Az Apple sikerének kulcsa, hogy álszent módon szoros és szívélyes kapcsolatot ápol a kínai politikai vezetéssel, véli az Elliott Management volt vezető portfóliómenedzsere. Emiatt már most is óriási kockázat az Apple-be fektetni.

Meglepte a piacokat az Apple az április 1-én zárt negyedévének eredményeivel. A múlt héten közzétett pénzügyi jelentés szerint a vállalatot ismét az iPhone-ok tették sikeressé – és a befektetők kedvencévé. Bár negyedéves bevétele és profitja is csökkent éves összevetésben, a részvények megugrottak a bejelentés után. Csütörtökön még jobbára 170 dollár alatt kereskedtek a papírokkal, azóta viszont stabilan 173 dollár körül-fölött van az árfolyam.

Na de mire izgultak rá a befektetők?

A piac reakciója az elemzőket, köztük Jay Newmant is elgondolkodtatta. Az idén 72 éves pénzügyi szakember 2018-ig a többek között a SoftBankban, a Citrixben és a Salesforce-ban is tulajdont szerző aktivista befektető cég, az Elliott Management egyik legbefolyásosabb vezető portfóliómenedzsere volt, aki nyugdíjazása után pályát módosított: tavaly jelent meg első regénye a globális pénzügyi világ sötét oldaláról (az Undermoney a The Wall Street Journaltól is elismerő kritikát kapott).

Newman a Financial Timeson elmélkedik az Apple sikereinek hátteréről. Kérdése nagyon is jogosnak tűnik: miközben a mobilpiac szabadesés üzemmódra váltott, hogyan juthatott ismét csúcsa közelébe egy olyan vállalat részvényeinek árfolyama, amely elsősorban a mobiljaiból szeretne megélni?

A volt befektetési szakember válasza: a részvényárfolyam legnagyobb hajtóereje Tim Cook vezérigazgató Kínai Kommunista Párttal ápolt szoros kapcsolata, amit Newman egy számunkra is ismerős fogalommal ír le: entente cordiale (szívélyes megegyezés). Ez az, ami az Apple-nek remek körülményeket biztosít Kínában mind a gyártás, mind az értékesítés terén.

Eközben Peking más nyugati cégekkel szemben (Lockheed Martin, Mintz Group vagy a Micron) Kína szankciókat tervez, és úgy módosította a kémkedésre vonatkozó törvényt, hogy az már az üzleti tevékenységeket is veszélyezteti. Ám mintha Cook a feszültségekről mit sem tudna: nyilvános megszólalásaiban dicséri Kína és az Apple "szimbiotikus" kapcsolatát. "Az Apple és Kína... együtt nőttek fel, és így ez egyfajta szimbiózis jellegű kapcsolat" – idéz Newman az Apple-vezér egy jellemző mondatát abból a beszédéből, amit a Kínai Fejlesztési Fórumon mondott. Mindezt persze a kínai propaganda is kiaknázza. Az Apple pozitív kínai fogadtatását rendre szembeállítják azzal, ahogy kínai cégekkel bánnak az USA-ban, legújabban például a TikTok vezetőjének amerikai kongresszusi meghallgatásával.

Newman szerint az Apple épp Cook tevékenysége nyomán mára olyan mélyen integrálódott a kínai gazdaságba, hogy legalább annyira tekinthető kínai, mint amerikai cégnek. 2016-ban a vállalat titkos megállapodást kötött Kínával arról, hogy 275 milliárd dollár fektet be munkaerőbe és technológiába – és érdekes módon utána az iPhone népszerűsége hirtelen nagyon megugrott az országban. Ma már a bevételeinek ötöde származik onnan, és ott a legmagasabb a vállalat működési eredménye. Newman zárójelben hozzáteszi: mivel Kínából szinte lehetetlen nagy összegeket kivonni, meglehet, ezek nem jó pénzek.

Pénz az egyik oldalon, autokratikus állam legitimálása a másikon

Kínának azonban nem azért fontos az Apple, mert pénzt és technológiát hoz az országba, hanem azért, mert a KKP autokratikus céljainak hallgatólagos (olykor aktív) támogatásával javítja Peking intézkedéseinek legitimációját.

Merthogy mit csinált például 2019-ben, amikor a hongkongi tüntetők a HKmap.live térképalkalmazást használták a rendőrség mozgásának nyomon követésére? Kitiltotta az App Store-ból arra hivatkozva, hogy az appot rendőrség elleni támadásokhoz használták. Kivett több ezer alkalmazást a kínai App Store-ból, mert azok nem illeszkedtek a párt elképzeléseihez (LMBTQ-témákkal, dalai lámával kapcsolatos appok, külföldi hírportálok stb.). Korlátozta a fájlmegosztást iPhone-okon, amikor kormányellenes tüntetők AirDropon keresztül osztottak meg a pártot kritizáló anyagokat. Kínában nem érhető el a 2021-ben bevezetett App Tracking Transparency, mert az elrejthetné a felhasználót a követők, akár az internetszlolgáltató elől is. Az sem kisebb horderejű ügy, hogy az Apple egy jelentős ottani adatközpontjának ellenőrzését átadta a pekingi kormánynak, miközben azt hangoztatja, hogy a kínai felhasználók magánélete maximális biztonságban van...

Tim Cook szereti magát a polgári szabadságjogok és a magánélet védelmének élharcosaként láttatni. A MacDailyNews egy 2019-es cikkében emiatt képmutatással vádolja az Apple-vezért, aki simán elfogadta 2015-ben a Robert F. Kennedy Human Rightstól az emberi jogok iránti elkötelezettségét elismerő Ripple of Hope díjat, majd még be is ült a szervezet boardjába, miközben szoros kapcsolatot ápol a KKP-val.

A befektetőket a kiút is érdekli

Bár ezek miatt Newman is odaszúr finoman Cooknak, nem lenne vérbeli pénzügyi befektető, ha leragadna ennél a kérdésnél. Őt elsősorban az érdekli, hogy van-e lehetőség a kínai kapcsolat felszámolására. Az ugyanis szerinte le fogja amortizálja a vállalat értékét.

A kockázatokkal valószínűleg az Apple-nél is tisztában vannak. A gyártás diverzifikálása évek óta napirenden van, tavaly Vietnámban indítottak üzemet, de India, Malajzia, sőt akár egyes EU-s országok (pl. Írország) is célpont lehetnek.

Newman szerint azonban ezek meddő kísérletek a Kínától való függőség csökkentésére: ő azt valószínűsíti, hogy az Apple soha nem lesz képes elszakadni a KKP-tól. A vállalat ugyanis a fentiek miatt sokkal fontosabb a kínai politikának, hogy Peking tétlenül nézze a függetlenedését, aminek megakadályozásához erős eszközei is vannak. A KKP ellenőrzi az Apple bérgyártóit, a munkaerőt, a kínai piacot és az Apple globális ellátási láncát is... De már az is súlyos csapás lenne a vállalatnak, ha a kínai fogyasztókat az Apple-termékek ellen fordítanák.

Ergo: "az Apple-nek nincs más választása, mint azt tenni, amit Kína akar", legalábbis belátható időn belül, mondja Newman. A helyzet üzleti kockázataira többen is figyelmeztettek az elmúlt években, ahogy arra is, hogy az Apple jelentései e témában nem elég alaposak. "Tetszik vagy sem, befektetni az Apple-be geopolitikai fogadás, a görög tragédia egy mai, vállalati, nagyhatalmi változata", amelyben az Apple csak egyfajta játékszere az isteneknek, akiknek a szerepét itt a KKP és az USA játssza, vonja le a következtetést Newman.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.