Kína leggazdagabb embere tanárként kezdte pályafutását, és most újra az oktatásra kíván koncentrálni. Önzetlen tervei megvalósítására futni fogja az Alibaba felfuttatásából szerzett mesés vagyonából.

Az Alibaba sztorija legalább annyira bámulatos, mint például a Google, az Apple vagy éppen a Facebook felfutása. A céget 1999-ben szó szerint a saját lakásából indította el társaival az a Jack Ma, akinek szűk két évtizedes vezetése alatt a vállalat a világ egyik legjelentősebb internetes szereplőjévé vált. Az eredetileg angoltanárként dolgozó Ma sosem csinált belőle titkot, hogy nem az elnöki székben akar meghalni, de így is viszonylag váratlanul jött a hétvégén a The New York Timesnak adott interjúja, amelyben közölte, hogy ma bejelenti visszavonulását.

Szimbólumokkal teli lemondás

Az ígéretet tett követte és a befektetőknek írt hétfői levelében az elnök megerősítette, hogy lemond posztjáról. Az őrségváltásra persze nem azonnal kerül sor, az átadás-átvételre egy évet szán az ikonikus alapító. Helyére a jelenlegi vezérigazgatói posztot betöltő "hadnagya", Daniel Zhang kerül. Ma a tervek szerint kitölti az igazgatótanácsban meglévő mandátumát, ami 2020-ban jár le, és addig mindenképpen igyekszik tanácsaival segíteni az új vezetőséget.

A mai bejelentés több szemponból is szimbolikusnak tekinthető. Egyrészt az üzleti zseninek tartott Ma éppen hétfőn lett 54 éves, másrészt Kínában szeptember 10-én ünneplik a pedagógusok napját. A tanár végzettségű Ma pedig visszavonulását leginkább azzal indokolta, hogy újra az oktatásra akarja szánni figyelmét - csak éppen már egy teljesen más léptékben.

Az Alibaba felfutásának köszönhetően természetesen a csinos részvénycsomagot birtokló első számú ember magánvagyona is tetemes méretűvé duzzadt. Utóbbit közel 40 milliárd dollárra becsülik, amivel Ma Kína leggazdagabb emberének számít, és a világranglistán is elég nagyjából a 20. helyre.

Akciója meglehetősen ritka az ilyen hatalmas cégbirodalmak esetében, de nem teljesen példa nélküli, hiszen a Microsoft társalapítója, Bill Gates teljesen hasonló utat járt be, aki ma már kizárólag a jótékonykodásra és a világ jobbá tételére fókuszál, többek között az oktatás szinvonalának emelésével, hátrányos helyzetű régiók, társadalmi csoportok támogatásával.

Mi lesz veled Alibaba?

Érdekes kérdés, hogy mi történik most a nagyjából 420 milliárd dollárra becsült mamutvállalattal. A cég az utóbbi években sokat invesztált a nemzetközi piacok meghódításába, aminek a belföldi hátországhoz közel, az ázsai régióban volt is eredménye, de például az Egyesült Államok területén a rekordot hozó tőzsdére lépést követően sem sikerült jelentős állasokat kiépíteni.

A jövőbeli kilátásokat igencsak nehezíti, hogy az USA és Kína között komoly gazdasági konfliktus dúl éppen, ami büntetővámok kölcsönös kiszabásában és egyéb protekcionista intézkedésekben ölt testet. Ez egyáltalán nem tesz jót a magát a globális piac meghatározó szereplőjeként látni akaró Alibabának.

A több mint 66 ezer főt foglalkoztató vállalat múlt hónapban közzétett legutóbbi negyedéves jelentése szerint a bevétel éves összevetésben továbbra is meredeken emelkedik, de az erőltetett terjeszkedés és a versenytársakkal való rivalizálás viszont a profitabilitás romlását hozta.

Minden negatív előjel ellenére az Alibabában megvan a potenciál, hogy tényleg a világ legnagyobb technológiai vállalatai közé emelkedjen. Az alap tevékenységének tekinthető e-kereskedelem mellett jelentős pozíciói vannak az elektronikus fizetési megoldások vagy a cloudos, adatközponti szolgáltatások területén, de még vállalati kommunikációs appot is találunk az egyre duzzadó portfólióban. Mindemellett a vezetőségben számos egykori alapító veterán és több új, tehetséges kívülről érkező szakember dolgozik, akik összedolgozva képesek lehetnek tovább építeni a céget.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.