynamics robotállata biztosan nem. A városállam ugyanis rá bízza a járvány miatt életben lévő távolságtartási szabályok betartatását.

Szingapúrt nem véletlenül nevezik a világ egyik legmodernebb államának. A városnyi területű országban az elsők között alkalmaztak széles körben megfigyelési eszközöket a járvány terjedésének monitorozására. A nyílt forráskódúvá tett TraceTogether app ötletére alapozva kezdődött el sok más helyen is a gondolkodás a rendszer bevezetéséről.

A korlátozások immár második körös feloldásánál járó Szingapúrban mindent bevetnek, hogy a fertőzésnek a lehető legkevesebb esélyt adjanak. Például szigorú QR-kódos rendszert vezetnek be az üzletekben, a parkokat pedig robotjárőrökkel népesítik be.

Biztosítják a terepet

A Boston Dynamics Spot elnevezésű, egy ideje kereskedelmi forgalomba is hozott robotkutyáiról már számos alkalommal írtunk. . A szélsőséges hőmérsékleten, poros, nedves környezetben is bevethető, kiválóan tájékozódó és manőverező gépek akár 14 kilós rakománnyal is elboldogulnak és még akkor sem feltétlenül borulnak fel, ha szándékosan próbálják őket fellökni.

Utóbbit remélhetőleg nem kell majd tesztelni a városállam egyik parkjába vezényelt példánynál. A vezetés ugyanis így kívánja a lehető legközvetlenebb módon tájékoztatni a pihenésre vágyó lakosságot az érvényben lévő távolságtartási szabályokról. Az első "őrjáratot" a robotparkőr természetesen még Szingapúrban is fotóriporterek gyűrűjében kezdte meg, valahogy így:

 

 

A hírek szerint a robot első körben egy előre programozott, nagyjából 3 kilometeres útvonalat jár be folyamatosan a csúcsidőn kívüli órákban. Spot hangszóróiból a hatósági tájékoztatást sugározza, amely figyelmezteti a parkban lévőket arra, hogy tartaniuk kell a kellő távolságot egymástól. 

Az alapvetően önállóan dolgozó, de távolról felügyelhető és irányítható gép kamerákat is kap. Ennek felvételeit arra használják, hogy felmérjék a park látogatói sűrűségét. Bár ahogy a bevezetőben említettük, a szingapúri kormányzatnak nem kell a szomszédba menni tanácsért, ha a lakosság megfigyeléséről van szó, ezúttal nagyon siettek leszögezni, hogy az analitikai szoftver sem egyének követésére, sem azonosítására nem alkalmas.

Ápolónak sem utolsó

Érdemes megemlíteni, hogy a robotok Szingapúrban az egészségügy területén is szerepet vállalnak. A Spot a betegek gyógyszeradagjainak kiosztásánál segít, így a kórházi személyzetnek kevesebb esélye van a megfertőződésre.

A modellt egyébként maga a gyártó is igyekszik a helyzetnek megfelelően pozícionálni. A BD hivatalos blogján nemrég számolt be róla, hogy elkészült a SpotMini egy speciális változata, amely egy iPad táblagéppel és kétirányú rádióval felszerelve tulajdonképpen egy mobil telekonferencia-rendszert alkot. A tervek szerint ennek segítségével az orvosok távolról végezhetik a betegek ellenőrzését.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.