A kínai kormány minden eszközzel meg akarja törni az Alibaba, a Tencent és a hozzájuk hasonló vállalatóriások uralmát.

Nem blokkolhatják konkurenseik weboldalait és online szolgáltatásait a kínai techóriások. A kínai ipari minisztérium elsősorban az Alibabának és a Tencentnek címezve, bár a két vállalatot névvel nem említve jelentette be, hogy amennyiben az internetes cégek nem szüntetik meg önként a blokkolási gyakorlatukat, komoly szankciókra számíthatnak, írta a Nikkei. Ez a legújabb lépés abban a sorban, amellyel a kormány le akarja építeni a techcégek ún. "walled gardenjeit", azaz olyan zárt környezeteit, melyek a végfelhasználót igyekeznek az adott szolgáltató online ökoszisztémáján belül tartani.

A vállalatok nem nőhetnek túl az államon

A lépés még amerikai és európai uniós szemüvegen keresztül is egyre érthetőbb, hiszen mind az USA, mind az Európai Bizottság folyamatos harcot vív a globális (bár jobbára amerikai központú) technológiai óriáscégekkel. A kínai kormány egyre nagyobb problémának látja, hogy az online teret lényegében néhány nagyvállalat uralja. A politikai vezetés ellenlépéseit nem csak a helyzetben rejlő gazdasági problémák, hanem politikai kockázatok is motiválják. Az ambiciózus vállalatok – mint például a Jack Ma alapította, az Alibaba fizetési szolgáltatásaként indult Ant Group –, olyan területekre is terveztek benyomulni, ahol veszélyeztették az állam mindenható felügyeleti pozícióját.

A techóriások elleni kampány tavaly novemberben vált látványossá, amikor a kínai központi bank és pénzügyi felügyelet egy szabálymódosítással lényegében megfúrta az Ant Group tőzsdei bevezetését, amit világszerte óriási várakozás övezett. Azóta egymást követik a regulázó intézkedések (versenyjogi bírságok, szabályzói környezet szigorítása például a kriptovalutákkal kapcsolatban, a digitális pénzügyek állami kézbe vonása stb.). A Jack Ma-birodalom ennek kiemelt célpontja, részben az alapító, de azóta szinte minden pozíciójából visszavonult vezető nemzetközi tekintélye, részben az Alibaba köré felépített vállalati kör gazdasági súlya miatt.

A mostani bejelentés az internetes walled gardenek lebontásáról egyébként több konkrét ügy következménye. A Tencent például tiltja, hogy a felhasználók megosszák a WeChatben és QQ csetprogramban a ByteDance tulajdonában lévő Douyin videóalkalmazás tartalmait. Ezért a Douyin februárban panaszt is benyújtott, mert szerintük ez monopolisztikus magatartásnak minősül. De a Tencentet is érte hasonló hátrány: az Alibaba Taobao és Tmall nevű e-kereskedelmi piacterein nem lehet fizetni a WeChat Pay szolgáltatással.

Zuhannak a piaci értékek

Az illetékes minisztérium indoklása szerint az ilyen gyakorlat – hacsak nincs rá megfelelő indok –, negatívan befolyásolja a felhasználói élményt, csorbítja a felhasználók jogait és nem felel meg a piac követelményeinek.

Úgy tűnik, a kormányt kevésbé zavarja, hogy sorozatos intézkedései dollármilliárdokkal csökkentik a legnagyobb vállalatok piaci értékét. A leglátványosabb veszteség az Alibabát érte. Tavaly október közepén még 842 milliárd dollárt ért, jelenleg 457 milliárd körüli a vállalat értéke.

A minisztériumi döntést eddig csak a Tencent kommentálta: határozottan támogatja a minisztérium döntését, amit fokozatosan hajt végre.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.