A kínai e-kereskedelmi óriás több mint 25 milliárd dollárt söpört be a múlt heti elsődleges részvénykibocsátásából, ennél több pénzt még soha nem gyűjtött egyetlen vállalat sem.
Hirdetés
 

A távol-keleti e-kereskedelmi óriás, az Alibaba a múlt héten hivatalosan is minden idők legnagyobb értékű elsődleges részvénykibocsátását (IPO) hajtotta végre. A vállalat az első körben 320 millió darab részvényt adott el, miután pedig az árfolyam az első nap végén 38 százalékot emelkedett, az erős kereslet nyomán újabb 48 milliót értékesített az úgynevezett greenshoe opció kihasználásával. A kibocsátás értéke ezzel átlépte a 25 milliárd dollárt, amivel simán megelőzte az eddigi csúcstartókat, az ugyancsak kínai ABC és ACBC bankokat is.

Ezzel az Alibaba piaci kapitalizációja úgy is meghaladja a 220 milliárd dollárt, hogy papírjainak árfolyama a kezdeti fellendülés után néhány százalékot zuhant a tegnapi kereskedésben. Bár az egyes vállalatok súlyának meghatározásakor nem ez az elsődleges szempont, a nyugati versenytársak közül az Amazon jelenleg 150 milliárd, az eBay pedig 65 milliárd körül áll.

Az Alibaba alapító vezérigazgatója, Jack Ma az IPO előtt többször is hangsúlyozta az agresszív tengerentúli és európai terjeszkedésre vonatkozó terveit, amelyhez most a fedezet is rendelkezésre áll. A találgatások még a kínai társaság egyik tulajdonosát, a Yahoo-t is lehetséges célpontként emlegetik, azt találgatva, hogy az Alibaba (illetve egyik legfontosabb befektetője, a SoftBank Capital) ismét felemelheti-e a szebb napokat látott amerikai dotkom birodalmat.

Jack Ma egyébként a részvénykibocsátás nyomán 25 milliárd dollárra hízlalta magánvagyonát, ezzel Kína leggazdagabb emberévé vált, megelőzve a helyi Hurun adatai szerint 24,2 milliárdos korábbi csúcstartót.

Piaci hírek

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.