Legalábbis a Boston Dynamics robotállata biztosan nem. A városállam ugyanis rá bízza a járvány miatt életben lévő távolságtartási szabályok betartatását.

Szingapúrt nem véletlenül nevezik a világ egyik legmodernebb államának. A városnyi területű országban az elsők között alkalmaztak széles körben megfigyelési eszközöket a járvány terjedésének monitorozására. A nyílt forráskódúvá tett TraceTogether app ötletére alapozva kezdődött el sok más helyen is a gondolkodás a rendszer bevezetéséről.

A korlátozások immár második körös feloldásánál járó Szingapúrban mindent bevetnek, hogy a fertőzésnek a lehető legkevesebb esélyt adjanak. Például szigorú QR-kódos rendszert vezetnek be az üzletekben, a parkokat pedig robotjárőrökkel népesítik be.

Biztosítják a terepet

A Boston Dynamics Spot elnevezésű, egy ideje kereskedelmi forgalomba is hozott robotkutyáiról már számos alkalommal írtunk. . A szélsőséges hőmérsékleten, poros, nedves környezetben is bevethető, kiválóan tájékozódó és manőverező gépek akár 14 kilós rakománnyal is elboldogulnak és még akkor sem feltétlenül borulnak fel, ha szándékosan próbálják őket fellökni.

Utóbbit remélhetőleg nem kell majd tesztelni a városállam egyik parkjába vezényelt példánynál. A vezetés ugyanis így kívánja a lehető legközvetlenebb módon tájékoztatni a pihenésre vágyó lakosságot az érvényben lévő távolságtartási szabályokról. Az első "őrjáratot" a robotparkőr természetesen még Szingapúrban is fotóriporterek gyűrűjében kezdte meg, valahogy így:

 

 

A hírek szerint a robot első körben egy előre programozott, nagyjából 3 kilometeres útvonalat jár be folyamatosan a csúcsidőn kívüli órákban. Spot hangszóróiból a hatósági tájékoztatást sugározza, amely figyelmezteti a parkban lévőket arra, hogy tartaniuk kell a kellő távolságot egymástól. 

Az alapvetően önállóan dolgozó, de távolról felügyelhető és irányítható gép kamerákat is kap. Ennek felvételeit arra használják, hogy felmérjék a park látogatói sűrűségét. Bár ahogy a bevezetőben említettük, a szingapúri kormányzatnak nem kell a szomszédba menni tanácsért, ha a lakosság megfigyeléséről van szó, ezúttal nagyon siettek leszögezni, hogy az analitikai szoftver sem egyének követésére, sem azonosítására nem alkalmas.

Ápolónak sem utolsó

Érdemes megemlíteni, hogy a robotok Szingapúrban az egészségügy területén is szerepet vállalnak. A Spot a betegek gyógyszeradagjainak kiosztásánál segít, így a kórházi személyzetnek kevesebb esélye van a megfertőződésre.

A modellt egyébként maga a gyártó is igyekszik a helyzetnek megfelelően pozícionálni. A BD hivatalos blogján nemrég számolt be róla, hogy elkészült a SpotMini egy speciális változata, amely egy iPad táblagéppel és kétirányú rádióval felszerelve tulajdonképpen egy mobil telekonferencia-rendszert alkot. A tervek szerint ennek segítségével az orvosok távolról végezhetik a betegek ellenőrzését.

Piaci hírek

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.