A szigorúságot a Reuters értesülései szerint a csalások visszaszorításával és a túlzott eladósodás megelőzésével indokolják.

A Reuters meg nem nevezett forrásai szerint a kínai kormányzat arra kényszerítené a technológiai óriáscégeket, hogy az illetékes állami szervekkel is osszák meg felhasználóik hitelügyleteiről és minősítéseiről szóló adataikat. Az új szabályozás, ami egyaránt vonatkozna az Ant Groupra, a Tencentre, a JD.com-ra és más vállalatokra, még egy fokkal tovább szigorítaná a pénzügyi szolgáltatásokat is nyújtó techcégek ellenőrzését, egyben pedig elejét venné a szaporodó csalásoknak és a kihelyezett hitelek értékének gyors növekedésével járó gazdasági kockázatoknak.

A hírügynökség hétfői beszámolója alapján a tervezet, amennyiben valóban életbe lép, gyakorlatilag véget vet az iparág eddigi kivételezett helyzetének, amennyiben a pekingi kormányzat saját magához képest meglepően enyhén kezelte működését és üzletii tevékenységét. A nagy internetes platformok például rendszeresen visszautasítottak különféle kéréseket az adatszolgáltatásra vonatkozóan, ami egyébként saját működésüknek, a kockázatok kezelésének és az új ügyfelek megszerzésének is fontos feltétele.

Ahogy arról az utóbbi időben többször is beszámoltunk, a kínai vezetés egyre kevésbé vevő rá, hogy a tulajdonképpeni pénzügyi szolgáltatók technológiai cégként határozzák meg magukat, és szinte ellenőrizetlenül válnak a terület meghatározó szereplőivé. A növekvő szigor egyik leglátványosabb megnyilvánulása volt, amikor a szabályozók november elején elkaszálták az Ant Group világrekord számokkal kecsegtető tőzsdei belépőjét, később pedig olyan elképzelések is napvilágot láttak, amelyek szerint a gazdasági a nagy mennyiségű adat begyűjtését és felhasználását a többi eszközhöz hasonlóan kellene megadóztatni, tisztába téve az adatok árazási mechanizmusait is.

Nincs többé lovak közé hajított gyeplő

A Reuters szerint a központi bank és más hatóságok arra akarják kötelezni az online platformokat, hogy a hitelezéssel kapcsolatos elképesztő mennyiségű adatot egyszerűen osszák meg a nemzeti szinen illetékes állami hitelügynökségekkel. Ezek a jegybank által működtetett vagy támogatott szervezetek aztán továbbosztanák az információt a bankoknak és különféle hitelintézeteknek, hogy azok adekvát módon becsülhessék meg a hitelfelvevők rizikóit, és megakadályozzák a túlzott eladósodást. A hírügynökság értesülését egyébként nem erősítették meg sem a kínai központi bank, sem az érintett cégek részéről.

A hitelezők ahogy máshol, úgy Kínában is a technológiával támogatott új üzleti modellektől várják a megoldást a világjárvány és a kedvezőtlen gazdasági környezet hatásaival szemben. A külső platformok és a mikrokölcsönök erőltetett ütemű bevonása azonban maga után vonhatja a hiteltörlesztések felfüggesztésének szaporodását és általában az eszközök minőségének romlását, amire a kínai államnak is mostanában van a legkevésébé szüksége. Ugyanakkor a kínai technológiai óriások is elérték már azt a szintet, amikor bizonyos területeken külön államként viselkednek az államon belül, az ilyesmit pedig a tervgazdasági logikával működő diktatúra rövid úton próbálja elintézni.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.