A prágai alapítású, de londoni tőzsdén is jegyzett Avast 8,6 milliárd dollárért lesz a NortonLifeLocké.

Felvásárolja az amerikai NortonLifeLock kiberbiztonsági cég a párgai és a londoni tőzsdén jegyzett Avastot. A vételár 8,6 milliárd dollár, amit részben készpénzben, részben részvényekkel fizet ki a NortonLifeLock.

A két cég egy hónapja hozta nyilvánosságra, hogy fúziós tárgyalásokat kezdtek. Végül az egyesülésből felvásárlás lett, de a cél marad az eredeti: az egyesített portólióval (a NortonLifeLock erőssége az azonosítás, míg az Avasté a magánélet védelme) jobban ki tudják szolgálni az együttesen több mint félmilliárd ügyfelüket. Ez még az esetleges átfedésekkel is szép szám.

A hírre az Avas papírjai 4 százalékkal erősödtek, a NortonLifeLock árfolyama viszont gyengült.

A freemium modell úttörője

A hatalmas ügyfélbázis elsősorban az Avast hozománya. A cseh cég a versenytársainál bátrabban vágott bele az ún. freemium értékesítési modellbe, és alkalmazza a mai napig. Az alapalkalmazásokat ingyenesen adja (ezek nem nyílt forráskódú, csupán ingyenesen használható termékek, amiknek a használati jogát évente meg kell újítani egy regisztrációval), előfizetni csak a prémium szolgáltatásokért kell. Így aztán 2020 végére már 435 millió aktív felhasználója volt, közül azonban csak 16,5 millióan fizetettek.

A NortonLifeLock (korábban Symantec) egészen más pályán mozog, alapvetően mindig a prémium felhasználói szegmensre koncentrált. A névváltoztatásra akkor került sor, amikor 2019-ben a Broadcom megvásárolta a kiberbiztonsági cég vállalati üzletágát.

Vincent Pilette, a NortonLifeLock vezérigazgatója szerint a freemium és a prémium sikeres lehet együtt, mert a freemium termékek egyfajta edukációt is jelentenek a fogyasztók számára.

Az egyesített vállalatnak közel ötezer alkalmazottja lesz, de az ügylet lezárása után két év alatt jelentős konszolidációt akarnak végrehajtani, ami kb. ezer munkahely megszűnésével jár. A konszolidációtól évente 280 millió dolláros megtakarítást várnak.

Az Avast részvényesei készpénzt és részvényeket kaphatnak. Ondrej Vlcek, az Avast vezérigazgatója kalkulációja szerint attól függően, hogy az Avast részvényesei hogyan kérik a vételárat, az egyesült vállalat 14-26 százalékát szerezhetik meg.

Biztonság

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.