Tesztelik, hogyan működik a pénz a határokon átnyúló kereskedésben.

Kína hamarosan újabb szintet léphet a digitális valuta bevezetésében. A Bloomberg értesülései szerint Hongkong arról tárgyal a pekingi kormányzattal, hogy bekapcsolódna a digitális jüan szélesebb körű tesztelésébe. Azt vizsgálnák, miként használható a határokon átnyúló tranzakcióknál a digitális eszköz.

Az előzetes köröket már megfutották. Hongkong monetáris hatósága végzett egy előzetes tesztet a Kínai Népi Bank digitális valutákkal foglalkozó intézetével. A tesztbe bevontak bankot, kereskedő cégeket is. Kína abban a szerencsés helyzetben van, hogy lényegében hazai pályán tesztelheti, hogyan működik a digitális jüan a nemzetközi piacokon. Hongkong ugyanis önálló gazdaság, van saját pénze (hongkongi dollár) és bankrendszere is.

Kínát annyiban sürgeti az idő, hogy a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra szeretne villantani a digitális rendszerrel. A tesztek belföldön már jó ideje folynak több nagyvárosban, többek között a Hongkonghoz közeli Sencsenben is. Hongkong bekapcsolódása pedig ahhoz fontos lépés, hogy jövő februárban már egy globálisan bevezetett és elfogadott digitális pénz várja a pekingi versenyekre érkezőket.

Lekörözik a világot

De a februári pekingi villantás csak másodlagos cél, bár ha jól sül el, reklámnak sem utolsó. Mint azzal korábban többször is foglalkoztunk, a pekingi kormányzatnak egészen pontos elképzelése van arról, hogy milyen legyen a digitális pénze, hiszen elsődlegesen az a célja vele, hogy még szigorúbb politikai kontroll alatt tarthassa a gazdaságot.

Egy ugyanolyan nyílt, közműszerű rendszert épít, ami a készpénzes fizetés is volt. Tehát központilag ellenőrzött, stabil árfolyamú digitális pénzrendszert, amiben a tranzakciókat szorosan az ellenőrzése alatt lehet tartani, és ráadásként (itt a digitális rendszer óriási előnye) az egyén szintjéig vivendő ellenőrzéshez az adatgazdálkodással is össze lehet kapcsolni. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az alternatív fizetési szolgáltatók visszaszorítása is (lásd az Ant tőzsdére vitelének megtorpedózása).

Azt a Bloomberg is kiemeli, hogy Kína beelőzte a világot a digitális pénz bevezetésében, hiszen az európai jegybankok egyelőre a tervezés fázisában vannak, és a FED sem tart sokkal előrébb. Ha pedig a digitális jüant sikerül sztenderden bevezetni Hongkongban is, azzal újabb előnyt szerezhet. Ráadásul ez Hongkong számára vonzó. A hírügynökség idéz egy szakértői jelentést, mely szerint a határon átnyúló fizetések a város gazdaságnak komoly terhet, évi 20-40 milliárd dollár költséget jelentenek (Hongkong GDP-je 2020-ban 341 milliárd dollár volt).

Kína számára szintén fontos ez az irány, hiszen így szorosabbra tudná fonni a Csu-csiang folyó (Gyöngy-folyó) torkolata környékén sorakozó, Hongkongtól Sencsenen és Kantonon át Makaóig tartó gazdasági központokat.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.