A tisztességes verseny felett őrködő brit hatóság ezúttal az Avast akvizícióját látja károsnak a fogyasztók szempontjából.

A NortonLifeLock és az Avast vezetősége még tavaly augusztusban csapott egymás tenyerébe azt követően, hogy utóbbi felvásárlásáért 8,6 milliárd dollárt ajánlott a másik fél. Az ügylettel kapcsolatban az akkori kommentárok előnyként emlegették a két biztonsági vállalat eltérő ügyfélkörét és alapvetően különböző üzleti modelljét, hiszen így az egyesüléssel egymást kiegészítő és kölcsönösen támogató új, bővebb portfólió születhet.

De ami jó a piaci szereplőknek, az nem feltétlenül előnyös a vásárlóknak. Legalábbis most erre jutott a britek versenypiacot felügyelő szerve, a Competition and Markets Authority (CMA). A hatóság idén januárban indított hivatalos vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a felvásárlás csökkenti-e a brit felhasználók választási lehetőségeit. A NortonLifeLock ennek és egy hasonló spanyol eljárásnak a következtében kénytelen volt eltolni az akvizíció lezárására megjelölt februári céldátumát. Az amerikai vállalat menedzsmentje ugyanakkor biztos volt benne, hogy zöld utat kap a tranzakció. 

A CMA tegnap nyilvánosságra hozott vizsgálati eredménye azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodik. A szabályozó hatóság ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a fúzió valóban csökkentheti a piaci versenyt. Az indoklás szerint a vállalatok szoros versenytársak, és kevés más jelentős riválisuk akad a szegmensben. Ez pedig a tervezett ügylet megvalósulása esetén a verseny csökkenéséhez vezethet az Egyesült Királyság piacán, ami értelemszerűen rosszabb helyzetbe hozza a kiberbiztonsági megoldásokat kereső fogyasztókat.

Az ügylet azonban ezzel még nem feneklett meg végleg, hiszen az érintetteknek öt munkanap áll rendelkezésére, hogy olyan intézkedéscsomagot, javaslatokat tegyenek a CMA asztalára, amely segít eloszlatni a fentebbi félelmeket. Ezek átnézése után a versenyfelügyelet dönthet a fúzió engedélyezéséről, ennek elmaradása esetén pedig egy második, még alaposabb vizsgálat dönthet a felvásárlás sorsáról.

Brit keménykedés

A CMA meglehetősen aktív alakítójává vált az informatikai szektornak az elmúlt időszakban. A hatóság ellenállása volt például az egyik oka annak, hogy végül az Nvidia elengedte az ARM felvásárlásának ötletét, amely a félvezetőipar legnagyobb akvizíciójának ígérkezett. Szintén a brit hatóság mutatott megálljt Mark Zuckerberg közösségi oktopuszának, a Facebookból lett Metának azzal, hogy megakasztotta a Giphy tervezett 400 millió dolláros felvásárlását.

És ha már szóba került Zuckerberg: a brit törvényhozás sem igyekszik túlzott barátságot kötni az alapítóval, hiszen Boris Johnson kormánya olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely alapján akár börtönnel is büntethetik a közösségi oldalak vezetőit, ha pontatlanul információkat adnak a hatóságoknak.

Biztonság

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.