A spanyol és a brit szabályozó hatóságok vizsgálják a legsikeresebb közép-európai gyökerű biztonsági vállalat felvásárlását.

A NortonLifeLock Inc. tegnap rövid közleményben tájékoztatta a befektetőit: több mint egy hónappal elhalasztják az Avast felvásárlását. Az ok: sem a brit, sem a spanyol szabályzó hatóságok nem hagyták jóvá egyelőre az ügyletet, sőt további vizsgálatokat helyeztek kilátásba. Az amerikai biztonsági vállalat az eredetileg kitűzött február 24. helyett most április 4-ét jelölte meg a felvásárlás befejezésére: a menedzsment úgy véli, a két ország hatósága addigra lezárja a vizsgálatot, és zöld utat ad az egyesülésnek.

A vállalat kereken egy hónappal azt követően jelentette be a halasztást, hogy a brit versenyfelügyelet elkezdte a vizsgálatát. Mint annak idején a Reuters írta, a hatóság elsősorban azt vizsgálja, hogy a felvásárlás csökkenti-e a brit felhasználók választási lehetőségeit. A hatóság március 16-ára ígérte az előzetes döntését.

Prémium a freemiummal

A Bitport is megírta tavaly augusztusban, hogy a NortonLifeLock felvásárolja a Prágában alapított, de a prágai mellett a londoni tőzsdén is jegyzett Avastot 8,6 milliárd dollárért (részben készpénzért, részben részvényért).

A Symantec vállalati megoldásaink értékesítése után a végfelhasználói megoldásokat továbbvivő, 2019-ben létrejött amerikai vállalat termékeivel elsősorban a prémium felhasználói szegmensre koncentrált. Ezért is vetette ki hálóját az Avastra, amely épp ellenkezőleg: a freemium modellre épített (add ingyenesen, de korlátozott ideig, és próbáld az ingyenes felhasználókat előfizetővé konvertálni). A két modell ugyanis jól kiegészíti egymást, mondta a felvásárlás bejelentésekor a NortonLifeLock vezérigazgatója.

A freemium konstrukciót az Avast valóban sikerre vitte. Ennek segítségével épített fel közel félmilliárdos felhasználói tábort. Ebből ugyan mindössze 16-17 millióan fizettek a védelmi szoftverért, de az ingyenes felhasználók is termeltek hasznot. Először is rengeteg adatot szolgáltattak (és szolgáltatnak) a cégnek a fejlesztésekhez (meg eladásra is, mint az egy 2020-as adatvédelmi botrányból kiderült). Másrészt hatékonyabbá teszi a marketinget: a freemium változatot használókat sokkal könnyebb (olcsóbb) átkonvertálni fizetőssé, mint azt, aki más gyártó termékét használja.

Aggódhatnak-e a felek?

A közlemény alapján a NortonLifeLock menedzsmentje biztosra veszi, hogy engedélyezik a felvásárlást, ezért beígérték, hogy  hamarosan közzéteszik az áprilisi dátumig követendő pontos menetrendet is.

Egyes befektetőnek azonban bevillanhatott két példa arról, hogy talán mégsem lesz minden ennyire sima. Az első egy most jobban fókuszban lévő piacon tervezett felvásárlás: az Nvidia tavaly 40 milliárdot ígért az ARM-ért, ám azt a brit hatóságok egyelőre megakasztották, és az Európai Unió versenyhatósága is vizsgálódik. De ha ez még nem is aggasztana senkit, ott van a Giphy esete, ahol mindössze 400 millió dollár és egy kis app sorsa forog kockán, a brit versenyfelügyelet mégis beleállt, hogy megfúrja a felvásárlást.

Így az sem meglepő, hogy a NortonLifeLock részvényei gyengültek a vállalat közleménye után.

Biztonság

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.