A kormányzat egyre látványosabb intézkedésekkel igyekszik megszabadulni a bitcointól és társaitól. Ennek hatására nemcsak a kriptovaluták árfolyama, hanem a bányászathoz használt informatikai eszközök ára is zuhanni kezdett.

Kínában az állampárt az elmúlt hónapokban egy sor olyan szigorító intézkedést hozott, amelyek megnehezítik, vagy akár teljesen el is lehetetlenítik a kriptovaluták bányászatát, tulajdonlását és kereskedését a világ második legnagyobb gazdaságával bíró országban. Az általában mindent kontrollálni szerető autoriter kormányzat azonban ezekkel a lépésekkel indirekt módon egy csomó olyan változást is elindított, amelyek sokak számára pozitív hozadékkal járnak.

Jöhet a gépfrissítés

A kriptovalutázók jó ideje a hardcore gamerek bögyében vannak, mivel mind a bitcoin és társai bányászatához, mind a komoly beállításokon futó videójátékokhoz erős GPU-kra, azaz összetett matematikai műveleteket gyorsan megoldó grafikus csipekre van szükség. A két csoport így egyszerre hajtotta fel a keresletet, a speciális félvezetőkre épülő termékek pedig ennek következtében egyre csak drágultak.

Mivel Kína a világ kriptovaluta-bányászatának tetemes részét adta, így a fentebb említett szigorítások is látványos változásokat hoztak az országban. A grafikus kártyák árcéduláján máris meglátszik az állami "bosszúhadjárat". Egyes modelleknél ez egyelőre csak 20 százalékot jelent, de például az Asus GeForce RTX3060 ára 13.500 jüanról 4.700-ra esett a Tmall kínálatában. Ráadásul ez a folyamat nem fog megállni Kína határainál, az interneten már kezdenek szállingózni a felhasználói jelentések a máshol is tetten érhető olcsósodásról.

Az erős PC-ket építők számára párhuzamosan az Nvidia egy nemrégiben tett bejelentése is fellélegzést hozhat. A gyártó a legújabb GeForce RTX-sorozat GPU-it már úgy tervezte, hogy azok úgy tudják maximálisan kiszolgálni a játékosok igényét, hogy közben valutabányászati képességeiket direkt gyengére szabták.  

Bezár a bazár

Visszatérve Kínára: a kormányzat ugyan eddig sem nézte jó szemmel az amúgy terjedelmes hatókörén kívül eső kriptovalutázást, ám a tavasszal hozott, a korábbinál is szigorúbb szabályok értelmében a pénzintézeteknek és a fizetési szolgáltatók a jövőben nem nyújthatnak ezekre épülő szolgáltatásokat. Ezzel többek között azokat a hosszú évek óta működő kiskapukat is megszüntetnék, amelyek lehetővé tették az érintett szervezetek egy részének az ilyen jellegű üzleti tevékenységet.

Bár ez már májusban egyértelművé vált, a napokban a jegybank személyesen is bekérette egy seregnyi bank és online fizetési cég illetékeseit, hogy nyomatékosítsák, ügyfeleiknek semmilyen kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatást nem nyújthatnak. Ez vonatkozik a pénzváltásra, a jegyzésekre, a kereskedésre, a kifizetésekre és az elszámolásokra is, de ugyanígy tiltja a megtakarítási, bizalmi vagyonkezelői vagy zálogjogi szolgáltatásokat és a kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi termékek kibocsátását. Ugyancsak tilos a kriptóval kapcsolatos információs szolgáltatások, biztosítások vagy más, származékos termékek kereskedelme, ezen felül a pénzintézeteknek fokozott figyelemmel kell követniük a kriptovaluta-kereskedelemhez kapcsolódó pénzmozgásokat.

Nem maradtak ki a szórásból maguk a bitcoinbányák sem. A kormányzat több ilyen farm bezárásáról döntött az elmúlt hetekben, aminek következtében egyes régiókban a kitermelés 90 százalékot megközelítő mértékben zuhant. Mint ahogy zuhan a bitcoin árfolyama is. Az áprilisban elért történelmi, 63 ezer dolláros szinthez képest ma már 32 ezer dollárt sem kell adni a legismertebb kriptopénz egy egységéért.

Éljen a Föld!

A bányászati nagyhatalomként számon tartott Kína szigorításai ugyanakkor nem csupán a gamerek számára jelentenek örömet. A kriptovaluták előállítása ugyanis rendkívül energiaigényes folyamat, a Távol-Keleten pedig ezt zömében még mindig szénerőművek állítják elő. Amúgy is megterhelt bolygónk számára hamar mérhető könnyebbséget fog jelenteni az, hogy Kínában immár sokkal kevesebb farmon számolják lelkesen a bitcoint.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.