A világ számos pontján kezdik meg a napokban a járvány miatt elrendelt korlátozások feloldását, enyhítését a kormányzatok. A lazítás több helyen a digitális nyomkövetési technikák kötelező használatával jár együtt.

Ahogy Magyarországon is, egy csomó országban májusban próbálnak ismét visszatérni valamennyire a normális kerékvágásba. Az enyhítés jelentette kockázatokat hatóságilag elrendelt kötelező azonosítási technológiák párhuzamos bevezetésével igyekeznek mérsékelni számos régióban.

A franciák saját úton járnak

Franciaország az egyik legsúlyosabban érintett ország a világon. Náluk eddig nagyjából 25 ezer halálos áldozatot követelt a járvány, ám május 11-ével ott is enyhítenek a korlátozásokon. Ugyanekkor fog debütálni az állami hátterű, StopCOVID elnevezésű kapcsolatkövető alkalmazás. Ezt a digitális ügyekért felelős miniszter jelentette be, aki kulcsfontosságúnak nevezte az appot a vírus elleni küzdelemben.

Sok más európai országhoz hasonlóan a franciák is a Bluetooth-technológián alapuló megoldás mellett döntöttek. Ennek lényege, hogy az azonosítás az egymás közelébe került készülékek alapján és nem konkrét geolokációs adatokra alapozva történik. Azzal kapcsolatban viszont komoly vita bontakozott ki több helyen, hogy ezeket az adatokat helyben, a felhasználók telefonján kellene-e tárolni, vagy egy központi adatbázisban. Utóbbinak előnye, hogy jobban hasznosítható a járvány terjedését elemző szakértői munkában, míg hátránya, hogy az esetleges jogosulatlan adatfelhasználás kockázata is lényegesen nagyobb.

Franciaország a centralizált (és más országoktól, cégektől független) utat követi. Ennek azonban van egy komoly bökkenője: a teljes lefedettséghez az iPhone-ok beállításain változtatni kéne az Apple-nek, ám erre egyelőre nem mutat hajlandóságot a gyártó. A hírek szerint azonban Cupertinóval folyamatosak az egyeztetések, így lehet, hogy jövő hétre megegyezésre jutnak a felek.

Alkalmazással lehet csak dolgozni Indiában

Indiában pénteken jelentették be a hatóságok, hogy mind az állami, mind a privát szférában dolgozóknak kötelező lesz használni az ország koronavírus-alkalmazását. A világ egyik legnépesebb országában szintén ezekben a napokban kezdik meg a korlátozások fokozatos feloldását.

A lazítás azonban nem érinti a fertőzés szempontjából kritikusnak minősített területeket, ahol szintén magasabb szintre emelik a techológia használatát. Ezeken a területeken a lakosságnak szintén kötelező az appot letölteni. A helyi hatóságok így a lakhelyelhagyás betartása mellett azt is ellenőrizni fogják, hogy az emberek eleget tettek-e az alkalmazással kapcsolatos előírásoknak.

Az Aarogya Setu elnevezésű program egyaránt támaszkodik a Bluetooh és a GPS szolgáltatta adatokra, valamint installáláskor egy sor személyes adat megadását kéri a felhasználótól. A használtával kapcsolatban nincs egyetértes politikai körökben. Ellenzéki részről felmerült az aggálya annak, hogy az app nem más, mint egy hatalmas erejű, olajozottan működő állami megfigyelési eszköz. 

Szingapúr a második körös nyitásra készül

A meglehetősen erős irányítás alatt működő Szingapúrban az elsők között alkalmaztak széles körben megfigyelési eszközöket. A nyílt forráskódúvá tett TraceTogether app ötletére alapozva kezdődött el sok más helyen is a gondolkodás a rendszer bevezetéséről. A szigorú szabályok és a technológia extenzív használata együtt sokat segíthetett abban, hogy a városállamban szinte példa nélküli hatékonysággal fékezték meg a további fertőzéseket. Ezt követően a hatóságok feloldották a korlátozásokat, ám zsúfolt munkásszállásokon újra berobbant a vírus.

Most viszont már a második körös lazításra készül a város. És úgy tűnik, a Bluetooth bevetése egyedül nem elég. A hatóságok ugyanis egy QR-kódokra épülő általános beléptető rendszert vezetnek be, amelyet kötelező lesz minden üzletnek, vállalkozásnak használni. Az ügyfelek mozgását mind belépéskor, mind távozáskor rögzíteni kell. A rendszer a nevek mellet az emberek személyi számát és telefonszámát is rögzíti, és természetesen még az is tudott lesz, hogy egy konkrét helyen pontosan mennyi időt töltött valaki. A kormányzat szerint a fenti adatok egy szigorúan védett központi adatbázisba kerülnek, amelyhez csakis az erre felhatalmazott szakemberek férhetnek hozzá, hogy sikeresen tudják feltérképezni a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyek körét.

Cloud & big data

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.