Az Ant Group már éppen történelmet írt volna minden idők legnagyobb tőkebevonásával, de a részvénybevezetést egyetlen nappal a tőzsdei kereskedés csütörtöki megindulása előtt felfüggesztették.

A kínai központi bank és pénzügyi felügyelet hétfőn tette közzé azt a szabályozástervezetet, ami mások mellett szigorítaná az online mikrohitel-szolgáltatásokra vonatkozó előírásokat, mérsékelve az ezekkel járó potenciális pénzügyi kockázatokat, egyben visszafogva a kihelyezett hitelek értékének gyors növekedését. A tervezetet december 2-i határidővel bocsátották társadalmi egyeztetésre, annak egyik lényeges eleme pedig az a kikötés lenne, hogy az ilyen mikrokölcsönöket nyújtó szolgáltatóknak a banki partnereikkel közösen biztosított hitelek összegének legalább 30 százalékát saját maguknak kell majd állniuk, ez pedig igen érzékenyen érinti majd az érintett társaságok jelenlegi üzleti modelljét.

A változások látszólag legnagyobb vesztese az az Ant Group (korábban Ant Financial és Alipay) lenne, amely a legértékesebb startup cégként és már így is vezető pénzügyi szolgáltatóként úgy lépett volna a tőzsdére, hogy ott újabb rekordokat döntsön. Az Ant Group elsődleges részvénykibocsátására (IPO) és csütörtökre tervezett tőzsdei megjelenésére 300 milliárd dollár körüli értékeléssel kerülhetett volna sor, maga a vállalat pedig akár 37 milliárd dollárt is bevonhatott volna ezen keresztül, megelőzve a Saudi Aramco, az Alibaba vagy a SoftBank korábbi eredményeit is.

Ebből egyelőre nem lesz semmi, miután a sanghaji (és a párhuzamos listázás nyomán a hongkongi) tőzsdén szerdára felfüggesztették a műveletet, mivel az új események fényében az Ant Group már nem felelhetett meg a befektetők tájékoztatására szolgáló nyilvánosságra hozatali követelményeknek. Az Ant két co-lending leányvállalata, a Huabei és a Jiebei például ebben a felállásban nem árulhatná eddigi vagyonkezelési termékeit, de a csoport egészére is igaz, hogy a hitelezés az idei első félévben összes bevételének 40 százalékát adta, vagyis az új szabályozás jelentősen módosítja majd pénzügyi vagy jövedelmezőségi mérőszámait.

Senki sem lehet csak félig bank

A sanghaji tőzsde közleménye szerint két nappal azután döntöttek a határozatlan időre szóló felfüggesztés mellett, hogy a csoport elnökének és többségi tulajdonosa, Jack Ma zárt ajtós megbeszélést folytatott a jegybank és a felügyeleti szervek képviselőivel a szabályozási környezet változásáról. Ma már korábban is elavultnak nevezte a pénzügyi szabályozást a technológiával összefüggő pénzügyi innováció tekintetében, a másik oldal viszont egyre kevésbé vevő rá, hogy a tulajdonképpeni pénzügyi szolgáltatók technológiai cégként határozzák meg magukat, és szinte ellenőrizetlenül válnak a terület meghatározó szereplőivé.

A dolgot úgy a legegyszerűbb elképzelni, mint azokat a korábbi vitákat, amelyek az Uber meghatározásáról szóltak. Itt azonban a tét is sokkal nagyobb, mint annak eldöntése, hogy hirtelen technológiai cég lesz-e az olyan taxitársaságokból, amelyiek egy új applikáción keresztül szervezik a fuvarokat. Általában is igaz, hogy a hitelezők a technológiától és az új üzleti modellektől várnak eredményeket a világjárvány és a kedvezőtlen gazdasági környezet hatásaival szemben, de mikrokölcsönök és a külső tech platformok ilyen ütemű bevonása a hiteltörlesztések felfüggesztéseinek szaporodását vagy általában az eszközök minőségének romlását vonhatja maga után.

Az IPO felfüggesztésének hírére az Ant anyavállalata, az Alibaba részvényeinek értéke is egyből majdnem a tizedével csökkent, különösen, hogy az Ant egyelőre visszafizeti a tőzsdei bevezetés kapcsán bevont tőkét az új részvényeseknek. A szabályozók szerint mindenesetre a cégcsoport hitelüzlete nem sokban különbözik egy kereskedelmi bankétól, így az Ant legjobb opciója ebben a helyzetben a megfelelő egységek leválasztása és külön tőzsdére vitele volna. Itt az elemzők szerint elsősorban a hitelezés és a fizetési szolgáltatások külön cégbe szervezése lenne a lényeg, kiegészítve az Ant Group számos más tevékenységének elosztásáról, amelyeket az IPO-t megelőzően mi is bővebben bemutattunk.

Piaci hírek

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.