A kormányzat egyre látványosabb intézkedésekkel igyekszik megszabadulni a bitcointól és társaitól. Ennek hatására nemcsak a kriptovaluták árfolyama, hanem a bányászathoz használt informatikai eszközök ára is zuhanni kezdett.

Kínában az állampárt az elmúlt hónapokban egy sor olyan szigorító intézkedést hozott, amelyek megnehezítik, vagy akár teljesen el is lehetetlenítik a kriptovaluták bányászatát, tulajdonlását és kereskedését a világ második legnagyobb gazdaságával bíró országban. Az általában mindent kontrollálni szerető autoriter kormányzat azonban ezekkel a lépésekkel indirekt módon egy csomó olyan változást is elindított, amelyek sokak számára pozitív hozadékkal járnak.

Jöhet a gépfrissítés

A kriptovalutázók jó ideje a hardcore gamerek bögyében vannak, mivel mind a bitcoin és társai bányászatához, mind a komoly beállításokon futó videójátékokhoz erős GPU-kra, azaz összetett matematikai műveleteket gyorsan megoldó grafikus csipekre van szükség. A két csoport így egyszerre hajtotta fel a keresletet, a speciális félvezetőkre épülő termékek pedig ennek következtében egyre csak drágultak.

Mivel Kína a világ kriptovaluta-bányászatának tetemes részét adta, így a fentebb említett szigorítások is látványos változásokat hoztak az országban. A grafikus kártyák árcéduláján máris meglátszik az állami "bosszúhadjárat". Egyes modelleknél ez egyelőre csak 20 százalékot jelent, de például az Asus GeForce RTX3060 ára 13.500 jüanról 4.700-ra esett a Tmall kínálatában. Ráadásul ez a folyamat nem fog megállni Kína határainál, az interneten már kezdenek szállingózni a felhasználói jelentések a máshol is tetten érhető olcsósodásról.

Az erős PC-ket építők számára párhuzamosan az Nvidia egy nemrégiben tett bejelentése is fellélegzést hozhat. A gyártó a legújabb GeForce RTX-sorozat GPU-it már úgy tervezte, hogy azok úgy tudják maximálisan kiszolgálni a játékosok igényét, hogy közben valutabányászati képességeiket direkt gyengére szabták.  

Bezár a bazár

Visszatérve Kínára: a kormányzat ugyan eddig sem nézte jó szemmel az amúgy terjedelmes hatókörén kívül eső kriptovalutázást, ám a tavasszal hozott, a korábbinál is szigorúbb szabályok értelmében a pénzintézeteknek és a fizetési szolgáltatók a jövőben nem nyújthatnak ezekre épülő szolgáltatásokat. Ezzel többek között azokat a hosszú évek óta működő kiskapukat is megszüntetnék, amelyek lehetővé tették az érintett szervezetek egy részének az ilyen jellegű üzleti tevékenységet.

Bár ez már májusban egyértelművé vált, a napokban a jegybank személyesen is bekérette egy seregnyi bank és online fizetési cég illetékeseit, hogy nyomatékosítsák, ügyfeleiknek semmilyen kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatást nem nyújthatnak. Ez vonatkozik a pénzváltásra, a jegyzésekre, a kereskedésre, a kifizetésekre és az elszámolásokra is, de ugyanígy tiltja a megtakarítási, bizalmi vagyonkezelői vagy zálogjogi szolgáltatásokat és a kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi termékek kibocsátását. Ugyancsak tilos a kriptóval kapcsolatos információs szolgáltatások, biztosítások vagy más, származékos termékek kereskedelme, ezen felül a pénzintézeteknek fokozott figyelemmel kell követniük a kriptovaluta-kereskedelemhez kapcsolódó pénzmozgásokat.

Nem maradtak ki a szórásból maguk a bitcoinbányák sem. A kormányzat több ilyen farm bezárásáról döntött az elmúlt hetekben, aminek következtében egyes régiókban a kitermelés 90 százalékot megközelítő mértékben zuhant. Mint ahogy zuhan a bitcoin árfolyama is. Az áprilisban elért történelmi, 63 ezer dolláros szinthez képest ma már 32 ezer dollárt sem kell adni a legismertebb kriptopénz egy egységéért.

Éljen a Föld!

A bányászati nagyhatalomként számon tartott Kína szigorításai ugyanakkor nem csupán a gamerek számára jelentenek örömet. A kriptovaluták előállítása ugyanis rendkívül energiaigényes folyamat, a Távol-Keleten pedig ezt zömében még mindig szénerőművek állítják elő. Amúgy is megterhelt bolygónk számára hamar mérhető könnyebbséget fog jelenteni az, hogy Kínában immár sokkal kevesebb farmon számolják lelkesen a bitcoint.

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.