Egy nagyobb szabású blokklánc-projekt kezdő lépése lesz a jövő héttől jegyezhető, blokklánc alapú digitális emlékérme, ami a digitális fiatpénzek fejlesztésének élvonalába helyezné Litvániát.

A litván pénzügyminisztérium már több mint két évvel ezelőtt iránymutatást adott ki a elsődleges tokenkibocsátásokra (ICO) vonatkozóan, az egyik első uniós tagállamként szabályozva teljeskörűen az ilyen projekteket. Nem sokkal később, 2019 elején a központi bank is új szabályozást jelentett be a kriptovalutákra és tokenekre vonatkozóan, ami továbbra is a virtuális eszközökkel kapcsolatos tevékenységük elkülönítésére kötelezi a pénzügyi szolgáltatókat, de lehetővé teszi számukra például az olyan befizetések fogadását, amelyeket a kriptovalutáról egy külső platformon váltottak át a helyi fiatpénzre.

Tavaly decemberben a jegybank újabb szimbolikus lépésre szánta el magát, és egy húsz tagú digitális emlékérme-gyűjtemény kiadását határozta el, amelyet az 1918-as litván függetlenségi nyilatkozatát aláíróinak szentel. A szimbolikus aktustól azonban kifejezetten gyakorlati eredményeket is várnak: azon túl, hogy a blokklánc alapú emlékérmékkel az érmegyűjtés lehetőségét is megteremtenék a legújabb, virtuális tárgyak beszerzéséhez szokott generáció számára, értékes tapasztalatokat szereznének a digitális eszközök kibocsátásáról – ahogy egyébként a központi bankok már máshol is bejelentették ilyen irányú terveiket.

Nemzetközi tesztkörnyezetet építenének

Az LBCOIN néven hivatkozott, összesen 24 ezer darab token előrendelése viszont már a jövő héttől lehetővé válik, és elvileg innentől felgyorsulhatnak az események, mivel a litván jegybank már a saját digitális fizetőeszköz kibocsátásának lehetőségeit vizsgálja. A Reuters hétvégi beszámolója szerint folyamatot felgyorsítja a készpénzforgalomban tapasztalt jelentős visszaesés a több milliárd felhasználót elérő Facebook Libra infrastruktúrájának tervezett beindítása, így az érmekibocsátás egy pilot lesz az állami hátterű digitális valutához vagy a blokklánc-technológiák felhasználásához a mindennapi életben.

A hírügynökség a litván központi bank vezetőjét idézi, aki szerint ideje a közösség rendelkezésére bocsátani azokat az eszközöket, amelyeket az használni akar. Marius Jurgilas úgy látja, hogy a világ központi bankjai korábban nem vették igazán komolyan az általuk kibocsátott digitális pénz (CBDC) lehetőségét, de az utóbbi időben szembesültek vele, hogy ha nem lépnek, akkor tőlük független szereplők fogják betölteni ezt a szerepet. Az LBCOIN sok szempontból már teljesen úgy működik, mint a CBDC valuták, ez pedig a digitális fiatpénzek fejlesztésének élvonalába helyezi majd a 2014 óta euróövezeti tag Litvániát.

Jurgilas szerint amikor a jegybankok többsége tényleg megváltoztatja álláspontját az ilyen kibocsátásokkal kapcsolatban, akkor az LBCOIN a legfejlettebb kísérleti terepek között lesz a CBDC-k különféle megoldásainak tesztelésére. A mostani érméket egyébként hatos csomagban, 99 euróért lehet majd megvásárolni, és a bank várakozásainak megfelelően a felhasználók egymás között is elkezdik majd adni-venni őket, hogy a megfelelő sorozatok összeállításával kiválthassanek egy fizikailag is kiadott, hitelkártya méretű ezüst érmét. Erre a jegybank rendszerében, illetve közvetlenül is módjuk lesz.

Piaci hírek

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.